Jdi na obsah Jdi na menu
 


rajčata

11. 9. 2012

 

Nakládaná rajčata
Potřebujeme 
§ 1 kg rajčat
§ asi 20 stroužků česneku
§ pepř
§ bazalku
§ olivový olej
Jak na to 
Rajčata nakrájíme na slabší kolečka. Ta skládáme do sklenic a prokládáme tence nakrájeným česnekem. Každou vrstvu osolíme, opepříme a přidáme listy bazalky. Vše zalijeme olivovým olejem.
Nádobu uzavřeme a dáme na 4 dny uležet do lednice. Nakládaná rajčata skvěle chutnají k masovým pečením, ale pochutnáte si na nich i jen s krajíčkem chleba pomazaným máslem.
 
 
Sušená rajčata v oleji
Potřebujeme 
§ asi 2 kg rajčat (nejvhodnější jsou oválná, protože mají méně šťávy)
§ 1/2 hrnku lístků bazalky
§ asi tři čerstvé feferonky
§ 3 velké česneky
§ lžíci mořské soli
§ 2 lžičky cukru
§ olivový olej
Jak na to 
Rajčata rozkrájíme na poloviny, posolíme je a trochu pocukrujeme a řezem nahoru je rozložíme na mřížku.
Na jiném plechu sušíme česnek nakrájený na plátky, feferonky a bazalku. Nejlepší je sušit rajčata na přímém slunci, jak to dělají třeba v Itálii, ale v našich podmínkách je budeme spíše sušit v troubě při teplotě asi 120 °C.Všechny suroviny musí být suché, ale přitom zůstat vláčné.
Bazalka a česnek jsou sušené asi za 45 minut, feferonky asi za 2,5 hodiny a rajčata asi za 9 hodin. Rajčata při sušení čas od času obracíme.
Když máme vše nasušené, pěchujeme do čistých sklenic rajčata a prokládáme je bazalkou, česnekem a feferonkami. Pak vše zalijeme olejem, aby rajčata byla ponořena. Sklenice uzavřeme a dáme je do chladničky. 
Rajčata je možné použít už za 3 dny, ale lepší je počkat alespoň 3 týdny.
 
 
Sušená rajčata v oleji
Potřebujeme 
§ asi 2 kg rajčat (nejvhodnější jsou oválná, protože mají méně šťávy)
§ 1/2 hrnku lístků bazalky
§ asi tři čerstvé feferonky
§ 3 velké česneky
§ lžíci mořské soli
§ 2 lžičky cukru
§ olivový olej
Jak na to 
Rajčata rozkrájíme na poloviny, posolíme je a trochu pocukrujeme a řezem nahoru je rozložíme na mřížku.
Na jiném plechu sušíme česnek nakrájený na plátky, feferonky a bazalku. Nejlepší je sušit rajčata na přímém slunci, jak to dělají třeba v Itálii, ale v našich podmínkách je budeme spíše sušit v troubě při teplotě asi 120 °C.Všechny suroviny musí být suché, ale přitom zůstat vláčné.
Bazalka a česnek jsou sušené asi za 45 minut, feferonky asi za 2,5 hodiny a rajčata asi za 9 hodin. Rajčata při sušení čas od času obracíme.
Když máme vše nasušené, pěchujeme do čistých sklenic rajčata a prokládáme je bazalkou, česnekem a feferonkami. Pak vše zalijeme olejem, aby rajčata byla ponořena. Sklenice uzavřeme a dáme je do chladničky. 
Rajčata je možné použít už za 3 dny, ale lepší je počkat alespoň 3 týdny.
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA