Jdi na obsah Jdi na menu
 


slané jednohubky

30. 9. 2013

 

Langoše jednohubky

Suroviny:

1 bílý jogurt
polohrubá mouka
sůl, jedlá soda

Postup:

Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu, vyklopíme na vál a vyválíme slabou placku. Formičkou, nebo likérovou skleničkou vykrajujeme malá kolečka a smažíme na pánvi ve větší vrstvě oleje. Potíráme česnekem rozmíchaným v kečupu a zdobíme nastrouhaným sýrem. Výborné teplé i studené k vínu.

Autor: sidera   

 

 

langoše potíráme kečupem s česnekem a sýrem

 


 


 

Slaninovosýrové houstičky

Suroviny:

Těsto: 1/2kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1,5dcl oleje, lžička soli, cca 2,5dcl mléka, kostka droždí a lžička cukru.
Plátky anglické slaniny (použil jsem valašský uzený bůček), plátky uzeného sýru a další vajíčko na potírání.

Postup:

Zpracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Tu, kterou nevyužijeme, nakrájíme nadrobno.
Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, poklademe proužky slaniny a spleteme do houstičky. Hotové klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme jemně nakrájenými zbytky slaniny.
Necháme 15 minut nakynou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Zhruba po 20 minutách poklademe houstičky plátky sýru a krátce zapečeme.

 

 

Slaninovosýrové houstičky

 


 


 


 

 


 

Pochoutka ze zbytku brambor

Suroviny:

zbylé vařené brambory od oběda, 1-2 vejce, mléko, hrubá mouka, uzenina (já měla kabanos), strouhanka, olej

Postup:

Zbylé brambory od oběda rozšťoucháme a přidáme vejce, trochu mléka a hrubou mouku tak, aby vzniklo hustší tešto. Z něj děláme bochánky, které naplníme uzeninou. Obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Poznámka:

Množství surovin je zavislé na množtví brambor, co nám zůstalo od oběda.

Inspirovala jsem se ve starším kalendáři, kde byly bochánky dělány ze zbytku bramborové kaše a jako autorka byla uvedena paní Petráčková z Liberce.

 

 


 


 

Chlebové karbanátky

 

Doba přípravy:

30 minut

Počet porcí:

4 porce

Ingredience

anglická slanina

15

dkg

česnek

4

stroužky

chilli

1

lžička

chléb

500

g

cibule

1

kus

pepř

1

špetka

strouhanka

1

hrst

sůl

1

špetka

vejce

3

kusy

vývar z kostky Masox

750

ml

Postup přípravy

Připravíme si mísu, do které rozdrobíme chleba i s kůrkou. Zalijeme teplým vývarem, přidáme nasekanou cibuli, lisovaný česnek, chilli, nadrobno nakrájenou slaninu, všechna vejce, osolíme, opepříme a pořádně zamícháme. Pokud je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Po té rozpálíme pánev a osmažíme na oleji.

Příloha

Brambory či bramborovou kaši

 

 

Česnekové langoše bez kynutí

 

Doba přípravy:

30 minut

Počet porcí:

8 porcí

Ingredience

česnek

3

stroužky

droždí

42

g

hladká mouka

500

g

mléko

350

ml

sůl

1

lžička

Postup přípravy

Do větší mísy nasypeme hladkou mouku. Část odměřeného mléka odlijeme do hrnečku a dáme ohřát do mikrovlné trouby, zbytek do mísy. Do ohřatého mléka rozdrobíme kostku droždí a také přidáme do mísy. Dále přidáme lžičku soli a vše dobře promícháme (můžeme ředit mlékem). Odebereme si malou lžičkou kousek z těsta a uválíme na placku, která by měla jít vytahat do stran. Na pánvi si rozpálíme olej (langoš by měl v oleji plavat) a smažíme dozlata. Mezitím si v misce rozmícháme kečup s prolisovaným česnekem. Tím pak usmažený langoš potřeme, můžeme posypat strouhaným sýrem.

Příloha

Tvrdý sýr na strouhání

Poznámka

Jestliže nespotřebujete všechno připravené těsto, můžete dát do lednice a znova použít další den. Trochu nakyne, ale to vůbec nevadí. Pokud máte rádi sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou.