Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostružinový list

24. 8. 2012

Ostružinový list


 

 
Mé polední přestávky pohltí zahrada.Zcela se zapomínám.
Po dnešním obědě jsem šla se zbytkama na kompost a už jsem tam zůstala.
To a tam to,znáte to.Šla jsem sice s fot'ákem,ale po chvíli skončil na stole a já
s nůžkama tančila kolem ostružin.Tento rok nemají žádné plody,ale vrhají všude nové šlahouny.
A tak jsem se dala do stříhání a jak jsem stříhala,tak mě napadlo,že bych to mohla celé zavěsit
k sušení na půdu,a tak se taky stalo.V zimě půjdu a udělám jen šmik šmik do sítka na čaj.

 

 
Šlahouny byly všude okolo,jestli se někdo vyzná v bylinkách,tak pozná,že
mezi ostružinama roste máta polej,které se v této symbióźe daří.

 

 
A tady už svázané výhonky k sušení na čaj.

 

 
Ostružinové listí, samotné nebo ve směsích slouží jako denní (rodinný) nebo léčebný čaj a jako chuťové korigens jej můžeme přidávat i do speciálních čajových směsí. Pokud listy fermentujeme, mohou nahradit čínský (pravý černý) čaj.
Čaj z listů užíváme při žaludečních a střevních potížích, např. při katarech střevního traktu a jako prostředek proti průjmům, městnání krve, zánětům ústní dutiny a pro povzbuzení žaludeční činnosti. Pro vnitřní léčebné užití používáme list ostružiny samotný nebo jej mícháme s dalšími drogami.
"Autorka Moderního herbáře (1931) paní Grievová ho připravuje tak, že do 600 ml vařící vody nasype 25 g sušených ostružinových listů" (Jídlo jako jed, jídlo jako lék).
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA