Jdi na obsah Jdi na menu
 


štrúdly 1.

6. 12. 2012

 

TAŽENÝ ZÁVIN S MÁKEM A TŘEŠNĚMI
 
 
 
 
Těsto:
280 g hladké mouky
sůl
1 vejce
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce oleje
100 g másla
mouka na posypání utěrky
máslo na plech
moučkový cukr na posypání
Náplň:
200 ml mléka
150 g krupicového cukru
200 g mletého máku
150 g piškotů
200 g třešní
Postup
Nejprve připravíme náplň. Mléko osladíme, svaříme
s mákem a necháme vychladnout.
Piškoty rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem
a makovou směs zahustíme piškotovými drobečky.
Mouku se špetkou soli prosejeme na vál, přidáme
100 ml teplé vody, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto.
Uděláme z něj bochánek a necháme odpočinout pod zahřátou miskou asi 30 minut.
Pak jej rozválíme, plát přeneseme na pomoučněnou utěrku a hřbety ruky vytáhneme dotenka na velikost 40x50 cm.
V kastrůlku rozpustíme máslo. Troškou másla těsto potřeme, navrch rovnoměrně rozdělíme makovou náplň a stěrkou ji uhladíme.
Třešně omyjeme a necháme v cedníku okapat.
Rozložíme je na makovou náplň a těsto opatrně stočíme pomocí utěrky do závinu.
Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme ho částí rozpuštěného másla.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut, přičemž během této doby jej nejméně dvakrát potřeme máslem. Po upečení opět ihned potřeme máslem a necháme vychladnout.
Před podáváním pocukrujeme.
 
TVAROHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI A JABLKY
 
Ingredience:
35 dkg hladké mouky
12 dkg rostlinného tuku
1 vejce
25 dkg měkkého tvarohu (kostky)
0,1 l mléka
půl lžičky octa
špetka soli
Náplň:
110 g másla
250 g tvarohu (v kostce)
1 vejce
1 cukr vanilkový
1 pudinkový prášek-vanilkový
80 g cukru krupice
2 hrušky
2 jablka
citrónová šťáva
Postup:
Z uvedených surovin vy­pracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout.
Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a pudinkem. Vmícháme nakrájené ovoce zakápnuté citron. šťávou.
Těsto vyválíme, rozprostřeme náplň, svineme
a přeneseme do formy na srnčí hřbet.
Pečeme asi 45 minut při 180 °C.
Řádně vychlazený pocukrujeme.
 
ZÁVIN S TROJÍ NÁDIVKOU
 
Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru moučka
1 žloutek
Náplň 1:
1 lžička skořice
100 ml mléka
100 g mletého máku
50 g cukru krupice
Náplň 2:
1 vanilkový cukr
1 bílek
1 lžíce citrónové kůry
250 g tvarohu
50 g cukru moučka
100 g červeného rybízu
mandlové lupínky
Na potření:
1 vejce
Postup:
Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujte těsto.
Ve fólii nechte v chladnu 30 minut uležet.
Do kastrůlku vsypte mák a cukr.
Přilijte mléko a krátce povařte.
Vychladlou nádivku dochuťte skořicí.
Tvaroh rozmíchejte s oběma cukry, bílkem
a citrónovou kůrou.
Těsto rozválejte na obdélník, potřete makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dejte odstopkovaný rybíz.
Delší okraje přeložte. Potřete rozšlehaným vajíčkem
a bohatě posypte mandlovými lupínky.
Pečte přibližně 35 minut při teplotě 180 °C.
 
 
PIVNÍ JABLKOVÝ ZÁVIN ZE ZTUŽENÉHO TUKU
 
 
Ingredience:
400 g jablek,
300 g hladké mouky,
125 g ztuženého tuku (½ kostky),
16 lžic piva,
6 lžic cukru,
1 lžička skořice,
4 lžíce lískových oříšků,
4 lžíce rozinek,
4 lžíce másla
Postup:
Do mouky nahrubo nastrouháme tuk a přidáme pivo. Těsto zpracujeme na vále do hladkého těsta a necháme asi 20 minut odležet přiklopené hodně předehřátým kastrůlkem.
Těsto pod kastrůlkem zvláční a spojí se.
Hotové těsto rozdělíme na poloviny a z každé části rozválíme co největší a nejtenčí plát, poklademe najemno nakrájenými oloupanými jablky, posypeme sekanými oříšky, rozinkami, cukrem a skořicí.
Pak záviny zavineme, přeneseme na plech a potřeme rozehřátým máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě, až zrůžoví.
 
HRUŠKOVÝ ŠTRÚDL



Ingredience:
400 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
1/2 kostky hery
1/2 kelímku smetany na šlehání 30% (100ml)
Postup:
Vypracovat těsto, dát do lednice odpočinout. mezitím nastrouhat hrušky.
Rozdělit na 4 díly a udělat 4 menší štrúdly na šíři plechu.
Vyválet, naplnit strouhanými hruškami, posypat skořicí a cukrem a zabalit.
Na plechu vidličkou svrchu propíchat, aby měla kam odcházet pára.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca na 25-30 minut.
 
JABLKOVÝ ŠTRÚDL


Ingredience:
400 g polohrubé mouky
1 hera
1 zakysaná smetana 15%
špetka soli
Postup:
Udělat z těchto ingrediencí těsto a dát na chvíli odpočinout do lednice, mezitím nastrouhat jablka.
Těsto rozdělit na 4 stejné díly a každý rozválet, naplnit jablky, posypat skořicí a cukrem, zabalit.
Tyto 4 šišky narovnat na šířku na plech a péct v předehřáté troubě na cca 180 stupňů cca 25-30 minut.
 
ŠVESTKOVÝ ZÁVIN S MANDLEMI
 
Ingredience:
1 balíček listového těsta
1 balíček sušenek koka
cukr moučka
skořice mletá
500 g švestek
Na ozdobu:
hrst mandlových lupínků
Postup:
Listové těsto rozválejte na plát.
Sušenky rozdrťte (vložte do sáčku a rozválejte válečkem).
Švestky rozpulte a vypeckujte.
Těsto rovnoměrně posypte rozdrcenými sušenkami.
Poklaďte švestkami, posypte cukrem, skořicí
a zaviňte.
Přendejte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi.
Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
 
ŠTRÚDL NA PLECH
 
Ingredience:
40 - 50 dkg polohrubé mouky
1 tuk Omega
1 vejce
na kvásek:
3/4 kostky droždí,
8 lžic mléka a dvě lžíce cukru
Postup:
Uděláme nejprve kvásek, poté ho nalijeme do mouky a na hrubém struhadle nastrouháme Omegu
a přidáme vejce.
Rukama zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme placky.
Pomocí válečku jednu placku přeneseme na plech,
na to rozetřeme libovolnou náplň, zakryjeme druhou plackou a při krajích prsty spojíme, aby náplň nevytékala.
Propícháme horní placku na několika místech, aby koláč nepopraskal. Je to rychlé a chutné.
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA