Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vdolky plněné kysaným zelím a slaninou

4. 9. 2012

Na 12 vdolků (4 porce) potřebujete: 500 g hladké mouky, 7 dkg cukru, citronovou kůru, 3 žloutky a 8 dkg másla nebo 1 dl majonézy, 42 g kvasnic, sůl, asi 3 dl mléka a hladkou mouku na podsypávání.

Vejce nebo majonézu si zvolíte sami, Jana se přiklonila k majonéze; Petr Makovička1 lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a uložte na teplé místo, aby vzešel kvásek.

 

V míse si zatím připravte zbytek – prosejte mouku s cukrem a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěné máslo a žloutky nebo majolku a posléze také nakynutý kvásek.

Ze směsi vypracujte vařečkou nebo hnětacími metlami na šlehači hladké těsto. To v míse přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo.

Foto: Petr MakovičkaKvásek smícháte s ostatními přísadami a vzniklé těsto necháte přikryté vykynout

Než těsto nakyne, připravte si náplň.

Náplň 

„Vdolky se dají plnit jak kysaným zelím, tak i hlávkovým. Do kastrolu  nakrájený špek nebo anglickou slaninu,  nakrájenou cibuli a zaškvařím. Pak přidám zelí, nesolím – jen trošku připepřím, ale není třeba. Vše nechám vystydnout a tím plním vdolky. S hlávkovým zelím je postup následující: půlku menší hlávky zelí nakrájím nadrobno, spařím horkou vodou, přidám ke slanině a cibuli a zadusím to ochucené solí, octem, cukrem a kmínem. Těsto vykrojím lžící, vytvořím placičku, na tu dám trochu náplně, zabalím a obráceně připlácnu na vymazaný plech. Dám to do trouby vyhřáté, peču dorůžova a po vytažení pomašluju rozpuštěným máslem.“

Potřebujete: 500 g kysaného zelí a pepř nebo 300 g hlávkového zelí, sůl, kmín a cukr a ocet podle chuti. Dále 200 g slaniny nebo špeku, 1 velkou cibuli a 150 g másla.

 

 Slaninu jsem nakrájela na drobné kostičky a nechala je chvíli restovat v kastrolku, aby pustila omastek. Pak jsem přihodila nasekanou cibulku a tu jsem nechala lehce zezlátnout. Nakonec jsem přidala také kysané zelí slité od vody, vše promíchala a nechala ještě asi 5 minut dusit.

Nakynuté těsto jsem ještě jednou propracovala a rozdělila na malé bochánky. Ty jsem nechala ještě chvilku nakynout, pak z nich udělala placky a lžící jsem na střed každé z nich nanesla směs zelí a slaniny.

 

Jednotlivé vdolečky jsem svázala stejně jako buchty nebo moravské koláče, obrátila je „uzlíkem“ dolů a připlácla na plech vystlaný pečicím papírem.

 

 

Horkovzdušnou troubu jsem předehřála na 200 stupňů Celsia a plech s vdolečky vyskládanými jeden vedle druhého s asi 3 cm rozestupy jsem do ní vložila. Vše jsem pekla celkem asi 30 minut dozlatova.

Dozlatova upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a můžete servírovat; Petr MakovičkaDozlatova upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a můžete servírovat

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA