Jdi na obsah Jdi na menu
 


slané mňaminy

6. 12. 2012

 

 
SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU

 
 

Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 tuk Stela, 1 kysaná smetana v kelímku,1 prášek do pečiva, sůl a kmín.
1 dobrá klobáska nakrájená na tenké kolečka, 1 vajíčko na potření.
Postup:
Těsto se zpracuje a nechá v lednici odpočnout aspoň 2 hodiny. Potom vyválíte a vykrajujete tvořítkem na cukroví kolečka.
Na vymazaný plech poskládáte kolečka, potřete vejcem a položíte kolečko klobásky.
Můžete i posypat strouhaným sýrem. Pečeme při teplotě, jak se pečou klasické buchty. Krásně naskočí. K vínu a podobně nemají chybu.
 
SLANÉ KARTIČKY
Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 HERA, 1 zakysaná smetana, sůl, kmín,
rozšlehané vejce na potření.
Postup:
Ze surovin uděláme těsto, vyválíme plát, vykrájíme obdélníčky a dovnitř vytlačíme ozdobné kartičky. Uložíme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, paprikou atd., a upečeme
 
 
 
PÁRKY V KŘUPAVÉM KABÁTKU

Ingredience:
200 g brambor, 200g hl. mouky, 100 g tuku na pečení, jemné párky, 1 vejce,
1 lžička prášku do pečiva, mouka na vál, žloutek na potření, drcený kmín na posypání
Postup:
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2-3cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do zrůžovění.
Párky jsou dobré teplé i studené, s hořčicí i kečupem.
Tip: Pokud vám zbude těsto, vyválejte plát a rozkrájejte na proužky, na plechu potřete žloutkem a posypte kmínem, mákem.. Máte výborné tyčinky k vínu.
 
SLANÝ ZÁVIN

 
 

Na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g HERY, 250 g tvarohu kostka
Na náplň: Kečup, česnek, bazalku, anglickou slaninu, šunku, plátkový sýr, nivu, kapii nebo červenou papriku, semínka - lněné, sezamové nebo slunečnicové, atd.
Postup: Vypracujeme těsto - je na dva záviny, pokud chcete jeden, udělejte poloviční dávku. Vyválíme plát a potřeme kečupem smíchaným s utřeným česnekem a bazalkou, na to poklademe plátky anglické slaniny, na ni plátkový sýr, na něj šunku .Pak nadrolit nebo nastrouhat nivu a posypat jemně nakrájenou kapii nebo červenou papriku.
Závin smotáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
 Pečeme v troubě na 160°C až dozlatova.
 
BRAMBOROVÝ ZÁVIN SE ŠKVARKY
Těsto:
500 g brambor, špetka soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky,15 g droždí
mouka na vysypání válu, 20 g tuku na potření
Náplň: 250 g vepřových škvarků, 4 lžíce krupice
Postup:
Brambory vaříme v osolené vodě do změknutí. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.K nastrouhaným bramborám přidáme prosetou mouku, sůl, kvásek a zaděláme tužší těsto (podle druhu brambor bude možná potřeba přidat více mouky).
Škvarky překrájíme na menší kousky. Na pánvi pomalu opražíme krupici, přidáme škvarky
a promícháme. Směs zalijeme asi 50 ml vody a krátce povaříme. Pak ji přiklopíme poklicí, odstavíme z ohně a necháme 5 minut zapařit.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň
a stočíme do závinů. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Během pečení potíráme povrch závinů tukem.
 
MAJONÉZOVÉ HOUSKY

Ingredience:
250 ml mléka, 1 vanička majonézy)- tj.100 ml, 1 lžička soli, 1/2 kg hladké mouky,
1 lžička cukru, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup:
V uvedeném pořadí vložíme do pekárny program těsto.Po vykynutí upleteme houstičky potřeme bílkem či rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, kmínem nebo sýrem. Troubu zbytečně neotevíráme. Lze připravit i klasicky.
 
 
ŠÁTEČKY

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 100 ml oleje, sůl, trošička cukru
Náplně dle chuti: kysané zelí, salám, (můžeme přidat gril.koření); šunka, sýr; strouhaná jablka, skořice; povidla; tvaroh....
Postup:
Z droždí, trošky mléka a cukru připravíme kvásek. Mléko smícháme s olejem, trošičku osolíme, vlijeme k mouce a kvásku a vypracujeme vláčné jemné těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 5 - 6 částí, vyválíme kulatou placku, kterou vykrájíme na osminy.
Každý dílek naplníme, stočíme od širšího okraje do šátečku tak, aby cípek zůstal vespod. Upečeme dozlatova. Můžeme sypat semínky.
Mohou být jak slané, tak sladké
 
PIKANTNÍ SLANÉ ŠÁTEČKY
 
Na těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 bílý jogurt, 1 máslo

 
Náplň: 1 klobása, kousek pórku, 1 zelená paprika, 1 cibule, sůl, bazalka, pepř, kečup,
sýr na vrchní posypání
Postup:
Na vál,nasypeme mouku, přidáme jogurt a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverce.
Náplň: na pánvi zpěníme cibulku a přidáme ostatní suroviny, okořeníme. Osmažíme a přidáme kečup. Na vykrojené čtverečky dáme trošku směsi, zabalíme jako šáteček, dáme na plech a pak celé posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut.

 
SLANÉ KOLÁČKY
 
Ingredience:
400 ml mléka, 1 kostka droždí, 3 lžíce krystal. cukru, 500-600 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 ml oleje
Náplň:
¾ kostky rostlin. tuku, 2 žloutky, 1 lžičky soli – možno dát i prolisovaný česnek
Postup:
Těsto běžným způsobem zaděláme a necháme vykynout.
Připravíme náplň : rozmícháme tuk, žloutky a česnek. pastu.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 2 částí, vyválíme pláty asi 1 cm, naplníme a stočíme jako roládu.
Nakrájíme šikmým řezem na trojúhelníky, posypeme kmínem, kořením a dáme péct
při 175 st. až zrůžoví.
SLANÉ SÝROVÉ PEČIVO
Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 200 g tuku, 200 g strouhaného sýra (eidam), 250 ml šlehačky, sůl, kmín, mák, červená paprika, koření podle chuti, strouhané mandle na posypání
Postup:
1) do mouky nastrouháme sýr a tuk
2) přilijeme šlehačku a zaděláme těsto
3) dáme do chladničky odpočinout alespoň na 2 hodiny (já dávám odpočinout přes noc)
4) vyválet na pomoučněném vále, vykrajovat tvary (kdo chce, může potřít vajíčkem, ale není to nutné)
5) posypat solí, kmínem, apod.
6) ve středně teplé troubě pečeme na střední poloze do zrůžovění
SLANÁ KOLEČKA Z NIVY

 

Ingredience: 24 dkg hladké mouky, 24 dkg plísňového sýru niva, 20 dkg másla
Postup: Sýr i máslo nastrouháme, uděláme těsto. Necháme odležet (i přes noc).
Vyválíme plát (asi 3 mm silný), potom vykrajujeme kolečka (můžou být i jiné tvary).
Potřeme rozšlehaným vejcem se solí a ozdobíme polovinou mandle.
Upečeme - horkovzdušnou na 180 stupňů a každý plech tak 11 minut...

 
PRECLÍKY ZE SÁDLA
Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 25 dkg sádla, 1/4 l mléka, 5 dkg kvasnic, špetka soli
Postup: Do kvásku dáme mouku, sádlo a sůl a umícháme těsto. Je trochu řidší.
Nečekáme až vykyne a hned děláme z těsta malé kroužky, které máčíme do mléka a pak do máku namíchaného se solí. Pečeme asi na 220 stupňů. Upečené preclíky jsou křehoučké a nejlépe chutnají co nejčerstvější.
SLANÝ DORT
Ingredience:
Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí
1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka játrové paštiky, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř
2. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 2 sýry lučina, 2 tavené sýry, 5 stroužků česneku, sůl
Sekaná: 400 g mletého masa, 3 vejce, hrst strouhanky, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek - všeho podle chuti
 
 
 
Postup:
Korpus: vše smícháme a necháme asi 30 minut kynout. Potom těsto přendáme do vymazané
a vysypané dortové formy a necháme ještě 20 minut kynout. Pak potřeme těsto vodou se solí
a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C . Po 20 minutách znovu potřeme vodou se solí a až zezlátne, je hotový. Potom v téže dortové formě upečeme sekanou. Všechny suroviny smícháme a urovnáme do vymazané formy. Pečeme asi 1/2 hodiny při 200°C. Necháme vychladnout. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme. Vybereme ten nejrovnější plát a ten si necháme nahoru. Dolní plát lehce potřeme 1. pomazánkou, na ni položíme sekanou, znovu lehce potřeme touto pomazánkou a přiložíme druhý plát chleba. Na něj rozetřeme zbytek 1. pomazánky a přiklopíme posledním plátem. Boky a horní stranu dortu pomažeme
2. pomazánkou. Libovolně ozdobíme zbytkem pomazánky, zeleninou, sýrem, uzeninou…
 
 
SLANÝ DORT PEČENÝ
Slaný korpus:
500 g polohrubé mouky; 4 dl mléka; 1,5 dl oleje; 3 vejce; 1 prášek do pečiva; 1 lžička nějaké oblíbené bylinky
Postup:
Vše se smíchá a upeče. Peče se asi 25 minut při 180°C. Do korpusu dáme sekanou upečenou ve stejně velké dortové formě. Aby v dortu držela, namažeme mezi půlky korpusu a sekanou bramborový salát.
Navrch jsem použijeme např. pomazánku z nivy (Niva; tav. sýr; máslo; trochu smetany; petrželka; sůl). Tu také použijeme na nazdobení okraje dortu... Poté zdobíme např. salámem, šunkou, okurkou, vajíčky, hráškem, kapií a nakonec vše zalijeme čirou želatinou
 
MINIROHLÍČKY
Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 42 g kvasnic, sůl, malá lžička cukru
Náplň: šunka nebo šunkový salám, suchý salám, libovolný sýr (niva, eidam,...) 1 vejce na potření, semínka na posypání (semínka, mák, kmín,...)
Postup:
Mléko zahřejeme (aby bylo teplé, ne horké), rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Zatím do mísy prosejeme mouku a osolíme. Přilijeme olej a vzešlý kvásek a vařečkou promícháme. Pak vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto (není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí). Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý vyválíme na kruhovou placku a rozkrájíme na 8 dílků. Na každý dílek položíme náplň (např. půl kolečka šunky nebo salámu, 1 kolečko suchého salámu, trochu nastrouhaného sýra) a náplň srolujeme do co nejmenšího pevného válečku. Horní cípy "trojúhelníku" přetáhneme přes váleček a celé srolujeme do rohlíčku. Třetí cíp trochu protáhneme a omotáme tak, aby byl vespod. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°. Pečeme dozlatova asi 15 minut. Rohlíčky můžeme naplnit i jinou oblíbenou náplní, klidně i sladkou (v tom případě po upečení pocukrujeme).
 
PÁREČKOVÉ BONBÓNY
Ingredience:
1 balíček listového těsta, 6 - 8 nožiček tenkých párků, 1 vejce, bavlněný provázek
Postup:
Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme 2 - 3 x vidličkou. Těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta a zabalíme do válečku. Okraj těsta mírně přitlačíme. Asi 1,5 cm od krajů válečku přitlačíme těsto kolem párku a volně převážeme provázkem, nastříháme nebo nakrájíme a upravíme do požadovaného tvaru. Bonbóny potřeme rozšlehaným vejcem
a pečeme 15 minut dozlatova.
Nezapomeneme upozornit strávníky, že provázek se nejí!
PEČENÉ CHUŤOVKY
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky cukru, špetka soli, 125 g másla, 120 ml mléka
Náplň: 100 g másla, 100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, na ozdobu: půlky ořechů nebo půlky oliv
Postup:
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, mléko a smícháme. Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké měkké těsto. Dáme do chladna odpočinout. Ušleháme máslo a postupně do něj zašleháme oba najemno nastrouhané sýry. Těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou rozválíme na tenkou placku, potřeme třetinou náplně a pevně srolujeme. Dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlé rolády nakrájíme na tenká kolečka a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na každé kolečko přitiskneme kousek ořechu nebo olivy. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zrůžovění
asi 10 minut. Je to velmi jednoduché, málo pracné a velmi dobré. Z uvedeného množství jsou tři plechy (asi 120 kousků).
SÝROVÉ ČESNEKOVÉ KROUŽKY
Ingredience:
200 g hladké mouky, 125 g 100% tuku, 100 g taveného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,
1 lžička soli, 3 - 4 větší stroužky česneku, 1 vejce na potření
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhaný změklý tuk
(změklý tuk se špatně strouhá, proto je lepší ho nastrouhat studený z ledničky a nastrouhaný nechat změknout), sůl, prolisovaný česnek, sýr a vejce. Zpracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále ho rozválíme na 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme z ní kolečka. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu z každého kolečka vykrojíme menším kulatým tvořítkem střed. Pečeme při 200°C asi 6 minut.
1 dávka - cca 80 ks
 
KŘEHKÉ SÝROVÉ KOLÁČKY
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g taveného sýra bez příchutě, 250 g tuku
Náplň: 100 g sýru niva, cuketa, ořechy
Postup:
Všechny suroviny na vále zpracujeme rukama v těsto. Rozdělíme na poloviny, z každé uválíme váleček a rozkrájíme na stejné kousky (radši menší). Z každého uděláme kuličku, dlaní zploštíme a skleničkou vytlačíme důlek. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Důlky naplníme náplní, ozdobíme ořechem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C
15-20 minut.
Náplň: sýr i cuketu nastrouháme na hrubém struhadle (cukety o trošku větší hromádka než sýra) a smícháme.
Upečené koláčky můžeme lehce poprášit mletou sladkou paprikou.
SÝROVÉ PRECLÍKY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
 
Ingredience:
■ 260 g hladké mouky■ 1 lžičku prášku do pečiva■ 150 g rostlin. másla
■ 70 g jemně nastrouhaného eidamu■ 2 až 3 lžíce bílého jogurtu■ sůl
■ 1 lžičku sušeného koření nebo vloček papriky■ 70 g hrubě nasekaných lískových oříšků
■ 40 g parmezánu
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme máslo, nastrouhaný eidam, jogurt, sůl, lžičku koření nebo vločky papriky, lískové oříšky a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak z těsta vyválíme pramínky, stočíme je do preclíků, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme jemně nastrouhaným parmezánem
a v předehřáté troubě je upečeme dozlatova.
SÝROVÉ TYČKY

Ingredience:
120 ml mléka, 150 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku, 1 vejce, 1/2 lžičky soli,
1 lžička cukru, špetka pepře, 150 g nastrouhaného Eidamu, 370 - 400 g hladké mouky
(podle velikosti vejce), 20 g čerstvého droždí
vejce na potření, semínka na posypání
Postup:
Těsto zpracujeme a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválíme
na plát tlustý asi 1/2 cm a rozkrájíme na proužky široké 2 cm. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení a každý zkroutíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme do zrůžovění (asi 15 minut při 200°C).

 
 
 
 
SLANÉ TYČINKY Z MAJONÉZY
Ingredience:
1/2 l mléka, 1 kg polohrubé mouky, 40 g droždí, cca 250 ml majonézy, sůl, pepř, mletá sladká paprika, kmín, mák, semínka…
Postup:
Ve vlažném mléce necháme vzejít kvásek. Uděláme si z majonézy, mléka, polohrubé mouky. mleté papriky, pepře a asi 1 a půl lžíce soli těsto. Necháme chvíli odpočinout (ale není to nutné).
Pak si vždy z kousků těsta uválíme plát, který potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem
a posypeme hodně solí, můžeme znovu mletou paprikou a pak dle chuti mákem, kmínem, Poté plát rádýlkem rozdělíme na proužky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem
a pečeme v troubě vyhřáté asi na 200°C. Pečeme dozlatova.
PLNĚNÉ SLANÉ PEČIVO
 
Ingredience:
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 300 ml mléka, 30 g másla, 30g kvasnic, lžička cukru, špetka soli
Náplň: 125 g másla, 125 g sýru Lučina, 3 stroužky česneku, sůl
Dále: 1 vejce na potření, sezamové semínko, 3 - 4 nožičky klobásy, petrželová nať
Postup:
Klasickým způsobem vypracujeme kynuté těsto a necháme nakynout. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 3 - 3,5 cm. Naskládáme je na plechy vyložené papírem na pečení, každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí asi 15 minut.
Upečené a vychladlé rozkrojíme vodorovně do 2/3. Uvnitř namažeme náplní, vložíme kolečko klobásy a kousek zelené petrželky.
Náplň: Máslo utřeme se sýrem a prolisovaným česnekem, podle chuti dosolíme.
 
CHLEBÁNKY 
 
Ingredience:
2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody, 25 g droždí
Postup:
Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, příp. solí a upečeme (asi 30 minut při 180 - 200°C).
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA