Jdi na obsah Jdi na menu
 


vánoční pečení I.

 chemickamcr.blog.cz

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto:210g hladké mouky, 140g mletých ořechů ,70g cukru moučky ,140g másla (hery) ,1 lžíce kakaa ,2 žloutky a citrónová kůra. Na krém:1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka 397ml !!!!!!!!(vařit cca 3 hodiny) a 250g másla Na ozdobení:čokoládová poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mouky ,tuku ,cukru ,ořechů ,kakaa , žloutků a cit.kůry vypracujeme hladké těsto .Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky.Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C.

Uzavřenou plechovku kondenz.mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny ,po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém.S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čok.polevy ,může být i bílá ,fantazii se meze nekladou . ( Je lepší ,když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte,práce jde lépe od ruky).Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.

Cukroví je naprosto božské ,přímo se rozplývá na jazyku,jeden kousek nestačí !!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos a je to něco tak dobrého, že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut. Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody. Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta. Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm. Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc). Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky, pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova). Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý. Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krystalového cukru,50g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 200g.

POSTUP PŘÍPRAVY

Šlehačku, hladkou mouku a cukr zahřívám ve vodní lázni až do zhoustnutí pak přidám 50g másla
a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 200g.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté placičky a peču až dohněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy. Z plechu z papíru lze marokánky sundat až mírně vychladlé, protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
3) Ledová čokoláda
Ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
Postup
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.Pozor, hmota rychle tuhne,je třeba pracovat rychle!
 
 
8) Čokoládové lanýžky
Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.
Příprava:
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý.
Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme.
Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme.
Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky. ...
 
 
 
Stříkané linecké rohlíčky- pro milovníky lineckého, hned měkoučké, křehoučké

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

36 dkg Hery, 11 dkg moučkového cukru, 1x vanilkový cukr 3 žloutky 46 dkg nařáté hladké mouky marmeláda ( nejlepší pikantnější, třeba rybízová), rozpuštěná čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Šleháme( utřeme) heru s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a do vyšlehaného přidat nahřátou! mouku ( mouka musí být opravdu nahřátá, jinak vám to nepůjde protlačit- dávám nahřát do mikrovlnky a nebojte se toho čím teplejší tím lepší). Naplnit sáček se zdobítkem ( klasický co se používá když třeba zdobíte dort krémem) a na vymazaný plech ( doporučuji spíš pečící papír)dělat rohlíčky ( lehce se rozpečou). Péct klasicky jako cukroví, já dávám na 170° dorůžova. Opatrně sundávat z plechu, jsou křehké. Vychladlé plnit zavařeninou, nechat zatuhnout ( třeba přes noc) a máčet konce v čokoládě.
Pozn.: těsto je hodně tuhé proto tu mouku opravdu nahřejte. Těsto v plnícím sáčku si přitlačuji nahoře a dole se s tím už tolik nenadřu- musíte pracovat rychle jak mouka stydne i těsto víc tuhne. Pokud vám těsto nejde protlačovat klidně to hoďte do mlýnku a protlačujte zkrz něj ( JDE TO TAKY). Jsou opravdu výborné, recept mám od své šikovné švagrové a nadchl mě tak že si s tím trošku té práce dám, stojí za to. A milovníci lineckého ho určitě ocení. Tak dobrou chuť!!!!
 
KOKOSKY-výborné a hlavně měkoučké

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kondenzované slazené mléko,200g kokosu

POSTUP PŘÍPRAVY

Smícháme dohromady a tvoříme na plech kokosky,které necháme nachvilku vysušit v troubě.Vyzkoušejte jsou opravdu skvělé a hlavně jednoduché!
 
Muffinky pro mlsné pusinky
Ingredience
500 g lístkového těsta
náplň: 200 g měkkého salámu (nebo jiné uzeniny), 150 g tvrdého sýra, 1 vejce, 1 červená paprika, kousek pórku, 1 kelímek (150 g) zakysané smetany, 1 lžička koření na pizzu
Postup
Salám a papriku nakrájíme na drobné kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme nadrobno. Všechno smícháme se syrovým vejcem, smetanou a kořením.
Těsto rozpůlíme. Každou půlku rozválíme na obdélník asi 31 x 21 cm. Vykrojíme z něho šest koleček o průměru 10 cm. Každé kolečko vložíme do důlku plechu na muffiny a vytvarujeme podle tvaru důlku. Rozdělíme do nich všechnu náplň. Z odkrojků těsta vykrájíme libovolné malé tvary, posypeme je mletou paprikou, kmínem, semínky, ... a položíme na náplň. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 - 210°C a pečeme asi 20 minut.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA