Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečená červená řepa s božskou chutí

13. 3. 2013

Pečená červená řepa s božskou chutí

 Šárka / www.gurmanka.cz

Pečená červená řepa vypadá na bílém talíři jako krvavá kráska.
 
Dobrý způsob, jak se do této atraktivní zeleniny velmi rychle zamilovat. Udělejte to rychle a bezhlavě. Popadněte červenou řepu do náruče, doneste ji do své kuchyně a chovejte se k ní něžně. Neubližujte jí nožem! Zkuste ji zahalit do stříbrné róby z alobalu a položit do horoucí náruče trouby. Jednoduché a půvabné recepty na krásky platí.

 
recept: Pečená červená řepa
Ideální jsou menší bulvy řepy, které omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a upečeme i se slupkou v alobalu. Alobalu si utrhneme větší kus, aby řepa byla zabalená pěkně neprodyšně, protože ji pocákáme olivovým olejem a balzamikovým octem.
  • menší bulvy řepy podle chuti
  • dostatečně velký kus alobalu
  • hrubě mletá mořská sůl
  • snítka rozmarýnu (s klidem tymián)
  • 1 palička česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa
  • čerstvě mletý pepř
     
    na okrášlení:
  • šťavnaté a svěže zelené listy čerstvého špenátu
  • bělostný feta sýr
  • červená cibule
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • špetka přírodního curku
Omytou neoloupanou řepu položíme na alobal a z alobalu vytvoříme misku, do které řepu těsně uzavřeme. Před uzavřením alobalu ji ochutíme špetkou hrubě mleté mořské soli, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, olivovým olejem a balzamikovým octem. Pro vůni přidáme rozmarýnovou větvičku a pro chuť neoloupanou paličku česneku, kterou rozebereme na stroužky nebo ji jednoduše přepůlíme. Alobal uzavřeme a celý balíček vložíme do dobře vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C pečeme 1 hodinu.
 
Když je řepa upečená, propícháme ji, aby z ní rychleji vyšla pára a poté ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na způsob carpaccia ji vyskládáme na bílý talíř, protože jedině na něm krásně vynikne v celé své rubínové nádheře. Nyní už stačí jenom chutný dresink a můžeme si na pečené řepě opravdu skvostně pochutnat. Já měla po ruce šťavnaté lístky špenátu ze svého skleníku, tak jsem je naskládala na talíř s řepou a přidala bělostný feta sýr, který u nás doma nikdy nechybí. Stačí ho nadrobit do talíře. Pro lepší požitek jsem si připravila karamelizovanou červenou cibuli. Stačí ji oloupat a nakrájet na klínky nebo kolečka, na lžíci olivového oleje osmahnout, přidat špetku přírodního cukru a když se rozpustí zakápnout lehce balzamikovým octem. Teplou cibulkou příjemné chuti posypat talíř a můžete hodovat. Ďábelsky rudá zelenina se vám odmění božskou chutí.Nebo si udělejte úplně jednoduchý dresink z olivového oleje, citrónové šťávy a medu, jak chcete. Pečená řepa zafunguje zázračně i v tomto případě.
 
Kdo podléhá kouzlu této zeleniny, toho zcela jistě rozvášní. Že to nebyla láska jako trám? Tak to vám není pomoci, vůči svodům téhle zeleniny jste imunní. Pán, kterému doma vařím, je na tom stejně :-) Řepa ho prostě za srdce nebere. Ale co! Tahle zelenina má i tak dost velký fan club.
 
Co jiného řepa nabízí, když pomineme její estetické a chuťové vnady?
  • obsahuje velké množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu a umí vyhánět těžké kovy z těla
  • prospívá metabolismu mozku a působí protiskleroticky
  • její barvivo působí proti vysokému tlaku a ovlivňuje pevnost kapilár
  • má vysoký obsah draslíku a hořčíku, proto je vhodná při nemocech kardiovaskulárních
  • obsahuje velmi vysoký obsah železa a mědi, což z ní činí prospěšnou potravinu pro krvetvorbu
  • má vysoký obsah zinku, jódu, manganu, ale nacházíme v ní i fluor, kobalt, lithium i vanad
  • řepa nemá skoro žádné vitamíny! ale já bych jí to odpustila :-) - obsahuje málo vitamínu C, málo karotenu a minimum vitamínů B1 a B12
  • pro diabetiky není nejvhodnější, protože obsahuje vyšší podíl sacharózy
  • podporuje ostrost zraku
  • kdo patří do fan clubu této zeleniny, může ji mít doma po celou zimu, protože řepa se dá ideálně skladovat v chladných prostorách sklepu - pokud ho máte k dispozici
 
Jak si na červené řepě pochutnáváte vy? Tady mám jeden moc dobrý tip od
"Mlsné kočky" - je příjemné vědět, že máme stejné chutě a slabost pro dobré a zdravé suroviny :-) To, že funguje foodblogerská telepatie je zcela jisté. Někdy se i ve vzdálených kuchyních dějí téměř stejné věci :-) Kdy se u vás na stole objevila tahle pěkná zelenina naposledy?

 
O červené řepě.....
 

"Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.
Slovanské národy získaly své tělesné vlastnosti díky bramborám, svůj doutnající neklid od ředkviček a svou vážnost z červené řepy.
Červená řepa je melancholická zelenina, vždy připravená trpět. V takovém tuřínu se krve nedořežete..." ;-)

 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA