Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady našich babiček

6. 12. 2012

 

TRIKY NAŠICH BABIČEK
 
+
masové recepty
 
 
Mytí masa
Každé maso, které koupíme v obchodě, je nutné nejprve omýt. Maso myjeme vždy v teplé vodě, jelikož studená voda ho zbavuje důležitých živin.
 
 
Ztvrdlé maso
Když přelijeme ztvrdlé maso trochou koňaku, opět změkne.
 
 
Připálené maso
Z připáleného masa okrájíme tmavé části, přendáme ho do jiné nádoby a přidáme špetku jedlé sody. Poté můžeme maso dopéct. Takto upravené maso, by již nemělo být cítit připálením.
 
Drůbež
Chceme-li vařit drůbež, musíme ji vložit až do vroucí vody, jedině tak se zavřou póry a maso bude mít, tak správnou chuť. Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, často je během pečení propichujeme.
 
 
Pečené kuře
Aby se kuře upeklo dozlatova a bylo křupavé, potřeme ho před pečením sladkou smetanou.
 
 
Kuřecí prsa
Když poprášíme před pečením prsa lehce moukou, kuřecí prsa zůstanou šťavnatější.
 
Pečená kachna
Když kachnu před pečením naplníme mrkví, kterou po upečení vyhodíme, nebude z ní cítit tzv. rybí tuk či bahno.


Pečené maso
Aby maso zůstalo pěkně měkké - 2 hodiny před pečením maso potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Poté maso vložíme do pekáče a pečeme. Když maso z jedné strany zhnědne, hned jej obrátíme na druhou stranu. Až těsně před dopečením maso okořeníme.
 
 
Zajíc
Aby byl pokrm ze zajíce chutnější, musíme ho 24 hodin předem naložit do podmáslí.
 
 
Jehněčí
Pokud naložíme jehněčí nejméně na 48 hodin do podmáslí a uchováme ho v chladu, bude nám chutnat jako zvěřina.
 
 
Šunka
Aby šunka byla po ztuhnutí zase šťavnatá, položte ji na chvíli do teplé vody.
 
 
Játra
Aby játra byla jemná a měkká, musíme je na hodinu před pečením, naložit do mléka.
Poté je lehce posypat v mouce a péct na malém množství tuku.
Pozor! Játra se solí až hotová.
 
 
Hovězí jazyk
Hovězí jazyk se musí vařit jen při velmi nízké teplotě, jinak ztvrdne.
 
Čerstvé ryby
Čerstvé ryby poznáme tak, když je ponoříme do nádoby s vodou – klesnou-li ke dnu jsou čerstvé. Vyplavou-li na povrch jsou zkažené.
Čerstvou rybu můžeme poznat také tak, stiskneme-li maso prstem – když zůstane otisk prstu, ryba je stará.


ZAPEČENÁ KRKOVIČKA NA PIVU
Suroviny:
vepřová krkovička,
cibule,
papriky zelené,
rajčata,
sůl,
pepř,
sádlo,
světlé pivo
Postup
Jak velká kupka masa, tak velká kupa pokrájené cibule, papriky a rajčat.
Krkovička se pokrájí na přibližně 4 cm silné plátky, osolí, opepří a dá se do pekáčku na rozpuštěné sádlo. Rychle se opeče, aby se maso zatáhlo. Pak se přidá cibule, papriky a rajčata. Dá se do trouby péci.
Po chvilce se podlije pivem a nechá se péct do změknutí. Během pečení se podlévá vodou i pivem jen tak, aby se maso a zelenina nepřipálila. Na konci pečení by měla být zelenina rozpečená na hustý sos a maso pěkně měkké, aby se rozpadalo. Takže nepospíchat.
Pěkně pomalu. Podává se s chlebem.
Kdo chce, může dát i jiné koření, třeba chilli, pálivou papriku atd., to už podle chuti.
 
 
DOMÁCÍ ZAUZENÁ PANENKA
Na porci pro 4 osoby potřebujeme:
400 g vepřové panenky,
kořenící směs pro zdravé uzení,
sůl,
drcený pepř,
olej.
Pro salát:
200 g barevné čočky,
jeden svazek jarní cibulky,
sůl,
pepř,
jablečný ocet,
cukr,
jednu papriku,
4 křepelčí vajíčka,
4 mini rajčátka.
Postup:
Maso osolíme, opepříme, posypeme kořenící směsí a pečeme při nízké teplotě cca 90°C přibližně 20 minut.
Čočku uvaříme v osolené vodě, scedíme, vychladíme a vmícháme opečenou na kostičky nakrájenou papriku a cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku cukr a lžíci vinného octa. Můžeme zjemnit olivovým olejem.
V troubě (200° C cca 4 až 5 min.) rozpečeme 4 mini rajčátka na olivovém oleji, osolíme, opepříme. Čtyři křepelčí vajíčka postupně opečeme na kapce rostlinného oleje. Vepřovou panenku nakrájíme na tenké plátky a podáváme s křepelčím vajíčkem a rajčátkem na kopečku salátu z barevné čočky.
 
 
VEPŘOVÉ MASO SE SÓJOVOU OMÁČKOU A VÍNEM
Ingredience:
500 g vepřového kýty nebo libového masa z plecka,
2 PL oleje,
400 g pórku,
2 PL bílého vína,
2 PL smetany ke šlehání (33 %),
4 - 5 PL sójové omáčky,
4 krajíce chleba,
40 g másla.
Příprava:
Maso, z něhož jsme odstranili kosti a kůži, nakrájíme na proužky. V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm za stálého obracení po všech stranách dozlatova opečeme. Přidáme k němu očištěný, opraný a na tenká kolečka rozkrájený pórek. Společně opékáme ještě 2 minuty. Pak postupně přiléváme víno, smetanu a sójovou omáčku. Promícháme a na chvilku na malém ohni vaříme.
Mezitím na druhé pánvi opečeme po obou stranách na rozpuštěném másle krajíce chleba. Podáváme je k masu horké, na předehřátých talířích.
Poznámka: Vepřové maso má rychle zhnědnout a změknout. Pánev má být velmi horká a masem nepřeplněná. Doporučuje se proto vkládat maso do pánve jen po částech, a opečené nechat uložené v teple.
 


VEPŘOVÉ KOLENO JEDNA BÁSEŇ
Suroviny:
vepřové koleno,
česnek,
hořčice francouzská,
pivo (množství: cca přiměřeně,)
Postup:
Smícháme francouzskou hořčici a vymačkaný česnek, zalijeme pivkem uděláme z toho kašičku.
Kolínko vykostíme, poté jemně naklepeme a osolíme. Následně potřeme onou výše uvedenou kašičkou, zavineme jako štrúdl, převážeme nití jako ptáčka a tuto roládu vložíme do pekáče...
Ovšem ten je také nutno nejprve vyzdobit: roládě uděláme podestýlku: podsypeme ji hustě jemně nakrájenou cibulkou, zalijeme pivkem, na to pak položíme roládu a dáme na cca 90 minut do svého domácího krematoria.
Přikusujeme např. báječné bramborové placičky, také je dobrý chleba, ale je možno přiložit i brambory a zelí. Poslední dvě ingredience může udělat buď každou extra, nebo vložit už ze začátku ke kolínku.  
ZAPÉKANÉ MASÍČKO SE SÝRY
Ingredience:
750 g vepřového masa,
1 větší pórek,
1 Hermelín,
100 g cihly,
1 zakysaná smetana,
šálek mléka,
sůl,
pepř,
olej
Postup: Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na kousky nakrájený Hermelín.
Zakysanou smetanu zředíme mlékem a zamícháme nahrubo nastrouhanou cihlu, potřeme na maso. Přikryjeme alobalem a dáme péct. Když je maso skoro měkké, odstraníme alobal a necháme pěkně opéct.
Podáváme s brambory, případně i s tatarskou omáčkou.


VEPŘOVÉ KOTLETY S TVARŮŽKY
Ingredience:
Jarní cibulka,
olomoucké tvarůžky,
kotlety nebo kýta,
gril. koření,
olej,
100 ml smetany na vaření.
Postup:
Kotlety umyjeme, nařízneme, aby vznikla kapsa, mírně naklepeme a plníme směsí.
V misce promícháme najemno pokrájenou jarní cibulku a pokrájené tvarůžky. Směsí plníme kapsu v plátku masa, uzavřeme párátkem, aby směs nevytekla. Posypeme gril. kořením.
Na pánvi zahřejeme olej, dáme zprudka osmahnout kotlety po obou stranách. Po opečení přendáme na pekáček a ještě 15 minut dopékáme v troubě při 200 st. Mírně podlijeme vodou a můžeme poházet ještě cibulku nebo tvarůžky Podáváme s bramborem, hranolky a podlijeme vypečeným tukem, který zahustíme smetanou.
 
 
 
ČOČKOVÁ BAŠTA S UZENÝM MASEM
Ingredience:
250 g čočky,                                2 sterilované okurky,
 400 g uzeného masa,                  špetka mletého pepře,
1 lžíce oleje,                                ocet podle chuti,
1 cibule,                                       sůl
1 lžíce hladké mouky,                
 
Příprava:
Uzené maso vložíme do vody a uvedeme do varu. Poté vroucí vodu slijeme, maso zalijeme čerstvou vodou a vaříme do změknutí. Maso vyjmeme a vývar odložíme stranou. Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená, uvaříme téměř do změknutí a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a osmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme 100 ml vývaru z uzeného masa a dobře promícháme. Do tohoto základu vmícháme čočku, přidáme na kostičky nakrájené okurky, opepříme, okyselíme, osolíme a krátce povaříme.
Čočku rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa.


VEPŘOVÉ KARÉ S MERUŇKAMI
 
Potřebujeme:
400 g vykostěného vepřového karé,
sůl,
olej,
2 cibule,
3 stroužky česneku,
špetka šafránu,
2 lžíce cukru,
8 meruněk, 
lžičku strouhaného zázvoru,
mletý bílý pepř, 
lžíci meruňkového džemu, 
lžíci kukuřičného škrobu.
 
Postup:
Maso umyjeme, nakrájíme na plátky, osušíme, posolíme a vložíme do mísy.
V oleji rozmícháme nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek a šafrán. Směsí zalijeme maso a dáme na dvě hodiny uležet na chladné místo.
Mezitím na pánvi zkaramelizujeme cukr, zalijeme 250 ml vody, přidáme umyté, vypeckované, na menší kousky nakrájené meruňky, zázvor, pepř a asi deset minut vaříme. Přidáme džem, škrob rozmíchaný ve vodě a necháme přejít varem.
Odleželé maso ogrilujeme z obou stran ve vyhřáté troubě, předáme na talíře, polijeme omáčkou a podáváme s rozinkovou rýží.
 
 
KRKOVIČKA V LISTOVÉM TĚSTĚ
Ingredience:
1,5 kg krkovičky vcelku,
40 dkg mletého míchaného masa  (hovězí + vepřové),
2 cibule,
2 vajíčka,
2 stroužky česneku,
petrželová nať,
sůl,
mletý pepř,
majoránka,
2 lžíce oleje,
400 g lístkového těsta.
Postup:
Krkovičku vykostíme, omyjeme a osušíme. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s majoránkou a pepřem. Směsí potřeme krkovici a necháme hodinu v chladnu odpočinout. Mezitím na oleji osmažíme nadrobno nasekanou cibuli dozlatova, přidáme k ní mleté maso, osmažíme asi 5 minut – až zešedne, a necháme zchladnout. Nasekáme najemno petrželovou nať, přidáme k mletému masu, dochutíme solí a pepřem a smícháme všechno s 1 vajíčkem.
Vymažeme hluboký plech a vložíme do něj krkovici. Potřeme ji olejem a upečeme.
Listové těsto vyválíme na plát, položíme na něj vychladlou krkovici, obalíme ji mletým masem a důkladně zabalíme do těsta. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do zrůžovění. Upečenou krkovičku krájíme na plátky a podáváme.
VEPŘOVÉ MASO S PÓRKEM PO ČÍNSKU
Ingredience:
500 g libového vepřového masa,
2 středně velké cibule (asi 150 g),
1 paprika (i nakládaná),
1 kg pórku,
šťáva ze 2 pomerančů,
2 stroužky česneku,
na špičku kulatého nože mletého zázvoru,
4 PL oleje,
1 PL kari koření (vrchovatá),
sůl
Příprava:
Oprané a osušené vepřové maso rozkrájíme ostrým nožem nejprve na tenké plátky, pak na proužky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké kroužky. Očištěnou a opranou papriku zbavenou semínek rozkrájíme na nudličky. Pórek očistíme, opereme a pokrájíme asi na 1 cm silná kolečka (sytě zelené části pórku pro tento pokrm nepoužijeme). Česnek oloupeme a jemně rozsekáme. V hlubším kastrolu nebo pánvi rozehřejeme tuk, vložíme na něj maso a cibuli a oboje za stálého obracení osmahneme. Zaprášíme kari kořením a necháme na malém ohni chvíli podusit. Pokrm musíme stále hlídat, kari koření nesmí ztmavnout, zhořklo by. Zalijeme pomerančovou šťávou ze 2 pomerančů, okořeníme zázvorem, přidáme česnek a 5 minut dusíme. Pak přidáme papriku a pórek a vše dalších 10 minut na malém plameni dusíme. Zelenina nesmí příliš změknout, musí zůstat pevná na skus.
Doporučená příloha: vařená rýže.


PEČENÉ UZENÉ MASO SE SMETANOVÝM KŘENEM 
 
Ingredience:
1 kg uzené krkovičky,
30 g sádla,
¾ l sladké smetany 33%,
2 žloutky,
60 g polohrubé mouky,
špetka soli,
20 g másla,
1 kostka cukru,
4 lžíce jemně strouhaného křenu,
4 mandle
 
Příprava:
Maso uvaříme ve vodě a když je skoro měkké přendáme ho do pekáčku a v troubě na sádle upečeme, za občasného podlévání, do změknutí. Ve smetaně rozmícháme žloutky a mouku, přidáme sůl a máslo. Hrnek postavíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme, osladíme a před podáváním vmícháme strouhaný křen a rozsekané oloupané mandle. Doporučená příloha: knedlíky.
 
 
 
 
UZENÁ HLAVIČKA
 
Ingredience:
500 g vařeného uzeného masa,
200 g krupice,
4 vejce,
1 litr mléka,
petrželová nať,
sůl.                   
 
Postup:
V troše mléka necháme nabobtnat krupici, přidáme zbytek vařeného osoleného mléka. Uvaříme hustou kaši, do vychladlé vmícháme vejce, maso nakrájené na kostičky, nasekanou petrželku. Hlavičku dáme do máslem vymazaného pekáčku, pokapeme máslem a dozlatova zapečeme. Podáváme s dušenou zeleninou nebo salátem. 

PIVNÍ MARINOVANÉ KOTLETY
 
Ingredience:
4 vepřové kotlety,
mletý pepř,
sůl;
 
Marináda:
200 ml piva,
1 ČL hořčice,
sójová omáčka podle chuti,
1 cibule,
2 - 3 stroužky česneku.
 
Příprava:
Vepřové kotlety naklepeme, opepříme a osolíme. V pivě rozšleháme hořčici a sójovou omáčku a do této marinády naložíme kotlety. Přitom na každou kotletu dáme asi 2 kolečka cibule a pokrájený česnek, důkladně zalijeme a necháme v chladnu do druhého dne proležet. Kotlety osušíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Usmažené kotlety odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Doporučená příloha: různě upravené brambory, zeleninový nebo ovocný salát.
 
 
 
MASOVO – SÓJOVÁ MOZAIKA
Ingredience:
400 g mletého masa (vepřové a hovězí),
150 g sójových bobů,
1 cibule,
1 vejce,
1 PL hořčice,
asi 50 g tvrdého sýra,
1 malá červená a žlutá paprika,
strouhanka podle potřeby,
3 - 4 stroužky česneku,
koření do mletého masa,
sůl.
Příprava:
Propláchnuté a předem namočené sójové boby zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Uvaříme je do změknutí a scedíme. Boby umeleme, dáme do misky, přidáme mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, vejce, hořčici, na kostičky nakrájený tvrdý sýr a papriky, prolisovaný česnek, okořeníme a osolíme. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou.
Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme šišku, kterou dáme do pekáče. Vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu a během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Dozlatova upečenou mozaiku nakrájíme na plátky a podáváme
s vhodnou přílohou. Místo vepřového a hovězího masa můžeme použít mleté krůtí. Doporučená příloha: uvařené nebo opečené brambory či bramborová kaše, zeleninová obloha.
 
 
 
 
SAVOJSKÉ KOTLETY
Ingredience:
4 vepřové kotlety,
4 jablka,
4 menší cibule,
jádra z 24 oříšků,
100 ml smetany na šlehání,
lžičku rozinek,
kořenící sůl na steaky,
zázvor,
skořici
olej.
Postup:
Kotletu nařízneme až ke kosti, vytvoříme v ní kapsu, kterou naplníme ořechy, rozinkami a plátky kyselých jablek lehce poprášených skořicí a uzavřeme párátkem.
Kotletu obalíme v kořenící soli na steaky, okořeníme zázvorem a prudce opečeme po obou stranách.
Zapékací misku vyložíme kolečky cibule a plátky jablek, vložíme kotlety a poklademe je zbylou cibulí a jablky. Pečeme pod alobalem asi 3/4 hodiny, pak alobal odstraníme, přelijeme smetanou a dalších 1/4 hodiny dopékáme.
Podáváme s vařenou rýží, kterou jsme orestovali s rozinkami.


VEPŘOVÉ RAGÚ
Ingredience:
500 g vepřové plece,
1 cibule,
2 lžíce sterilovaného hrášku,
1 sladkokyselá okurka,
2 vejce vařená natvrdo,
2 lžíce oleje,
100 ml smetany ke šlehání,
2 lžíce hladké mouky,
1 lžička mleté sladké papriky,
sůl
Postup:
Nejdříve dáme uvařit vajíčka natvrdo. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na pánvi si rozpálíme olej (sádlo), zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme ho, osolíme. Potom ho zaprášíme paprikou, podlijeme vodou a zvolna dusíme do změknutí. Podle potřeby mírně podléváme.
Maso vyjmeme a dáme stranou, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, dobře promícháme, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a asi 15 minut zvolna vaříme.
Nakonec přidáme smetanu, prohřejeme, do omáčky vložíme zpět maso, na kostky nakrájená natvrdo uvařená vajíčka, kostičky okurky a hrášek. Podle chuti dosolíme a společně ještě asi pět minut prohřejeme.
Podáváme s rýží, knedlíkem, noky.  
VEPŘOVÉ KOTLETY S JABLEČNO–KŘENOVOU OMÁČKOU
Ingredience:
4 kotlety,
60 g tuku,
sůl,
pepř,
2 - 3 kyselejší jablka,
špetka cukru,
2 lžíce strouhaného křenu,
1/8 l smetany 33%
Příprava:
Kotlety po obou stranách opečeme a ochutíme. Jablka oloupat a nakrájet na kroužky silné cca 1 cm. Jablka dozlatova opečeme na pánvi. Pozor, aby se nerozpadla! Posypeme přitom trochou cukru. Nastrouhaný křen smícháme se smetanou, přilijeme k jablkům a prohřejeme.
Ke konci přidáme i výpek z kotlet. Dochutíme a podáváme. Lze podávat i k vařenému uzenému masu. 
 
 
VEPŘOVÉ KOTLETY S JABLKEM A CIBULÍ
Ingredience:
4 vepřové kotlety,
2 lžíce pikantní hořčice,
mletý pepř,
sůl,
4 lžíce másla nebo tuku,
3 středně velké cibule,
4 větší kyselá jablka,
4 lžíce vody,
2 lžičky nejlépe hnědého cukru,
50 g rozinek,
špetka mletého hřebíčku, skořice a muškátu,
1 kg brambor,
kudrnka, pažitka nebo jiná bylinka
Příprava:
Kotlety opepříme a potřeme hořčicí a na 2 lžících tuku opečeme z obou stran cca 6 – 7 minut. Osolíme a necháme v teple. Cibuli na kroužky a jablka na hranolky. Na zbylém tuku zpěníme cibuli, přidáme jablka, vodu, cukr a rozinky. Vše cca 5 minut dusíme. Dochutíme solí pepřem a kořením. Brambory nakrájíme a uvaříme. Poté prolisujeme do předehřáté mísy.
Kotlety obložíme jablky s cibulí, posypeme bylinkami a podáváme s bramborami v míse.
Tato dušená jablka se hodí i k pečené drůbeži, opečeným klobásám, játrům či k rybě.


VEPŘOVÉ ŘÍZKY V NÁLEVU A NA GRILU
Postup přípravy:
 kilo vepřových řízků, které necháme marinovat alespoň 48 hodin za občasného obracení ve speciálním nálevu: Ten uděláme z
-      šálku olivového oleje,
-      paličky prolisovaného česneku,
-      jedné velké nasekané cibule,
-      kávové lžičky chilli,
-      polévkové lžíce soli,
-      oregana,
-      octa,
-      pepře a
-      šťávy z jednoho citronu. 
Takto připravené maso pečeme na grilu a podáváme se studenou omáčkou. Tu připravíme ze stejných ingrediencí jako marinádu, jen místo oleje použijeme rajský protlak. 
 
PIKANTNÍ ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ ŘÍZKY SE SÝREM
Ingredience:
4 porce vepřových řízků,
4 plátky anglické slaniny,
4 plátky šunky nebo jiné uzeniny,
4 plátky tvrdého sýra,
mletá paprika,
1 PL sterilovaných hub nebo pikantního zeleninového salátu,
mletý pepř,
sůl,
tuk na potření alobalu
Příprava:
Vepřové řízky jemně naklepeme, osolíme, okořeníme a položíme na čtverce alobalu potřené tukem. Jednotlivé plátky masa postupně pokryjeme plátkem anglické slaniny, šunky, kopečkem hub nebo pikantní zeleniny a plátkem sýra. Pečlivě uzavřeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30-40 minut. Doporučená příloha: opékané brambory nebo chléb či pečivo a zeleninový salát


KOTLETY NA ŠVESTKÁCH
Ingredience:
4 vepřové kotlety,
3 lžíce oleje, 
200 ml červeného vína, 
4 švestky,
200 g sýra čedaru,
bílá veka,
pepř,
sůl
Postup:
Kotlety  lehce posolíme a zprudka je opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyndáme a do vypečeného tuku nasypeme rozpůlené švestky. Po chvíli přidáme víno. Opepříme a osolíme. Na plech dáme kotlety pokladené plátky čedaru a necháme rozpéct. Podáváme s masem přelitým omáčkou se švestkami.

 

VEPŘOVÁ KOTLETA S BORŮVKOVOU OMÁČKOU
Možná nepochopitelná kombinace, přesto delikatesa A ani není moc složitá na přípravu.
Pro čtyři strávníky potřebujte:
1 lžičku zeleného pepře,
l lžičku granulovaného česneku,
sůl,
špetku pepře,
4 kotlety,
lžíci olivového oleje,
dva šálky borůvek,
¼ šálku cukru,
2 lžíce čerstvě nasekané petrželové natě,
špetku tymiánu a šalvěje.
Postup:
Dobře smícháme pepř, česnek, lžičku soli a pepř. Naklepané kotlety směsí posypeme a dlaní ji trochu zatlačíme do masa. Kotlety osmahněte v hlubší pánvi. Troubu rozehřejte asi na 200 stupňů C a vložte do ní pekáč s kotletami a všemi dalšími zbylými ingrediencemi. Podlijte trochou bujónu nebo vody a pečte, dokud není maso měkké.
Jako přílohu zkuste opečené brambory s trochou cibulky a malé spařené karotky (použijete-li konzervované, nezapomeňte je na páře prohřát).

VEPŘOVÉ MANDLOVÉ ŘÍZKY S TŘEŠNĚMI
Ingredience:
500 g třešní,
4 vepřové řízky,
sůl,
pepř,
asi 3 lžíce hladké mouky,
1 vejce,
80g oloupaných, nahrubo nastrouhaných mandlí,
80g másla nebo tuku,
1 lžíce ušlechtilé lihoviny
Příprava:
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Maso lehce naklepeme, nařízneme po obvodu, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a pevně přitiskneme do nastrouhaných mandlí, aby se dobře obalilo ze všech stran. V pánvi rozehřejeme tuk a na něm opečeme obalené řízky dozlatova. Smažíme pomalu, aby mandle nezhořkly. Na malé pánvi rozpustíme zbytek tuku, přidáme třešně a za stálého míchání do změknutí dusíme.
Těsně před podáváním přidáme k třešním lihovinu, pánev protřeseme, aby se vše spojilo v harmonický celek a sejmeme z ohně. Řízky podáváme částečně přelité třešněmi na předehřátých talířích
 
PIKANTNÍ VEPŘOVÉ S JABLKY
Ingredience:
30 dkg vepřového,
2 jablka,
3 lžíce oleje,
1 lžička a l lžíce škrob. moučky,
1 vejce,
2 lžíce sojové omáčky.
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, v misce zaprášíme škrob. moučkou, rozklepneme vajíčko a promícháme. Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Připravíme zálivku: 1/2 dl vody, lžíce škrob. moučky a sojovou omáčku. V rozpáleném oleji osmahneme maso, přidáme jablka a zalijeme. Promícháme, osolíme a upečeme.

PIKANTNÍ VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Ingredience:
2 kostky zeleninového vývaru,
200 g vepřového ramínka,
200 g telecího hrudí,
200 g uzeného masa,
6 housek,
1 hrst mladých kopřiv,
½ lžíce nasekané pažitky,
6 vajec,
sůl,
mletý černý pepř,
tuk
strouhanka.
Postup:
V 1,2 l vody rozpustíme zeleninový vývar a uvaříme v něm očištěná a vykostěná masa. Housky nakrájíme na kostičky a kopřivy a pažitku posekáme. Žloutky oddělíme od bílků. Uvařené maso nakrájíme na kostičky. Vývarem pokapeme housky, necháme nasáknout a smícháme s masem, kopřivami, pažitkou a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, vmícháme ho do směsi, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, dáme do ní nádivku a pečeme dozlatova.
 
VALAŠSKÁ VELIKONOČNÍ PEČENĚ
Ingredience:


800 g vepřové kotlety,
200 g moravského uzeného masa,
1 větší cibule,
2 rajčata,
1 paprika,
2 dl vývaru z kostky,
150 g nastrouhaného eidamu,
400 g uvařených brambor,
rostlinný olej na smažení,
zelená petrželka,
sůl,
pepř


Postup:
Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky a nasekanou petržel. Podušenou směs zalijeme trochou vývaru a vše vaříme ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelijeme připravené maso, pokryjme je plátky vařených brambor, posypeme sýrem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Podáváme s nakládanou zeleninou.


DEBRECÍNSKÉ RAGÚ Z VEPŘOVÉHO MASA
Ingredience:
300 g vepřového plecka bez kosti,
2 cibule,
2 PL oleje,
1 nožička párku,
1 malý rajčatový protlak,
2 větší papriky,
100 ml smetany,
1 PL hladké mouky,
2 stroužky česneku,
mletá paprika,
drcený kmín,
sůl.
Příprava:
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a přidáme maso pokrájené na kostky, které osmahneme, okořeníme a přidáme protlak a podlijeme vodou. Vmícháme na nudličky pokrájené papriky a dusíme, až je vše měkké. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme kolečka párku a společně povaříme. Doporučená příloha: těstoviny a kompot nebo ovocný salát.
 
 
DUŠENÁ KRKOVIČKA SE ZELENINOU A HOUBAMI
Ingredience:
1 - 1,5 kg krkovičky,
sůl,
pepř,
2 lžíce oleje,
2 mrkve,
2 petržele,
250 g čerstvých hub,
2 jalovcové bobulky,
4 hřebíčky,
1 - 2 bobkové listy,
svazek zeleniny z pórku, petrželky, snítek tymiánu,
1 plátek tmavého chleba,
1 l masového vývaru,
3 lžíce kysané smetany
Příprava:
Maso osolit, opepřit a opéci na horkém oleji. Mrkev a petržel na kostičky. Houby nakrájet najemno.
Zeleninu a houby orestovat na horkém oleji po mase. Jalovec, hřebíček, bobky a svazek zabalíme do řídké tkaniny a přidáme společně s masem k houbám do kastrolu. Chléb rozdrobit a přidat. Zalít vývarem. Pod poklicí v mírné troubě asi 2 a ½ hod dusit. Měkké vyjmout a držet v teple. Vyjmout balíček a koření, rozmíchat kysanou smetanu, přivést k varu a vypnout. Dochutit. Maso podávat nakrájené na silné plátky zvlášť. Doporučená příloha: nudle nebo domácí noky.
 
 
MLETÝ STEAK S ĎÁBELSKOU OMÁČKOU
 

Ingredience:
500 g libového vepřového masa,
sůl,
1 PL sójové omáčky,
1 ČL kari koření,
1 vejce,
2 stroužky česneku,
olej na opečení,
čerstvá nebo sterilovaná zelenina
 
Ďábelská omáčka:
2 PL oleje,
2 větší cibule,
2 feferonky,
4 stroužky česneku,
100 g majonézy,
kečup

 
Příprava:
Maso očistíme, opláchneme, nakrájíme a najemno umeleme. Přidáme sůl, sójovou omáčku, kari koření, vejce, prolisovaný česnek, promícháme a utvoříme 4 steaky, přikryjeme je a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je v malém množství oleje zvolna opečeme po obou stranách. Přendáme je na talíře, obložíme zeleninou a doplníme ďábelskou omáčkou.
Příprava ďábelské omáčky:
V horkém oleji zpěníme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, rozsekané 2feferonkami, přidáme nadrobno nakrájený česnek a po prochladnutí promícháme s majonézou a kečupem na zahoustlou omáčku.
 
UZENÉ MASO V TĚSTĚ
Ingredience:
1 uzená rolka,
1 balíček listového těsta,
1 vejce,
sůl.
Náplň:
200 g žampionů,
2 cibule,
2 lžíce másla,
sůl,
kmín a
petrželka.
Postup:
Uzené maso vložíme do studené vody, pět minut povaříme, pak vodu slijeme, maso zalijeme čistou vařící vodou a vaříme ho do změknutí. Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, lehce na něm osmahneme cibuli, přidáme žampiony, mírně osolíme, pokmínujeme drceným kmínem a osmahneme.
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme ho osmahlými žampiony a posypeme nasekanou petrželkou. Přidáme uvařené, okapané a zchladlé maso a těsto nahoře uzavřeme, aby bylo pevně přilnuté na maso. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do pekáčku a pečeme do  zlatohnědé.


 
 
VEPŘOVÉ ŘÍZKY S HRUŠKAMI
 
Ingredience:
2 pěkné zralé hrušky,
4 vepřové řízky,
sůl,
mletý pepř,
tuk na pečení
 
Omáčka:
1-2 lžíce hladké mouky,
tuk,
2 dl vody,
2 dl bílého vína,
125 ml smetany 33%,
sůl,
cukr,
kari koření
 
Příprava:
Hrušky oloupeme a pokrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
Po obou stranách opečeme cca 8-10 minut a držíme v teple. Do pánve vložíme tuk a osmahneme na něm mouku. Zalijeme vodou a vínem, přidáme smetanu a společně povaříme. Pak vložíme hrušky a prohřejeme. Nakonec dochutíme a přeléváme přes maso.
Doporučená příloha: Ryže, bramborové hranolky, krokety.
 
 


RAGÚ Z UZENÉHO MASA SE ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY
Ingredience:

Knedlíčky:
200 g syrového uzeného libového masa,
200 g vařeného,
3 plátky bílé veky,
1 malá cibule,
1 vejce,
pepř
Zelenina:
500 g brambor,
2 hrsti kerblíku,
50 g másla,
20 g hladké mouky,
¼ l mléka,
¼ l vývaru,
400 g pórku,

 
Příprava:
Syrové a vařené maso umeleme. Střídku z veky navlhčíme vodou a vymačkáme. Cibuli na kostičky. Střídku, cibuli, vejce a maso smícháme, ochutíme a mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíčky. Zavařujeme je do vařící vody a necháme 12 – 15 minut "táhnout" (to je "vařit" těsně pod bodem varu).
Brambory nakrájíme na cca 1 cm velké kostičky. Uvaříme v osolené vodě. Kerblík nasekáme. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku (zásmažku). Zalijeme ji mlékem vývarem a cca 5 min povaříme, pak do ní přidáme kerblík. Pórek nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbylém tuku. Do omáčky přidáme uvařené brambory a knedlíčky. Společně prohřejeme a těsně před podáváním přimícháme i podušený pórek.
 
 
 
VEPŘOVÁ PANENKA S OMÁČKOU Z NIVY A HRUŠKAMI
Ingredience:
2 malé vepřové panenky (asi 600 g),
sůl,
tymián,
kousek másla,
asi 80g nivy,
1/4 l smetany 33%,
12 půlek kompotovaných hrušek,
špetka pálivé papriky,
petrželka
 
Příprava:
Sklenici hrušek otevřeme a ohřejeme postavením do horké vody. Z panenek nakrájíme 12 asi 1 cm silných plátků. Posypeme špetkou tymiánu a krátce opečeme na másle a odložíme v teple. Sýr rozdrtíme vidličkou a přidáme do vypečeného tuku na pánvi, zalijeme smetanou a dochutíme kořením a provařujeme do zhoustnutí. Sejmeme z plotny a přidáme papriku. Horké půlky hrušek na spodu trošku skrojíme, aby stály. Položíme na talíř a na každou položíme opečené filátko, které přelijeme omáčkou. Zdobíme zelenými bylinkami.
Stejně se mohou upravit třeba telecí kotlety, ale pak pokládáme hrušky na maso a důlek vyplníme pikantní zavařeninou - brusinkovou, rybízovou apod.
 
VEPŘOVÁ ROLÁDA S JABLEČNOU OMÁČKOU
 

Ingredience:
cca 1 kg masa na pečení,
1 PL orientálního koření,
sůl,
2 středně velká jablka,
1 řapíkatý celer,
30 g rozinek,
1 PL kari koření;
Omáčka:
1 PL oleje,
1 malá cibule,
1 ČL kari koření,
2 středně velká červená jablka,
1/2 bujónové kostky,
sůl,
2 PL CALVADOSU nebo brandy.

 
Příprava:
Opláchnuté maso rozkrojíme na plát, naklepeme je, posypeme kořením se solí. Jablka a celer očistíme, opláchneme a nahrubo nastrouháme, promícháme s najemno nakrájenou celerovou natí a namočenými rozinkami. Maso potřeme, stočíme a převážeme nití. Roládu vložíme do tlakového hrnce, osmahneme, posypeme kari, podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme do změknutí.
Cibuli oloupeme a nakrájíme, očištěná jablka opláchneme a nakrájíme. V oleji zpěníme cibuli s kari, přidáme jablka, bujónovou kostku, sůl, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a rozdusíme.
Maso ze šťávy vyjmeme. Rozdušená jablka rozmixujeme, doplníme masovou šťávou a destilátem. Z masa odstraníme nitě. Plátky masa upravíme na předehřátou mísu.
Omáčku a vařené brambory nebo dušenou rýži podáváme zvlášť.


SVÁTEČNÍ ŠUNKA
Ingredience:
800 g šunky od kosti vcelku včetně kůže,
1 cibule,
1 litr koka - koly.
Na glazuru:
1 lžíce tmavé melasy,
2 lžíce přírodního tmavého cukru,
drcená hořčičná semínka,
hrst hřebíčků na ozdobu.
Postup:
Šunku dáme do hrnce, zalijeme ji studenou koka-kolou, přidáme na půl rozkrojenou oloupanou cibuli a přivedeme k varu. Přiklopíme a povaříme.
Uvařenou šunku vyjmeme z hrnce a vývar zachytíme. Kůžičku šunky pravidelně křížem nařežeme a do každého kosočtverečku zapíchneme hřebíček. Šunku potřeme melasou, posypeme kořením a cukrem, vložte do pekáče vyloženého alobalem a zhruba deset minut zapékáme za stálého potírání vývarem..
 
KLOBÁSY ZAPEČENÉ V ZELÍ
Ingredience:

4 klobásy,
1 hlávka zelí,
3 jablka,
menší celer,
1 mrkev,
1 cibule,
sůl,
drcený kmín,
ocet,
vývar z kostky bujónu, 
olej,
hořčice dle chuti,
tuk na vymazání.
 

Postup:
Zelí nakrájíme na nudličky a promícháme s nakrájenou cibulí, celerem, mrkví a jablky.
Pekáč vymažeme tukem, zelí do něj rozložíme, osolíme, posypeme kmínem, dochutíme octem a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. V dobře vyhřáté troubě dusíme téměř do změknutí. Povrch klobás propícháme vidličkou a po obou stranách do nich uděláme zářezy.
Poté je lehce potřeme olejem promíchaným s hořčicí, rozložíme na zelí a krátce zapečeme.


ŠUMAVSKÁ KAPSA Z KOTLET
Ingredience:

600 - 700 g vepřových kotlet,
3 PL oleje nebo sádla,
trochu hladké mouky,
mletý pepř,
sůl,
trochu vývaru;
Náplň:
asi 70 g slaniny,
100 g vepřových jater,
1 větší cibule,
15 g sušených hub,
mletý pepř.

Příprava:
Sušené houby předem namočíme do vody. Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, opepříme a osolíme. Na plátek slaniny klademe tenký plátek jater, plátek cibule, trochu namočených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Na tuku zpěníme zbylou, nadrobno pokrájenou cibuli, vložíme kotlety, opečeme, podlijeme vodou a v troubě pečeme do změknutí. Měkké kotlety vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a povaříme. Šťávu procedíme na kotlety
a podáváme s vařenou rýží, brambory či bramborovým knedlíkem.


 
VEPŘOVÝ ZÁVITEK S BYLINKOVOU NÁPLNÍ A HRUŠKAMI
Ingredience:
200 g listového špenátu,
600 g vepřového karé (krkovička),
120 g netučného tvarohu,
50 g hořčice,
1 lžíce sekané pažitky,
1 petrželky,
1 lžička kerblíku,
4 šalotky,
120 g mrkve,
8 malých sladkokyselých okurek,
sůl,
pepř,
120 g šunky,
3 deci kvalitního bílého vína - na vaření vždy jen suchého,
150 g másla,
120 ml smetany,
2 pěkné zralé hrušky
 
Příprava:
Špenát očistit, omýt krátce povařit ve slané vodě a okapat. Maso nakrájet na porce, tence rozklepat a rozložit na pracovní desku. Pokryjeme tvarohem, potřeme hořčicí. Poklademe listy špenátu a posypeme bylinkami. Šalotku na kostičky, mrkev nahrubo nastrouhat. Položit okurku.
Maso zavineme a obalíme šunkou. Závitky dát do vymazaného pekáčku a posypat zbylou šalotkou a mrkví. V dobře vyhřáté troubě péci nejníže asi 20 - 25 min. Postupně přilévat víno a smetanu. Měkké vyjmout a držet v teple. Šťávu rozmixovat a trochu provařit. Hrušky oloupat, rozkrojit a nakrájet do vějířku tak, aby u stopky držela při sobě. Položit na levou stranu talíře. Závitky nakrájet na slabší plátky a položit je střede. Na pravou stranu nastříkat bramborovou kaši - uvařené brambory, hodně másla a vařícího mléka vyšlehat do požadované konzistence. Podlít šťávou.
 


GULÁŠ Z VEPŘOVÉHO MASA A ZELENINY
Ingredience:
400 g vepřového ramínka nebo plecka (bez kostí),
1 PL másla nebo rostlinného tuku,
sůl,
pepř,
1/2 l masového vývaru (i z kostky bujonu),
500 g mrkve,
200 g pórku,
500 g brambor,
petrželka.
Příprava:
Vepřové maso rozkrájíme na kostky, na rozehřátém tuku je ze všech stran důkladně opečeme, osolíme, opepříme a zalité vývarem velmi mírně 30 minut vaříme. Mezitím rozkrájíme na kolečka očištěnou a opranou mrkev a pórek. Oloupané brambory rozkrájíme na kostičky a všechnu zeleninu přidáme po 30 minutách varu k masu. Společně dalších 20 minut dusíme pod pokličkou. Petrželku opereme a jemně rozkrájíme. Guláš nakonec podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Před podáváním jej zasypeme petrželkou.
 
 
PIKANTNÍ FAZOLOVÝ GULÁŠ S MASEM
Ingredience:

200 g fazolí,
stroužek česneku,
2 bobkové listy,
2 lžíce oleje,
cibule,
3 papriky,
400 g vepřové plece,
kmín,
lžíce hladké mouky,
lžíce rajského protlaku,
chilli,
200 ml vývaru,
200 ml piva,
sůl,
pepř,
petrželová nať

Postup přípravy
Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a prolisovaný česnek. Druhý den ve stejné vodě uvaříme téměř do změknutí. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, zasypeme moukou a orestujeme. Z fazolí slijeme všechnu vodu a přimíchám je masu spolu s nudličkami paprik a rajským protlakem. Podlijeme vývarem a pivem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou do změknutí. Dochutíme a posypeme petrželovou natí

VEPŘOVÉ MASO SE SÓJOVOU OMÁČKOU A VÍNEM

Ingredience:
500 g vepřového kýty nebo libového masa z plecka,
2 PL oleje,
400 g pórku,
2 PL bílého vína,
2 PL smetany ke šlehání (33 %),
4 - 5 PL sójové omáčky,
4 krajíce chleba,
40 g másla.
Příprava:
Maso, z něhož jsme odstranili kosti a kůži, nakrájíme na proužky. V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm za stálého obracení po všech stranách dozlatova opečeme. Přidáme k němu očištěný, opraný a na tenká kolečka rozkrájený pórek. Společně opékáme ještě 2 minuty. Pak postupně přiléváme víno, smetanu a sójovou omáčku. Promícháme a na chvilku na malém ohni vaříme.
Mezitím na druhé pánvi opečeme po obou stranách na rozpuštěném másle krajíce chleba. Podáváme je k masu horké, na předehřátých talířích.
Poznámka: Vepřové maso má rychle zhnědnout a změknout. Pánev má být velmi horká a masem nepřeplněná. Doporučuje se proto vkládat maso do pánve jen po částech, a opečené nechat uložené v teple.


 
VEPŘOVÉ MASO V ZELENÉM ŽUPANU
Ingredience:
vepřové ramínko,
3 středně velké cibule,
1 hlávka bílého zelí,
200 g uzené slaniny nebo bůčku bez kůže,
olej,
2 lžíce másla,
sůl,
pepř,
1 pórek,
svazeček čerstvé petrželky nebo i tymiánu,
masový vývar
Příprava:
Oloupanou nakrájenou cibuli dusíme pozvolna na másle do změknutí (nesmí zhnědnout), osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Očištěnou hlávku zelí kolem košťálu nařízneme ostrým nožem a celou ji ponoříme do vařící vody. Postupně uvolňujeme změklé listy, které hned přelijeme studenou vodou, necháme okapat.
Na pracovní plochu rozprostřeme mikroténovou fólii či alobal, poklademe rovnoměrně plátky slaniny tak, aby se překrývaly, na ně rozložíme zelné listy, ty poklademe vychladlou cibulí. Ramínko osolíme, opepříme a vložíme doprostřed. Pomocí mikroténové fólie svineme do velkého závitku, který důkladně "sešněrujeme " nití (bez fólie !, ta je jen pomocná).
Ve vhodné nádobě rozehřejeme olej, roládu opečeme ze všech stran, přidáme pórek nakrájený na větší kusy, petrželku, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a v troubě pozvolna pečeme do změknutí, před dopečením odkryjeme, aby roláda získala barvu a kůrku.
Hotovou roládu zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.
 

SELSKÝ KOTLÍK S VEPŘOVÝM MASEM A HLÁVKOVÝM ZELÍM
Ingredience:
300 g vepřového masa (masitější bůček, ramínko),
500 g hlávkového zelí,
2 cibule,
2 PL oleje,
1 ČL hladké mouky,
mletá paprika,
mletý pepř,
drcený kmín,
sůl.
Příprava:
Na oleji osmahneme na kostky nakrájené maso, podlijeme trochou vody a podusíme téměř do změknutí. Nakrouhané zelí podusíme s kmínem zvlášť do změknutí. Poté k zelí vmícháme maso, dobře okořeníme, poprášíme moukou a společně krátce podusíme.
Doporučená příloha: chléb.
 
SMAŽENÁ JÁTRA S HRANOLKY
Ingredience:
300 g jater,
3 pórky,
1 stroužek česneku,
2 lžíce sojové omáčky,
5 lžic oleje,
špetka kmínu,
špetka mletého zázvoru,
špetka cukru,
2 lžíce škrobové moučky
Postup:
Játra nakrájíme na tenké a dlouhé plátky. V misce je smícháme se škrobovou moučkou a vodou. Smažíme zprudka na oleji až se jednotlivé kousky oddělí od sebe, přidáme pórek šikmo nakrájený na dlouhé proužky. Přisypeme zázvor, kmín, cukr a česnek nakrájený na plátky. Přidáme sojovou omáčku, promícháme a ještě chvíli smažíme. Podáváme s hranolky.


 
PÁLIVÉ BIFTEČKY Z VEPŘOVÉHO MASA
Ingredience:
400 g vepřové krkovice,
1 cibule,
2 PL škrobové moučky,
2 vejce,
3 PL sodové vody,
2 PL spařených, oloupaných mandlí (nemusí být),
2 - 3 stroužky česneku,
1/2 ČL cukru,
2 ČL worcesterské omáčky,
několik kapek TABASCA,
mletá paprika,
kari koření,
chilli koření,
sůl,
škrobová moučka na poprášení,
 tuk na opečení.
Příprava:
Maso s cibulí a česnekem nahrubo rozsekáme, přidáme vejce, škrobovou moučku, mandle a další suroviny. Vše dobře promícháme, dochutíme a necháme nejméně jednu hodinu v chladnu odležet. Z této směsi vytvoříme malé biftečky, které lehce poprášíme škrobovou moučkou a na oleji po obou stranách opečeme.
Poznámka:
Na talíři můžeme biftečky potřít pikantní hořčicí nebo kečupem a posypat drobně pokrájenou cibulí. Vhodnou přílohou je chléb nebo pečivo.
Pro lepší chuť necháme směs nejlépe přes noc v chladničce odležet.
Doporučená příloha: opečené brambory, zeleninový salát.
 
 
 
SMAŽENÝ ŘÍZEK S BRAMBOROVÝM SALÁTEM
Ingredience:
4 vepřové řízky,
1 vejce,
2 lžíce mléka,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení
Na salát:
1 kg brambor,
3 mrkve,
½ celeru,
3 cibule,
3 jablka,
2 kyselé okurky,
2 lžičky plnotučné hořčice,
2 - 3 lžíce majonézy,
250 ml zakysané smetany,
sůl,
pepř,
šťáva z 1 citronu
Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Mrkev a celer uvaříme společně v osolené vodě s citrónovou šťávou. Cibule nakrájíme najemno, posolíme a necháme chvíli stát. Ještě vlažné brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně jako celer a mrkev. Vše smícháme, osolíme, opepříme, vmícháme cibuli, hořčici a na kostičky nakrájená jablka a kyselé okurky. Lehce vmícháme majonézu a smetanu. Dochutíme a necháme odležet.
Vepřové řízky jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, namočíme do vejce rozšlehaného s mlékem, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme do zrůžovění.
 

 
 
SMETANOVÁ HOŘČIČNÁ OMÁČKA S MASEM
 
Ingredience:
Hovězí zadní maso (ale i jakékoliv jiné – kuřecí, vepřové, telecí, nebo i mleté maso – hovězí je ale nejlepší),
sůl,
pepř,
olej,
cibule,
plnotučná hořčice,
1 masox,
šlehačka,
zakysaná smetana,
hladká mouka,
mléko,
citron.
 
Postup:
Hovězí zadní maso nakrájíme na dlouhé nudličky. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř a 1masox, ale stačí půl kostičky.
Dusíme, dokud není masíčko úplně měkké. Přidáme 4 – 6 lžic plnotučné hořčice (znovu dle množství omáčky) a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky.
Dle potřeby zředíme mlékem. Dochutíme šťávou a kůrou z citronu, popř. oblíbeným kořením.
Podáváme s houskovým knedlíkem, ale i s těstovinami, rýží, brambory. 
Je to vynikající a rychlá omáčka.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář