Jdi na obsah Jdi na menu
 


štrúdly 3.

6. 12. 2012

 

KYNUTÝ OŘECHOVÝ ZÁVIN

 

Ingredience:
400 g hladké mouky
0,5 kostky droždí
70 g másla
70 g cukru
200 ml mléka
2 vejce
sekané ořechy
Náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
dětské piškoty
Postup:
Těsto:
Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech
s pečícím papírem.
Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C po obu cca
30 min.
Náplň:
Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru
a ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů
a promícháme.
 
TĚSTO NA TAŽENÝ ŠTRÚDL
 
Na 2-3 štrúdly
* 800 g hladké mouky
* 1 menší vejce + 1 žloutek
* 100 ml vlažné vody
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce octa
* špetka soli
* rozpuštěné máslo na potření
Postup:
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek.
K vejci přilijeme olej, osolenou vodu a ocet a vše promícháme vidličkou.
Od středu začneme zpracovávat nejprve nožem nebo vidličkou a potom rukama měkké těsto.
Je-li těsto příliš suché, přidáme trochu vody,
v opačném případě trochu mouky.
Těsto přendáme na pracovní plochu.
Zpracováváme a hněteme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé, pružné a nelepivé.
Těstem občas bouchneme o pracovní plochu
a vytáhneme ho do výšky.
 
Z těsta utvoříme bochánek, položíme ho na pomoučenou pracovní plochu a přikryjeme nahřátou mísou nebo hrncem.
Necháme přikryté půl hodiny odpočinout.
Z těsta odkrojíme polovinu nebo třetinu, podle toho, jestli chceme balit dva delší nebo tři kratší záviny. Zbytek těsta vrátíme pod mísu.
Přes hřbet ruky těsto vytáhneme asi na velikost talíře nebo ho rozválíme na vále a placku přeneseme na čistou velkou pomoučenou utěrku (ubrus) a těsto potřeme máslem.
Lehce si jím namažeme i hřbety rukou a ruce sevřené v pěst vložíme pod těsto dlaněmi dolů.
 
Plát těsta vytahujeme na rukou od středu rovnoměrně do všech stran a směrů až k okrajům pracovní plochy tak dlouho, až je přes něj vidět vzor na utěrce.
Silnější okraje nakonec odkrojíme.
Takto postupně zpracujeme všechno těsto.
Těsto necháme trochu oschnout, povrch potřeme máslem a libovolně plníme různými náplněmi.

Máte-li rádi patky, připravte z této dávky těsta tři kratší záviny. Těsto můžete vytáhnout i najednou. Když je tenké jako papír, potřeme ho máslem, přeložíme přes sebe, opět potřeme, přeložíme
a naplníme.
Potom ho rozkrájíme na dva nebo tři štrúdly.
Olej do těsta můžete nahradit sádlem či máslem
a ocet citrónovou šťávou.
 
TŘEŠŇOVÝ TAŽENÝ ŠTRÚDL
 
 
 
 
 
Na 2-3 štrúdly
* tažené těsto na závin dle základního předpisu
* 1,5 kg třešní (i kompotovaných)
* 150 g másla, rozpuštěného
* 2-3 hrsti piškotové nebo jemné strouhanky
* 150 g jader vlašských ořechů, nasekaných
* 2-3 sáčky vanilkového cukru
* 2-3 lžíce krupicového cukru
* moučkový cukr na poprášení
Postup:
Třešně omyjeme, kompotované necháme okapat, vypeckujeme a necháme v sítu.
Připravené pláty těsta podle základního receptu necháme trochu oschnout, potřeme zchladlým máslem, posypeme strouhankou, pokapeme trochou másla a zasypeme hrubě mletými nebo nasekanými ořechy.
Doprostřed každého plátu naneseme pruh vypeckovaných třešní, posypeme je vanilkovým cukrem, zbylými ořechy a dle své chuti a druhu třešní ještě krupicovým cukrem.
Okraj těsta přehneme a pomocí utěrky stočíme do závinu.
Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem spojem na plech a okraje zahneme dolů.
Povrch závinů potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40-50 minut dozlatova.
Upečené záviny potřeme opět máslem a po vychladnutí krájíme na řezy a sypeme moučkovým cukrem.
Máte-li čerstvé šťavnaté třešně nebo třešně mražené, posypte je a promíchejte s lžící maizeny nebo pudinkovým práškem, aby se šťáva, kterou ovoce pustí, absorbovala. Stejným způsobem připravte závin s višněmi, jen přidejte o trochu více cukru.
 
ŠTRÚDL S KRÉMEM A JAHODAMI
 
 
 
 
 
Na 2-3 štrúdly
* 1 základní těsto na závin
* 125 g másla na potření
* 2 hrsti strouhaného kokosu
* 750 g tučného měkkého tvarohu
* 5 lžic smetany na šlehání
* 3 žloutky
* špetka soli
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 3 lžíce vaječného likéru
* kůra z poloviny citronu,
* 2-3 lžíce moučkového cukru + na poprášení
* 2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
* 250 g jahod
* 3 lžíce mandlových lupínků
Postup:
Z připraveného těsta vytáhneme dva nebo tři tenké pláty těsta. Necháme je trochu oschnout a potřeme zchladlým máslem.
V míse prošleháme tvaroh, smetanu, žloutky, špetku soli, vanilkový cukr, vaječný likér, kůru z citronu, pudinkový prášek a podle chuti dochutíme moučkovým cukrem.
Těsto potřené máslem posypeme kokosem, vyhneme se okrajům.
Náplň rozetřeme na připravené těsto, širší okraje ale necháme také volné.
Krém poklademe jahodami, větší můžeme přepůlit, mražené předem povolíme a nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Pomocí utěrky srolujeme záviny, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, konce závinů spojíme
a ohneme dolů.
Záviny potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut.
Ke konci pečení potřeme máslem a posypeme mandlovými lupínky.
Ihned po vytažení z trouby záviny opět potřeme máslem, necháme zchladnout a nakrájíme na řezy. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
 
ČOKOLÁDOVÝ ŠTRÚDL S MÁKEM
 
 
 
 
Na 2-3 štrúdly
* těsto na tažený závin dle základního receptu
* 100 g másla
* 300 g mletého máku
* 3 žloutky a 3 bílky
* 150 g moučkového cukru + na poprášení
* trochu citrónové kůry,
* 2 lžíce rumu
* 100 g perníku na strouhání
* 100 g sušených švestek
* 50 g rozinek
* 200 g hořké čokolády na vaření
* 50 g loupaných mandlí
Postup:
 Podle základního receptu připravíme těsto
a vytáhneme dva nebo tři tenké pláty.
Necháme trochu oschnout a potřeme zchladlým máslem.
Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rumem do pěny. Vmícháme většinu nastrouhaného perníku, propláchnuté posekané sušené švestky, spařené rozinky, nastrouhanou čokoládu a nasekané mandle. Nakonec vmícháme sníh z bílků a náplň rozetřeme na pláty těsta potřené máslem a posypané zbylým perníkem, okraje necháme volné.
 
Pomocí utěrky stočíme do závinů, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem spojem naspod, konce ohneme dolů, potřeme máslem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 st. asi 45-50 minut dozlatova
Během pečení a ihned po vyjmutí z trouby potíráme máslem.
Necháme vychladnout, až pak podáváme nakrájené na řezy a poprášené moučkovým cukrem.

Čokoládu můžete do náplně nasekat nadrobno, před strouháním ji vložte na chvíli do mrazničky, bude se lépe strouhat.
 
MAKOVÝ ŠTRÚDL S HRUŠKAMI
 
 
 
 
 
Na 2-3 štrúdly
* tažené těsto na závin dle základního receptu
* 100 g rozpuštěného másla
* 500 g mletého máku
* 200-250 g moučkového cukru
* 3-4 lžíce hruškových povidel
* 300 ml mléka
* 1-2 lžíce rumu
* 50 g rozinek, propláchnutých
* kůra z 1/2 citronu,
* 2 tlučené hřebíčky
* špetka mleté skořice
* 3-4 kompotované hrušky, okapané
Postup:
Mléko uvedeme do varu, vmícháme mák, cukr, povidla, rozmícháme a stáhneme z ohně.
Do směsi přidáme rum, rozinky, citrónovou kůru, koření, dobře promícháme a necháme zchladnout.
Hrušky překrájíme na drobnější kousky.
Těsto na závin zpracujeme a vytaháme na pomoučené utěrce na dva nebo tři pláty podle základního receptu, necháme trochu oschnout a potřeme je zchladlým máslem.
Na každý plát rozetřeme pruh studené makové náplně, na okrajích necháme volné asi 4 cm.
Na střed náplně rozložíme hrušky, ohneme okraje, srolujeme a přeneseme na plech s pečicím papírem spojem naspod. Okraje ohneme dolů.
Záviny potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200° asi 35-45 minut.
Během pečení a po vyjmutí z trouby potřeme máslem. Po zchladnutí nakrájíme a řezy podáváme posypané moučkovým cukrem.

Maková náplň nesmí být příliš řídká, můžete ji podle potřeby zahustit trochou strouhaného perníku, povidla můžete použít i švestková.
 
 
JOGURTOVÝ ZÁVIN S OŘECHY
 
Těsto:
500 g polohrubé mouky
150 g bílého jogurtu
250 g ztuženého tuku
Náplň:
300 g mletých ořechů
250 g cukru moučka
200 ml mléka
na potření vejce
Postup:
Mouku nasypeme na vál, přidáme jogurt a změklý tuk nakrájený na kousky. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout, než si připravíme náplň.
Mléko přivedeme k varu, přisypeme cukr a mleté ořechy a vše asi dvě minuty povaříme.
Pak necháme náplň vychladnout.
Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme rovnoměrně na poloviny.
Z každé části vyválíme tenkou placku, kterou pomažeme polovinou vychladlé ořechové nádivky. Svineme závin a přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme podle typu trouby asi 35 minut při střední teplotě.
Po vychladnutí závin posypeme cukrem moučkou (který můžeme smíchat s vanilkovým) a nakrájíme.
 
ZÁVIN S MÁKEM A ANANASEM
 
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
120 g hery
1 vanilkový cukr
2 vejce
špetka soli
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citrónové šťávy
300 g mletého máku
200 ml mléka
1 lžička mleté skořice
1 lžička citrónové kůry
2 lžíce cukru moučka
kompotovaný ananas
Postup:
Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem.
Přidáme nastrouhanou heru, citrónovou šťávu, rozšlehané vejce, zakysanou smetanu a vše zpracujeme v těsto.
To rozdělíme na dvě částí a tence rozválíme.
Potřeme makovou náplní a poklademe nakrájeným ananasem.
Zavineme, potřeme vejcem, popícháme povrch vidličkou a dáme péct.
Horké pocukrujeme.
Maková náplň:
Mléko svaříme s cukrem, přidáme mletý mák, skořicí, citrónovou kůru a vše dobře promícháme.
 
OŘECHOVÝ A MAKOVÝ ZÁVIN
 
Ingredience:
500 g hladké mouky
3 dl mléka
1 kostka droždí
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
1 dl oleje
3 lžíce cukru krupice
z 1 citronu citrónová kůra
300 g mletého máku
150 g cukru krupice
300 g mletých ořechů
150 g cukru
1 dl rumu
Postup:
Ve 3 dl mléka rozpustíme droždí s trochou cukru
a necháme vzejít.
Smícháme mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.
Přidáme kvásek a vyhněteme těsto, které necháme cca 30 minut kynout.
Náplň 1:
Mák vymícháme s horkým mlékem, cukrem
a citrónovou kůrou.
Náplň 2:
Mleté ořechy dáme do vlažného mléka, přidáme cukr, rum a vše promícháme.
Těsto rozdělíme na 4 částí, z každé vyválíme plát, natřeme vychlazenými náplněmi a necháme ještě asi 10 minut kynout na plechu s pečícím papírem.
Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme
cca 15 minut při 175 st.
 
LEDOVÝ ŠTRÚDL
 
Ingredience:
1/4 kg ztuženého tuku
2 lžíce cukru
6 lžic mléka s kvasnicemi (5 dkg kvasnic)
špetka soli
10 lžic hladké mouky
15 lžic hrubé mouky
Postup:
Z těchto ingrediencí vytvoříme těsto, které rozdělíme na 4 díly (4 šišky) a ty vložíme na dvě hodiny do studené vody. Těsto by mělo ve vodě za dvě hodiny prasknout - to je známka správného vykynutí.
Ze všech dílů těsta pak vytvoříme klasické štrúdly plněné jablky se skořicí, hrozinkami, vlašskými
a lískovými ořechy.
 
JAHODOVÝ ZÁVIN
 
Ingredience:
1/2 balíčku listového těsta rozválíme na plát,
asi 100 g strouhanky pomalu orestujeme dozlatova na 1 lžíci másla a necháme ji úplně vychladnout.
Potom ke strouhance přidáme asi 100 g krystalového cukru a 1 vejce.
Všechno dobře promícháme a rozprostřeme na plát těsta (ne úplně do krajů).
Potom na strouhankovou náplň naskládáme
250 g mražených nebo čerstvých jahod nakrájených na poloviny. Mražené jahody necháme napřed roztát.
Závin svineme a nakonec potřeme trochou rozšlehaného vejce.
Pečeme asi 30 minut na pečícím papíře nebo vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě.
 
TĚSTO NA ZÁVIN Z PODMÁSLÍ
 
Ingredience:
250 g Hery
500 g hladké mouky
2 dl podmáslí nebo plnotučné kyšky
špetka soli
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce zabalené v alobalu.
Druhý den zpracujeme klasickým způsobem a plníme náplní dle chuti.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA