Jdi na obsah Jdi na menu
 


dýně a cuketa

6. 12. 2012

Dýně se dnes kromě zahrádek nadšených pěstitelů dají najít i na pultech obchodů za 40 až 50 korun za kus. Tak proč z nich neuvařit? My jsme pro dnešní recepty vybrali chuťově jemnou a zajímavou dýni Hokkaidó. A výsledek? Opravdu vynikající!

Krémové rizoto s rozmarýnem

Na 4 porce potřebujete: 300 g rýže arborio nebo carnarolli, dužinu z poloviny menší dýně Hokkaidó (kolem 250 g), 100 g másla, 100 g parmezánu, 4 větší šalotky, 800 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, snítku čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce oleje, 200 ml suchého bílého vína.

Rizoto je uvařené do půl hodiny; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštRizoto je uvařené do půl hodiny

V pánvi rozehřejte zhruba lžíci másla a dvě lžíce oleje. Nechte v tuku zesklovatět nadrobno pokrájenou šalotku a přidejte zrnka nepropláchnuté rýže. Když začnou zlátnout, zalijte je vínem a nechte ho zcela odpařit. Poté vše zalijte asi třemi naběračkami vývaru a přidejte na kostičky pokrájenou dužinu z dýně. Rizoto vařte asi 20 minut – vždy, když se vývar odpaří, zalijte rýži další dávkou. Po uplynulých dvaceti minutách vypněte sporák a do rizota už jen přimíchejte nasekaný rozmarýn, parmezán a máslo. Nechte asi tři minuty dojít, dochuťte solí a pepřem a podávejte.

 

 

Dýňová polévka s bulkami ze sušených rajčat

Na 4 porce polévky potřebujete: 1 litr zeleninového vývaru, 2 brambory, asi 250 g dužiny dýně Hokkaidó, 1 větší cibuli, sůl a pepř, 100 ml smetany, špetku kari, 2 lžíce oleje, sůl a pepř.

Polévka se s bulkami skvěle doplňuje ; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštPolévka se s bulkami skvěle doplňuje

Na bulky si připravte: 250 g hladké mouky, 10 g droždí, 50 ml teplé vody, 1 lžičku cukru, 50 g sušených rajčat, 50 g dužiny z dýně, sůl.

Začněte bulkami. V hrníčku v teplé vodě rozmíchejte cukr a do základu rozdrobte kvasnice. Nechte vzejít kvásek, který přidejte k mouce, rozmixované dužině z dýně, pokrájeným sušeným rajčatům a špetce soli. Vypracujte hladké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout na teplém místě. Poté z něj v dlaních tvarujte bulky, skládejte je na plech a pečte při 200 stupních Celsia zhruba půl hodiny.

A cuketa?
 

Během pečení můžete připravit polévku. V hrnci rozpalte olej a nechte v něm zezlátnout nadrobno nakrájenou cibuli. Základ zalijte vroucím vývarem a vložte do něj na kostičky pokrájenou dýni a brambory. Po dvaceti minutách vše dochuťte solí a pepřem a ručním mixérem základ rozmělněte na krém. Dolaďte špetkou kari, smetanou, ještě promíchejte a podávejte.

Zapečená dýně s jogurtem

Na 4 porce potřebujete: 300 g brambor, 300 g dužiny z dýně Hokkaidó, 1 velkou červenou cibuli, 300 g kuřecích prsou, 200 ml smetany, 100 g bílého jogurtu, sůl a pepř.

Zapečené večeře bývají nejvděčnější – milují je kuchaři i strávníci!; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštZapečené večeře bývají nejvděčnější – milují je kuchaři i strávníci!

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a ochuťte je solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka. Do vymazaného pekáčku navrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu dýně a všechno kuřecí maso. Následuje cibule, zbytek brambor a nakonec dýně. Jogurt smíchejte se smetanou, přidejte trochu pepře a pekáček směsí zalijte. Dejte do trouby péct na 45 minut při 180 stupních Celsia. Jednoduché, ale dobré

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA