Jdi na obsah Jdi na menu
 


štrúdly 2.

6. 12. 2012

 

ŠTRÚDL S TVAROHEM A MERUŇKAMI
 
Ingredience:
200 g listového těsta,
250 g polotučného tvarohu,
1 žloutek a 1 vejce na potření,
1 vanilkový cukr,
6 menších meruněk,
Postup:
Listové těsto rozválejte za dostatečného podsypání hladkou moukou.
Doprostřed připraveného, asi 3milimetrového silného plátu těsta naneste po celé délce tvarohovou náplň. Tu připravíte smícháním tvarohu, žloutku a vanilkového cukru.
Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty pak rovnoměrně poklaďte na tvaroh.
Závin přeložením zabalte, okraj listového těsta na vnitřní straně navlhčete vodou a „přilepte“ k tělu štrúdlu – nerozlepí se vám tak.
Hotový štrúdl potřete mašlovačkou rozkvedlaným vajíčkem, položte na plech vystlaný pečicím papírem, troubu rozehřejte na 200 stupňů a pečte asi 20 minut.
 
ZÁVIN S HRUŠKAMI
 
Na 2 záviny:
320 g hladké mouky,
sůl,
200 ml vlažné vody,
1 lžíce oleje,
1 lžíce octa,
1 vejce,
150 g másla,
100 g strouhanky,
2x 250 g kompotovaných hrušek
2 hrsti mandlových lupínků nebo hrubě sekaných mandlí,
rozšlehané vejce na potření a hladkou mouku na podsypávání.
Postup:
Vajíčko, vlažnou vodu, ocet a olej v misce vyšlehejte a přilijte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto.
Z toho pak vytvarujte bochánek, který položte na pomoučený vál, potřete jej rozpuštěným máslem a na 30 minut přiklopte nahřátým kastrolem, aby těsto bylo v teple.
Podle potřeby kastrol během té půlhodiny vyměňte za nahřátější.
Mezitím na pánvi na asi 50 gramech másla opražte strouhanku do tmavě zlaté barvy.
V teple odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu tam ještě nechte a z druhé připravte závin. Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou, těsto válečkem rozválejte na asi 1 centimetr silný plát, který pak prsty vytahujte do tvaru obdélníku.
Aby se těsto netrhalo, musíte postupovat opatrně
a vaše ruce by měly být úplně suché.
Když je plát silný asi 4 milimetry, položte jej zpět na utěrku.
Posypte plát opraženou strouhankou, poklaďte na plátky pokrájenými hruškami a mandlemi.
Závin zabalte a postup zopakujte i s druhou polovinou těsta.
Oba štrúdly přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a pečte při 210 stupních
25–30 minut, dokud nezezlátnou.
 
ZÁVIN S HROZNOVÝM VÍNEM
 
Na 2 záviny:
170 g hery,
230 g hladké mouky,
1 žloutek,
sůl,
5–7 lžic studené vody,
600 g hroznového vína bez peciček,
100 g sušenek (např. BeBe Esíčka a tak podobně),
60 g cukru krupice,
rozšlehané vajíčko na potření
Postup:
Hladkou mouku a sůl dejte do mísy a tuk do ní za postupného promíchávání nastrouhejte nahrubo. Přidejte žloutek a vodu a vypracujte hladké těsto.
Z toho vytvarujte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte asi 2 hodiny odpočinout v lednici. V případě nouze mu postačí kolem 20 minut.
Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou.
Těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu uložte zpět do lednice a z druhé na utěrce vyválejte plát silný
asi 3–4 milimetry.
Doprostřed plátu nasypte jemně nadrcené sušenky, na ně rovnoměrně navrstvěte nakrájené a umyté kuličky hroznového vína, posypte trochou cukru
a závin zabalte.
Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
Hotové záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při 210 stupních asi 30 minut.
 
RYCHLÝ TŘEŠŇOVÝ ZÁVIN
 
Ingredience:
1 plát vyváleného listového těsta
50 g ořechů,
500 g vypeckovaných třešní,
5 lžic strouhanky,
vejce na potření
Postup:
Těsto rozložte na pracovní desce, posypte ho strouhankou, třešněmi a ořechy. Zabalte jako klasický štrúdl, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 25 minut do trouby při 180 stupních.
Podávat můžete ještě teplé.
 
JABLEČNÝ ŠTRÚDL
 
 
Na 2 štrúdly potřebujete:
300 g polohrubé mouky,
60 g krupicového cukru,
60 g rostlinného tuku na pečení,
1 vejce,
asi 5 lžic mléka,
1/2 prášku do pečiva,
hladkou mouku na podsypání,
vajíčko na potření,
3–4 jablka 
skořici či rozinky podle chuti
Postup:
Na pracovní plochu nasypte mouku a promíchejte ji
s práškem do pečiva a cukrem. Pak do hromádky této směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vajíčko. Přidejte na kousky nakrájený tuk a začněte vypracovávat hladké těsto.
Podle potřeby do něj postupně zapracujte asi 5 lžic mléka. Hotové těsto pak nechte asi 15 minut odpočinout v lednici.
Těsto následně rozdělte na dvě poloviny a každou
z nich rozválejte na pomoučené utěrce asi 2–3 mm tenký plát.
Jablka očistěte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.
Pak je poklaďte asi do 2/3 kratší strany na plát těsta, posypte je skořicí, případně i rozinkami, a zamotejte štrúdl. To vám díky utěrce, na které se těsto válí, půjde velmi snadno, stejně jako přenesení připraveného štrúdl na plech.
Stačí ho jednoduše na utěrce převalit skladem dolů,
a pak stejně přes kraj utěrky převalit na plech vystlaný pečicím papírem.
Nakonec záviny potřete rozšlehaným vajíčkem
a vložte zhruba na 20 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Hotové už je stačí nakrájet a pocukrovat práškovým cukrem.
 
PŘEKLÁDANÝ ŠTRÚDL
 
Ingredience:
420 g hladké mouky,
125 g másla
125 g sádla,
10 polévkových lžic studené vody,
2 polévkové lžíce 8% octa,
2 žloutky,
špetka soli
1500 g jablek nakrájených na plátky,
skořice,
rozinky,
vanilkový a moučkový cukr na posypání jablek,
osmažená strouhanka na másle,
rum a máslo na potření
Postup:
Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem.
V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré.
Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku
cca 30 až 35cm.
Posypeme strouhankou osmaženou na másle
a doprostřed dáme pruh jablek.
Posypeme cukrem, skořicí a eventuelně rozinkami
a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření
a přes to přehneme druhý boční pruh těsta.
Dáme na nevymazaný plech a upečeme do růžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C.
Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem
s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme.
Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším
a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.
Tato dávka těsta stačí na 4 nohavice na velkém plechu.
Říká se, že když se odkrojí patky, takže štrúdl tak nevlhne.
 
JABLEČNÝ ŠTRÚDL S JOGURTEM
 
Ingredience:
1 kelímek jogurtu
300 g hladké mouky
250 g másla
Náplň:
5 jablek
80 g sekaných ořechů
Postup:
Mouku, tuk a jogurt zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zatím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců
a nastrouháme.
Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a ty rozválíme na dvě placky.
Pláty těsta naplníme strouhanými jablky, posypeme mletou skořicí nebo skořicovým cukrem, ořechy
a vanilkovým cukrem.
Nakonec je zavineme do štrúdlu.
Záviny potřeme žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 - 30 minut.
Upečený jablečný štrúdl s jogurtem posypeme moučkovým cukrem.
 
DOMÁCÍ LISTOVÉ TĚSTO NA ŠTRÚDL
 
Ingredience:
250 g mouky,
125 g tuku,
lžička octa,
sůl,
100 ml vody
Náplň dle chuti:
jablečná - strouhaná jablka, skořice, cukr, rozinky
tvarohová - tvaroh, cukr, vejce
maková - mletý mák, cukr, mléko
 
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA