Jdi na obsah Jdi na menu
 


ván.cukroví trochu jinak

30. 9. 2013

 

 

 

Kávová esíčka s nugátovým krémem

Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.

Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy.  Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.

 

 

Dvoubarevné spirálky

Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.

Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.

Bílek na potření těsta.

Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

 

 

Kávové slzičky s bílou polevou

Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 rovná lžička mleté zrnkové kávy.

Náplň: 100 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 100 g čokolády, 100 g strou-haných vlašských ořechů, špetka mleté zrnkové kávy, podle chuti ořechový likér.

Rozpuštěná bílá čokoláda na polití, čokoládová kávová zrna a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobení.

Na náplň vyšleháme změklé máslo, změklou čokoládu, moučkový cukr a žloutky do pěny. Přidáme kávu, ořechy a likér, směs dobře promícháme a uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené zchladlé slzičky po dvou slepíme náplní, potřeme bílou polevou a ozdobíme kávovými zrny. Po ztuhnutí polevy nastříkáme na špičky slziček proužky z rozpuštěné tmavé čokolády.

Nepečené čokoládové kostky

Suroviny : 200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změk-lého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.

Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.

Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA