Jdi na obsah Jdi na menu
 


pomazánky R-Z

 

 
Rybí pomazánka
 
Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl.  Vše dobře promícháme.
 
 
 
Rybí pomazánka
 
Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu.
 
  
 
Rybí pomazánka

4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky. Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané   žloutky s olejovkami.    Podle   potřeby   přidáme   olej   z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
 
 
 
Rybí pomazánka bez kostí
 
1 cibule, pomazánkové   máslo  neochucené   Madeta,   sardinky      v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice.
V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme),   pomazánkové máslo,   lžičku plnotučné hořčice,   sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.
 
  
 
Rybí pomazánka s avokádem
 
1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.
Avokádo   oloupeme  a   rozmačkáme,   přidáme   tvaroh,  sardinky   a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.
Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.
 
  
 
Rychlá lososová pomazánka
 
Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.
Nakrájíme   na   drobno   cibulku  a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme.  Dochutíme šťávou z citrónu.
 
  
 
Rychlá vajíčková pomazánka
 
4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.
Jemnou  pomazánku  vložíme  na  chvíli do lednice a podáváme s vekou,   bagetou či celozrnným   pečivem - ideální  v  kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.
 
  
 
Salámová pomazánka
 
250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.
Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.
 
  
 
Silvestrovská pomazánka
 
Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sarde-
lová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě. Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouhá-me, smícháme s rozmačkanými  sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sar-delovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakáp-neme citronovou šťávou.
 
  
 
Sloní mls
 
1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.
V kastrůlku   lehce    zahříváme   ocet,    olej,  kečup,  hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit).
Do   vychladlé   směsi  přidáme  nastrouhaný  nebo  umletý  salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.
 
  
 
Sloní mlsanec
 
2  lžíce octa,   2 lžíce   kečupu,    2 lžíce hořčice,    2 lžíce oleje,        1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu,
4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).
Ocet,  olej,  kečup,  hořčici  promícháme a  svaříme.  Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec   majonézu a   trošku   pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet.
Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.
 
  
 
Sloní žrádlo
 
500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.
Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.
 
 
 
Sloní žrádlo II.
 
1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli.
Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme   tak, že olej,    ocet,    protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.
 
 
 
Světová pomazánka na chlebíčky
 
3  větší vařené  brambory, 1 střední cibule,  lžíce plnotučné  hořčice, 1 majolka, nebo bílý jogurt, sůl.
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!
 
  
 
Sýrová pomazánka
300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.
 
  
 
Sýrová pomazánka
Tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř.
 
  
 
Sýrová pomazánka s burskými oříšky
 
100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.
Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.
 
  
 
Sýrová pomazánka na topinky
 
120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.
 
  
 
Sýrová pomazánka s česnekem
 
3 kusy taveného sýra,   100 g   taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko.
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka
nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.
 
  
 
Sýrová pomazánka s jogurtem
 
150 g   sýra (gouda, primátor...),   jogurt,   2 natvrdo uvařená vejce,  1 cibule, sůl.
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.
 
 
 
Sýrová šunková pomazánka
 
2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl.
Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.
 
  
 
Ševcovský mls
 
500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.
 
 
 
 
Škvarková pomazánka
A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
 
B/ - škvarky,    skladkokyselé okurky,    majoránka,   trochu
      česneku   a vajíčko natvrdo.
 
  
 
Škvarková pomazánka
 
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř.
Škvarky   rozmixujeme,    přidáme   nadrobno   nakrájenou    cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.
(Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)
 
 
 
Škvarková pomazánka II.
 
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl.
Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.
 
  
 
Šunková pěna
 
6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
 
  
 
Šunková pomazánka
 
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
 
 
 
Šunkové balíčky
 
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky,
3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.
Žervé   dobře   promícháme s koprem,   pažitkou,   křenem, osolíme a opepříme. Plátky   šunky   rozložíme,   poklademe   sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.
Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.
 
 
 
Tavená pomazánka
 
100 g   taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.
Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku.
Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.
 
 
 
 
Tetina pomazánka
 
1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí.
Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.
 
  
 
Tomatová rybí pomazánka
 
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky   okurky, drobně   nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a všepromícháme.
 
  
 
Tuňáková pomazánka
 
185 g   tuňáka ve vlastní šťávě,   185 g tuňáka v oleji,   100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce,
2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce  nasekáme a   přimícháme  do  směsi  spolu  s   hořčicí.        Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.
 
 
 
Tuňáková pomazánka light
 
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.
 
 
 
Tuňáková pomazánka na Moničin způsob
 
2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra,
2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.
Ramu   a   tavený sýr   vyšleháme   elektrickým   šlehačem   do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...
 
 
 
Uherská pomazánka
 
Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.
 
 
 
 
Vaječná pomazánka
 
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.
Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.
 
  
 
Vaječná pomazánka

6   natvrdo   vařených   vajec,   100 g   majonézy,   1 lžíce hořčice,    2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo   uvařená   vejce   podélně   rozkrojíme,    vyjmeme   žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
 
  
 
Vaječná pomazánka s česnekem
 
4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
 
  
 
Vajíčková pomazánka
Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky   nastrouháme   na   jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.
 
  
 
Vajíčková pomazánka
 
A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá
      strouhanka.

B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.
 
  
 
Vajíčková lahůdková pomazánka
 
6 vajec vařených natvrdo,   6 koleček tvarůžků,   150 g   margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky   pomeleme   s   vejci   a   vymícháme   nebo     vyšleháme s margarínem,   cibulkou  a  hořčicí.  Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.
Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.
 
 
 
Vampíří strach
 
2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme   majolku a strouhaný sýr.   Nepatrně   zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.
 
  
 
Vlašská pomazánka
 
1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme.
Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.
 
  
 
Zabijačková pomazánka
 
250 g   jaternicového prejtu,    4 stroužky česneku,   křen,   hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské  nebo  francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.  Příloha topinky nebo chleba.
 
  
 
Zeleninová pomazánka
 
2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.
Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.
 
 
 
Zeleninová pomazánka II.
 
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.
 
  
 
Zeleninová pomazánka se sýrem
 
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
 
  
 
Zeleninová pomazánka se šunkou
 
100 g majolky,   100 g bílého jogurtu,    100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve,   50 g sterilovaného hrášku,
lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme   majolku  s  jogurtem,   přidáme   nudličky celeru s mrkví ahráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec   nudličkami   šunky.   Naplníme   vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.
 
 
 
Zelná pomazánka
 
Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.
Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.
 
  
 
Židovská pomazánka z vajec a cibule
 
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
Vejce posekáme  na  malé   kousky  a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle  chuti  osolíme a opepříme.    Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA