Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bazalka - bylinka králů

Bazalka - bylinka králů

 

Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům, ale také do těstovin a různých omáček.

 

 

Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům, ale také do těstovin a různých omáček. Přestože si většina lidí bazalku spojuje pouze se sušenými bylinkami, které lze běžně koupit v obchodech, začíná být i u nás tato bylinka velice populární v čerstvé podobě.

V lepších supermarketech či zeleninách lze koupit přímo čerstvou bazalku a to hned několik druhů. Někteří z vás si raději tuto bylinku vypěstují doma na zahrádce, skleníku, případně v květináči. Pro vás tu máme několik rad:

Bazalka se nejčastěji pěstuje jako jednoletá rostlina. I když ji budete chtít pěstovat venku - zasaďte ji do květináče. Bazalka totiž nemá ráda teplotu nižší než 10 stupňů a vítr. V květináči ji tedy budete moci kdykoliv přemístit na slunečné, světlé místo, kde se jí bude dařit nejlépe. V obchodech jsou k dostání semínka drobnolistých keříčkovitých typů, ale i semínka odrůd s velkými lžičkovitými listy. Mezi nejznámější odrůdy patří ženevská bazalka, velkolistá zelená bazalka, provensálská bazalka, Ararat, African Blue atd.

 

 

Pokud budete chtít bazalku zasít přímo venku, zvolte silně rostoucí druhy a odrůdy např. Ocimum canun či Wildes Purpur. Chcete-li zasadit již předpěstované rostliny, nejprve je tzv. otužujte. Musí si zvyknout na venkovní teplotu, teprve pak je sázejte. Půda vhodná pro výsadbu bazalky by měla mít kyprá a bohatá na humus nikdy by neměla zcela vyschnout.

Lístky bazalky se sbírají v průběhu růstu. Nejlepší aroma mají těsně před květem.

Jak už jsme si řekli, bazalka se používá zejména jako koření a to v sušeném i syrovém stavu. Čerstvá bazalka je nejchutnější, ale pozor nikdy jí nepoužívejte před vařením. Bazalka se přidává až do hotových jídel. Kromě sušení můžeme bazalku zmrazit a nebo naložit do octa či oleje. Bazalkové octy i oleje se poté dají použít do různých salátů a zálivek. Kromě využití v kuchyni lze bazalku doporučit jako zdravý čaj. Příznivé účinky má tento čaj na trávení, při nervozitě, úzkosti či špatné koncentraci. Lze jej doporučit také při nachlazení a kašli. Někteří odborníci, ale zakazují tento čaj pít těhotným ženám.

Rada na závěr: Bazalka v květináči umístěná na okenním parapetu v létě odpuzuje mouchy

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA