Postup:
Z mléka, droždí a cukru vytvoříkem kvásek, přidáme olej, žloutky, mouku, cukr a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, necháme nakynout, poté rozdělíme na 3 až 4 části. Vytvoříme buchty plněné tvarohem, dáme na plech a roztlačíme. Potřeme bílkem, lektvarem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180 až 200 stupňů, zhruba 30 minut.

Jablečno-karamelové řezy (Zuzana Patkošová)

Suroviny:
Těsto: vejce, polohrubá mouka, vlažná voda, cukr krystal, prášek do pečiva
Náplň: jablka, cukr krystal, máslo
Krém: smetana ke šlehání, kyselá smetana, tvaroh, vanilkový cukr, bílá čokoláda, mléčná čokoláda na ozdobu

Postup:
Oddělíme žloutek od bílků. Žloutky promícháme s cukrem, přidáme vlažnou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme našlehaný sníh z bílků. Vše vylijeme na plech vystlaný papírem na pečení a pečeme při 180 stupních zhruba 15 až 20 minut. Na náplň si v hrnci připravíme karamel z cukru, přidáme máslo a oloupané, na kostky nakrájená jablka. Promícháme, přikryjeme a podusíme, dokud jablka nezměknou a karamel se nerozpustí. Následně naneseme upečené těsto. Krém připravíme ze smetany ke šlehání, kterou dáme vařit do hrnce a už během ohřívání přidáme bílou čokoládu. Za stálého míchání necháme povařit. Hmotu pak necháme do druhého dne v ledničce a potom ji vyšleháme do tuha. Vzniklou hmotu smícháme s kysanou smetanou, tvarohem a vanilkovým cukrem. Potřeme tím těsto s chladnými karamelovými jablky. Polijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a nakrájíme na řezy.

 

Svatební koláčky s tvarohem (Daniela Schachlová)

Suroviny:
Těsto: 270 g hladké mouky, 30 g kakaa, 50 g hnědého cukru, ½ lžičky kypřícího prášku, špetka soli, kostka čerstvého droždí, 50 ml oleje, 100 ml mléka, 20g hořké čokolády, 2 lžíce vanilkového rumu, 2 žloutky
Náplň: 500 g tvarohu, 2 lžíce vanilkového pudinku, dřeň z 1 vanilkového lusku, hrst rozinek namočených v rumu
Drobenka: 100 g másla, 100 g hladké moouky, 100 g moučkového hnědého cukru
Dále: bílek a máslo na potření, moučkový cukr na posypání, povidla

Postup:
Do mísy prosejeme mouku, kakao, sul a kypřící prášek. Vmísíme nastrouhanou čokoládu. Do hrnku nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté do nej vyklepneme žloutky a promícháme. Kvásek přidáme k mouce, přilijeme rum, promícháme a přidáme olej. Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme vykynout. V jiné míse rozmícháme tvaroh s cukrem a pudinkem, přidáme dřeň z lusku a rozinky. Nakynuté těsto rozkrájíme na kousky, plníme náplní, dobře uzavřeme do kuličky. Položíme na plech dále od sebe. Zploštíme lžící, do dulku dáme povidla. Potřeme bílkem a zasypeme drobenkou. Necháme krátce nakynout a dáme péct do vyhřáté trouby na horký vzduch 170 °C než drobenka zezlátne. Po vytažení potřeme máslem a pocukrujeme.

Panacota (Vlastimil Marek)

Suroviny:
1l smetany, 6 ks želatiny plátkové, 200 g cukru krystal, 30 g vanilkového cukru, 100 g kokosu strouhaného, 100 g máku mlatého

Postup:
Vezmeme smetanu, kterou dáme do hrnce a necháme ji přejít varem, odstavíme a necháme schladnout na 60 °C. Přidáme cukr a namočíme si želatinu. Až změkne tak ji vložíme do smetany a dobře promícháme. Poté si smetanu rozdělíme na 2 díly, do jednoho dáme kokos a do druhého mletý mák. Nalejeme do formiček a dáme ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopíme a servírujeme s omáčkou z černého jeřábu.