Jdi na obsah Jdi na menu
 


rychlá jídla

 

TARATOR



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tak a dneska bude nejoblíbenější jídlo mého manžela (překvapivě je bez masa!) Tarator...je to z bulharské kuchyně a opravdu moc dobré a hlavně zdravé! Suroviny: Bílý jogurt (dávám 2-3), okurka, olivy(kdo nemá rád nemusí dávat), česnek(může se vynechat), kopr, oliv.olej, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Okurku nakrájím na maličké kostičky, přidám kopr, sůl, olej, olivy a zamíchám, na závěr vmíchám bílý jogurt.
Kdo chce, může přidat tak 2 dcl vody, ale nám víc chutná bez.
Příloha:rohlíky, chleba


 

Knedlíky s vajíčkem VYLEPŠENÉ


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olej, houskový knedlík, anglická slanina, žampiony, vejce, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Na trošce oleje orestujeme anglickou slaninu, přidáme žampiony, osolíme a dusíme, přidáme knedlíky a opražíme, nakonec jen vmíchat vejce, osolit a opepřit. Máme k tomu rádi kyselou okurku.


 


 


 


 


 


 


 


 

Bramborák úplně jinak




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Brambory, majoránka, sýr (eidam, niva)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na pánvičku si dáme olej, rozehřejeme a vložíme na hrubém struhadle nastrouhené brambory. Posypeme majoránkou. Necháme cca 3-4 minuty smažit, po té obrátíme a posypeme opět majoránkou a sýrem (když dám nivu, už moc brambory nesolím. U eidamu brambory posolíme). Opět pečeme tak 3-4 minuty, než se sýr roztaví a brambory změknou. Podáváme se šopským salátem... Je to mňamka a hlavně rychlovka na super večeři. U nás hodně oblíbené.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 


 


 


 

Zapečené palačinky se špenátem


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: Špenát, anglická slanina, tvrdý sýr Na palačinky: vajíčko, mouka, mléko, sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

Uvaříme si špenát, jak jsme zvyklí.Usmažíme si klasické palačinky.Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe.Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva). Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.


 

 

ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.

POSTUP PŘÍPRAVY

MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.

Polevu necháme chvíli schladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.

Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).


 

Řezy KARAMELKA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek 100% tuku ). Krém: 1 Salko, 1 tvaroh a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla)Na pečení: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

POSTUP PŘÍPRAVY

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme silněji marmeládou či džemem, poklademe piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1). Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !


 

 

Vynikající pomazánka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 pomazánkové máslo bez příchuti,
1 tatarka (100ml),
1-2 stroužky česneku,
10 dkg šunkového salámu,
10 dkg eidamu,
3 uvařená vejce,
1 větší zelená paprika,
2-3 středně velká rajčata,
mletá nepálivá paprika

POSTUP PŘÍPRAVY

Smícháme tatarku s pomazánkovým máslem, prolisovaným česnekem a mletou paprikou...přidáme na kostičky nakrájený šunkový salám, jemně nastrouhaný eidam a nakrájené vejce - zamícháme a na závěr přimícháme nakrájenou papriku a rajčata.


 

vynikající masiko v hořčici, neuvěřitelná mňamka




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

masiko (jedno jaké, plátky, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské hořčice (malé zapoměla jsem dodat) ,ale jestli děláte pro velkou rodinu, tak můžete i celou buď malou nebo i velkou, podle toho jak vám chutná, 2 velké cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kdo bude mít plátky, tak naklepat, jelikož já měla kousky, tak jsem s nima nic nedělala. Do misky se dá maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct.
Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice...


 

Výborné KOBLÍŽKY z trouby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli, 1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek) na potření: kousek másla a lžička rumu

 


 


POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si plát ze kterého vykrajujeme kolečka pomocí sklenice. Na polovinu koleček klademe povidla nebo marmeládu a druhým kolečkem přikryjeme. Kraje pořádně prstama stlačíme.
Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.

Milé maminky, dovolila jsem si některé vaše fotečky koblížků zveřejnit, doufám, že to nevadí :-) Protože mě to strašně moc potěšilo, že tento recept jsem mohla poslat k Vám šikovným maminkám. Všem krásný den.
P.S. ráda zveřejním další krasavce :-))


 

"FANTASTICKÉ A RYCHLÉ ZAMOTANÉ KOLÁČKY"




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 250ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 2dkg másla, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce sádla, 2 polévkové lžíce rumu, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky (může být i jen 500g polohrubé mouky), 100g cukru, 2 čajové lžičky sušeného droždí, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr...asi 1cm silný plátek másla na následné potření rozváleného těsta, 1 vejce na potření PUDINK: 400ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr NA OZDOBU: konzerva mandarinek, ale můžete použít i broskve, švestky...co kdo rád

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na těsto je "můj", je to to univerzální kynuté těsto, ale nápad na tyhle prima rychlé koláčky jsem okoukala na stránkych maminky Lenky na www.mamincinyrecepty.cz.


Nejdříve si rozehřejeme v oleji sádlo a máslo a necháme zchladnout. Poté do vlažného mléka nalijeme tuto směs, přidáme vejce a přilijeme rum. Dále už dáme suroviny do formy v daném pořadí. Zapneme program č.6 - těsto.

Tak 15 minut před ukončením programu si už uvaříme pudink, abychom se pak zbytečně nezdržovali jeho chladnutím. Do 200ml mléka rozmícháme jeden vanilkový pudink s vanilkovým cukrem. Dalších 200ml si necháme na el. sporáku na č.4 ohřát a jak se z něj začne kouřit, přidáme k němu mléko s pudinkem a důkladně mícháme, dokud nám pudink nezhoustne. Tahle dávka mi dala akorát na všechny koláčky a hustota byla také akorátní.

Když je těsto hotové, tak ho vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na placku velkou asi 30x50cm nebo jak se vám bude zdát. ;-) Placku potřeme rozehřátým máslem a po delší straně zamotáme jako závin (také jsem zkusila těsto rozdělit na dvě menší placky, potřít máslem a krájet...jsou pak hezčí kolečka, velikostně jsou koláčky trochu menší, ale při pečení nabydou a jsou pak akorátní a ne tak velké jako z jedné placky a měla jsem jich 41 kusů - viz. koláčky s tvarohem a povidly). Poté krájíme nožem asi 1cm silná kolečka (šneky), která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem (já ještě peč. papír mastím sádlem). Do každého šneka udáme prsty ďolík a naplníme pudinkem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nakonec ozdobíme mandarinkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C dozlatova. Ještě teplé koláčky posypeme moučkovým cukrem.


Z téhle dávky jsem měla 26 kusů koláčku velkých v průměru 8cm.

RADA: Na pečící papír koláčky pokládejte spíš dál od sebe, protože při pečení dost nabydou a mě se tak stalo, že se mi spojily. :-D Oddělit šli pěkně, ale nebyly tak krásně kulaté, jak by měli být. :-D


Určo zkuste, protože je fakt prima, že zděláte opravdu všechno těsto a k tomu se nemusíte vykrajovat s kolečky. :-D


 


 


 


 


 


 

Plněná roláda z mletého masa (opět něco jednoduchého, rychlého a bez mázání nádobí :-))!




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mleté maso, alespoň tři druhy salámu (já dávám: šunku 20dkg, salám se zeleninou 20dkg a anglickou slaninu 15 dkg), červenou a žlutou papriku nivu hořčici a někdy přidávám i párek

POSTUP PŘÍPRAVY

Mleté maso si ochuťte, jak jste zvyklé. Já přidávám rohlík trochu namočený v mléce (nyní jsem vyzkoušela místo rohlíku strouhanku a řekla bych, že je to lepší !), dvě vejce, malou na drobno nakrájenou cibuli, česnekové grilovací koření a sůl.
Připravené maso si rozprostřete na alobal potřený olejem (cca 1 cm), potřeme hořčicí a poklademe salámem, šunkou, slaninou, paprikami a nivou.
Zabalíme, položíme na plech, podlijeme vodou a pečeme. Před dopečením roztrhneme nahoře alobal a necháme povrch zezlátnout.
Při pečení nezapomeňte dále podlévat!!!
Nebo si to můžete dát do ledničky připravené na druhý den, jako já (v tom případě to, ale nepodlívejte hned, ale až to budete dávat druhý den do trouby).

Foto hotového přidám zítra poobědě. Tuto roládu si připravuji do lednice den dopředu.


 

Knedlíkové překvapení




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Knedlík, kečup, cibule, plátkový sýr, salám( Junior, dietní apod.) Sůl, pepř. Hl. mouka, vejce a strouhanka na trojobal, párátka.

POSTUP PŘÍPRAVY

K receptu jsem se dostala už asi před 5lety, kamarádka mi dávala hádat co jím-z čeho to je. Neuhodla jsem. Hádalo plno dalších lidí, nikdo knedlík nepoznal. Zkuste taky překvapit :-D Skvělé zužitkování zbytků a staršího knedlíku.

Knedlík nakrájíme na slabší kolečka, potřeme trochou kečupu každé kolečko z jedné strany. Na takto potřené kolečko dáme plátek sýra, kolečko cibule, kolečko nebo dvě salámu opět sýr a přiklopíme druhým namazaným kolečkem knedlíku. Spojíme párátkama, obalíme klasicky v trojobalu, já obalovala dvakrát a ještě před smažením jsem vytáhla párátka. Smažím buď ve friťáku, nebo větším množství oleje. Jako přílohu jsem dala hranolky, ale je to dost syté, takže stačí i samotné.


 


 


 

BRAMBOROVÁ MŇAMKA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

BRAMBORY,KLOBÁSA,SLANINA,CIBULE,PAPRIKA,GRIL.KOŘENÍ

POSTUP PŘÍPRAVY

BRAMBORY NAKRÁJÍME NA KOLEČKA (cca 0,5cm) DÁVÁM DO MÍSY,POSYPU GRILOVACÍM KOŘENÍM,OSOLÍM A PŘIDÁM TROCHU OLEJE VŠE PROMÍCHÁM.
KLOBÁSU NAKRÁJET NA KOLEČKA,A PAK UŽ VŠE DÁVÁM NA ŠPEJLIA (plátek brambory+klobása+cibule+slanina+na kostky nakrájenou papriku)DÁM DO TROUBY PÉCT CCA NA 45MIN. DOBROU CHUŤ :-))))


 

Rychlé, levné a hlavně vynikající KRUPICOVÉ "BOSÁKY" S UZENÝM




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na přibližně 20ks: 0,5 litru vody, 6 lžic oleje, sůl nebo nějaká ta vegeta podle chuti, 0,25 litru hrubé krupice, uzené (aspoň 20 dkg) - a ideálně teflonový kastrol, ale není nutné..


 

POSTUP PŘÍPRAVY

Vodu s olejem a se solí přivedeme k varu. Stáhneme na nejslabší plamen a vsypeme krupici - za stálého míchání. Pokračujeme v míchání, dokud se neutvoří jednolitá koule (2-3 minutky), která se nelepí k nádobí (prostě – v podstatě odpalované těsto :o)). Nadrobno nakrájené uzené opečeme na pánvi a vmícháme do těsta. Velkou lžící pak vykrajujeme knedlíčky, které zprudka opečeme - nejlépe na voňavém tuku po uzeném - a lehce poprášíme paprikou. Nebo uzené nemícháme do těsta, ale nasypeme nahoru na knedlíky.. Podáváme se zelím kyselým!
Celé to netrvá ani čtvrthodinu (pokud je zelí připravené předem) a je to dobrotka veliká..
Pokud by někoho zajímalo, přidám nafocený postup.


 


 

 

Báječné karbanátky z tvarohu - rychlá véča, oběd......



POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh, 2 vejce, 150 - 200g gothaje (nebo jiné uzeniny), 2-4 stroužky česneku, 1PL vegety, nebo jiné koření (záleží, co máte doma), sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše mimo strouhanky smícháme (salám strouhám na hrubo), zahustíme strouhankou, aby bylo těstíčko tak akorát. Vykrajovat lžící placičky, ještě obalit ve strouhance a smažit.
S "těstem" se dělá dobře, moc se nelepí. Tyhle bleskové karboše doma milujeme, jenže pokaždé mi je sež...... a nestihla jsem ani nafotit.
Bezvadné s brkaší, ale i s chlebem, či salátkem.


 

CHLEBÁNKY ZE ZBYLÝCH BRAMBOR




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4-5vařených brambor-nejlépe z předešlého dne, 600 g. hladké mouky, 1 kostka droždí,nebo 1 sáček sušeného droždí lžičenka soli asi 200 ml vlažné vody,

POSTUP PŘÍPRAVY

DO MÍSY NASTROUHAT BRAMBORY-VAŘENÉ, VYCHLADLÉ, PŘIDAT MOUKU, SŮL, VODU A KVÁSEK,NEBO SUŠENÉ DROŽDÍ...POŘÁDNĚ PROPRACOVAT A NECHAT NA TEPLÉM MÍSTĚ DÁT NA POMOUČNĚNÝ VÁL, UTVOŘIT MALÉ BOCHÁNKY ASI O VELIKOSTI DLANĚ. BOCHÁNKY POTÍRÁM PŘED PEČENÍM VODOU,NEBO VODOU S MLÉKEM...PÉCI NA PEČÍCÍM PAPÍRU-VE VYHŘÁTÉ TROUBĚ ASI PŘI 190 STUPNÍCH CCA 15 MINUT -DO MÍRNÉHO ZEZLÁTNUTÍ...
JE TO MOŽNOST JAK VYUŽÍT A NEVYHODIT BRAMBORY Z PŘEDEŠLÉHO DNE, NEN TO AŽ TAKOVÁ BOMBA,ALE JE TO CHUTNÉ A ZDRAVĚJŠÍ, NEŽ KLASICKÉ ROHLÍKY......DĚTI JE MAJÍ VELICE RÁDI SE SALÁMEM, SÝREM I ČÍNSKÝM ZELÍM...RECEPT JSEM ZÍSKALA OD MÍSTNÍ KAMARÁDKY, NEZNÁM PŮVOD.


 

Buřty na pivě



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Uzenky, kečup, 1-2 cibule, 1 černé pivo, 20-30dkg sýr cihla, plnotučná hořčice

POSTUP PŘÍPRAVY

Uzenky si nařízneme, pozor nerozřízneme do konce, musí se udělat jakoby kapsa, prsty kapsu otevřeme, uvnitř dáme lžičkou plnotučnou hořčici, toumoc nešetříme, na to kolečko cobule a plátek sýra, takto udělané buřtíky naskládáme do pekáčku, pěkně vedle sebe, aby držely při pečení. Jakmile máme všechny buřtíky hotové, dáme na ně kečup, dělám to tak, aby byly buřty jakoby pokryté kečupem. Nakonec zalejem pivem, já krájím cibuli ještě navrch, máme rádi, kod nemusí, tak jí nedává, A šup s tím do trouby. Peču nepřikryté zhruba 40-50 min při 180st. Podáváme s chlebíkem a je to fakt dobrota!!!!


 

Brambory se zeleninou a masem pečené v balíčcích z alobalu




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pro 4 osoby: 8 brambor, 2 papriky, 2 cibule, 1 palička česneku, 12 žampionů, 1 klobáska (u nás valašská, spolu s žampiony pustí dost šťávy, což je žádoucí), 1-2 kuřecí řízky, sýr... (anebo co jiného se doma najde, podle sezóny a vlastní chuti), příp. všeho větší množství, nezbude tak jako tak

POSTUP PŘÍPRAVY

Šťavnatější a bezpracnější verze našeho oblíbeného pečeného jídla (jindy zas peču na plechu):
1. Vše nakrájet na menší kousky, osolit, okořenit, omastit olejem.
2. Z role alobalu utrhnout 4 kusy velikosti pečicího plechu.
3. Všechny suroviny kromě sýra rozdělit do balíčků, brambory dolů, maso nahoru.
4. Utrhnout další 4 kusy alobalu, balíčky zabalit i shora a přenést na plech.
5. Upéct na 180-200 stupňů cca 3/4 hodiny, dokud se obsah krásně nepropeče a nezměkne.
6. Odkrýt horní kusy alobalu, poklást plátky sýra a ještě krátce zapéct.


 

plněné topinky




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

chleba,vejce,salám,sýr,sůl,olej a jakákoliv zelenina

POSTUP PŘÍPRAVY

Z krajíců chleba vyřežeme střídu.Rozpálíme olej,vložíme chleba a vklepneme do vnitřku vejce.posolíme,poklademe jakýkoliv salám,sýr zaděláme střídou a smžíme.Asi tak 2min.Nakoukneme jestli má zespod hezky zlatou barvu a otočíme.Nebojte hezky to drží pohromadě.Raději nesmažte zprudka ať se vejce stihne prosmažit.Ozdobte podle možností a chutě strávníků.U nás stačí jedna topinka na osobu.je to hodně syté.Manža má k tomu rád pivko.Můžete pro změnu použít romadůr,hermelín,anglickou,no cokoliv.Je to pochoutka.


 


 


 


 


 


 

rohlíkový špíz




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rohlíky,klobásu nebo šunkový salám,tvrdý sýr,(hladká mouka,vajíčko,strouhanka)na trojobal,olej na smažení.

POSTUP PŘÍPRAVY

rohlík nakrájíme na kolečka a napichujeme na špejli s klobásou nebo se salámem a sýrem,obalíme v troj obalu a smažíme,podáváme s bramborem a tatarkou.Je to moc dobré a hlavně rychlé


 


 


 


 


 


 


 


 

Zapečený chleba




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátky chleba,tavený sýr a vše co máme rádi :-)))) salám,tvrdý sýr,kukuřuce,cibule,šesnek..

POSTUP PŘÍPRAVY

natřeme plátek chleba tenkou vrstvou másla a taveného sýru,dále poklademe na co máme chuť a upečeme na plechu v troubě (na fotce tavený sýr mor. uzené a tvrdý sýr) Moje děti to milují :-)))


 


 


 


 


 


 


 


 

ZELŇÁKY




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

listové těsto,obyčejný salám,zelí,vajíčko,kmín,různé koření(jak kdo co má rád)

POSTUP PŘÍPRAVY

salám na kostičky,zelí,koření---vše smícháme a pak rozmístíme směs na rozválené listové těsto


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pravé Ruské pirožky aneb výborné koblížky na slano i sladko




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 1 brambora, sůl, 5 dkg Hery, 2 dcl mléka, ½ kostky droždí, přibližně 50 dkg hl. mouky

POSTUP PŘÍPRAVY

Bramboru oškrábeme nakrájíme a uvaříme v osolené vodě, vodu nesléváme!!! Pak do toho dáme rozpustit Heru.
Do mixéru vlijeme studené mléko, horkou bramboru i s vodou, droždí a lžičku cukru a rozmixujem. Tu směs nalijeme do mísy s moukou a zpracujeme ve vláčné těsto jako na knedlíky a necháme vykynout.
Vykynuté těsto dáme na vál vyválíme na plát, na polovinu plátu si naznačíme skleničkou kolečka, obvod potřem vodou, navršíme do prostřed koleček jakoukoliv náplň, přetáhneme na to druhou polovinu těsta a skleničkou vykrájíme kolečka. Necháme chvíli odpočinout a pak smažíme.
Náplně: Rozšťoucháme vařené brambory + smažená cibule + uzenina + sůl + pepř
Čerstvá jablka
Tvaroh + cukr + rozinky
Marmeláda
Dneska jsem to naplnila míchanýma vajíčkama s cibulkou anglickou a sýrem
co my nezbyla náplń tak jsem usmažila copy a posypala skořicovým cukrem


 

Rychlá - levná večeře




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4-5 uvařených brambor (ve slupce), 10dk nivy (může být i více), 15dk šunkového salámu, 1 vejce, 1 kelímek smetany,sůl, pepř, kmín.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, okmínujeme. Poté na brambory poklademe na nudličky pokrájený šunkový salám a posypeme nivou. V misce rozkvedláme vejce se smetanou a zalijeme s tímto brambory! Dáme zapéct cca 15 min. DOBROU CHUŤ !!!!! :O)


 


 


 


 


 


 


 

VYLEPŠENÉ TOPINKY




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g šunky 150g eidamu 4 vejce 3-4 stroužky česneku(můžete dát i česnekovou pastu) olej,pepř sůl,podle chuti trocha gril.koření nebo kdo jak má rád já přidala i sušenou pažitku starší chleba

POSTUP PŘÍPRAVY

šunku nakrájíme na malé kostičky(mě v lednici zůstala krájená šunka tak jsem rozkrájela tu a ničenu to nevadilo),sýr nastrouháme přidáme vejce,česnek podle toho jak kdo má rád dochutíme kořením.Důkladně smícháme.Chleba nebo můžem použít i plátky veky z jedné strany natřeme připravenou směsí a tou stranou dáme opékat na rozpálený olej.Když jde chleba po pánvi posunou opatrně obrátíme a opečeme i z druhé strany.Když jsou opečené i z druhé stany vyndáme je na papír.ubrousek který odsaje přebytečný tuk.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

CIBULOVÝ KOLÁČ - SLANÉ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3/4 kg cibule, 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg klobásek, 3 celá vejce, olej nebo sádlo, bazalka, sůl,a pepř podle chuti, 1 x listové těsto.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuli nakrájíme a na sádle nebo oleji ji necháme zesklovatět. Potom do ní
přimícháme nakrájenou klobásu, nastrouhaný sýr, přidáme vejce a ochutíme.
Do vymazaného menšího plechu rozválíme listové těsto, uděláme okraje
a zamíchanou směs rozetřeme po celé ploše.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 – 200 st.
průměr formy je 30 cm


 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA