Jdi na obsah Jdi na menu
 


okurková,rajská, játrová,koprová,cibulová...

30. 8. 2012
 
 
 
 
Omáček je více druhů, dělíme je na masité, zeleninové, houbové,krémové, teplé a studené.Dobrým chuťovým a barevným přídavkem do omáček je zelené koření: pažitka, petrželka, kopr, lístky estragonu a další.

 

 

Masité omáčky dochucujeme pepřem, gulášovým kořením nebo přídavkem polévkového koření.
 
 
Okurková omáčka
15 dkg kyselých okurek, 10 dkg kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 60 g cibule, 10 g cukru, 1 dl mléka, mletý pepř a sůl okurkova-omacka-s-vejcem-.jpg
Na část rozpuštěného tuku nebo másla vložíme strouhanou kořenovou zeleninu a sekanou cibuli a lehce osmažíme. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání opražíme do žluta. Potom zředíme vodou nebo vývarem z masa či kostí, dobře rozmícháme a za častého zamíchání, případně dolití vodou dobře povaříme. Do zbylého rozpuštěného másla či rostlinného tuku vložíme jemně pokrájené kyselé okurky, podlijeme několika lžícemi vody a asi čtvrt hodiny podusíme. Povařenou omáčku přecedíme, zeleninu prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, přidáme podušené kyselé okurky a mléko, podle chuti přisladíme, přisolíme či přikyselíme a ještě několik minut povaříme.
 

Moje rajská omáčka

2 až 3 rajčatové protlaky, můžeme také dát kečup místo jednoho protlaku,1 cibule, trocha sádla na dušení, 1 lžíce cukru, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, sůl, hladkou mouku na jíšku

 

 

Rozkrájíme cibuli a dáme dusit na trošku sádla, potom přidáme Obrazekrajské protlaky, nové koření, pepř, bobkový list sůl a trošku vody a dusíme. Když je cibule rozvařená, dáme jíšku, necháme nějakou dobu povařit, potom rozmixujeme, dochutíme cukrem a solí a můžeme podávat. Já dávám někdy i kečup, když nemám tolik protlaku. Koření si dej do obvazu a zavaž, vytáhneš to pak najednou a nemusí se to lovit. Je rychlá a chutná. Do omáčky můžeme dát vařit masové kuličky, které si připravíme z 500g mletého masa, pepře, soli, 1 vejce a trochu strouhanky. Děláme velikosti vejce, dáme do omáčky a vaříme. Vyndáme před mixováním omáčky, po zahuštění vložíme zpět a necháme prohřát.

 

 

 

Játrová omáčka k hovězímu masu
50g sádla, 50g cibule, 50g hladké mouky, sůl, pepř, kmín, ¾ l hovězího vývaru, 100g jater
Na tuku osmahneme cibuli, zasypeme moukou a umícháme růžovou jíšku.Přidáme sůl a koření, zředíme prochladlým vývarem, našleháme a 20 minut povaříme. Omáčku procedíme a přidáme syrová mletá játra a necháme je přejít varem asi 5 minut.

Omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu z polévky.

 

 

Koprová omáčka
2 lžíce másla , 2 lžíce hladké mouky, vývar z masa nebo kostka bujónu, 2 dl mléka, 2 - 2,5 dl smetany, svazek čerstvého kopru, sůl, ocet, cukr koprova-omacka.jpg

Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit. Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí houskový knedlík.

Gulášová omáčka
30g sádla, 50g cibule, 250g hovězího masa, asi ½ l vody nebo vývaru, 1 lžička sladké mleté papriky, 50g hladké mouky, sůl

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso. Podlijeme vodou a na mírném ohni dusíme doměkka.Když je maso měkké, vyvaříme omáčku až na tuk, přidáme mletou papriku, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem nebo vodou a vaříme 20 minut.

 

 

Bylinková omáčka
200 g bílého jogurtu, zelená petrželka nebo bazalka, 1 lžíce worcesterové omáčky, 50 g majonézy, cukr dle chuti, sůl dle chuti
Do bílého jogurtu vmícháme majonézu, přidáme lžíci worcesterské omáčky, osladíme, osolíme dle chuti, vmícháme jemně nasekanou petrželku nebo bazalku.
Omáčku podáváme k rybám
 
Cibulová omáčka
500 ml vývaru (z hovězí kostky), 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru (krupice), 20 g mouky, 2 lžíce másla, 1 cibule, citrónová kůra, ocet 8%, sůl dle chuti
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přilijeme olej, přisypeme cukr. Mícháme dokud karamel nezezlátne. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme a vmícháme hladkou mouku. Připravenou jíšku zalijeme studeným vývarem. Přidáme kousek omyté citrónové kůry a za stálého míchání povaříme 20 minut Omáčku přecedíme, podle chuti přidáme ocet, sůl. Podáváme k vařenému hovězímu masu.
Slaninová omáčka
80g slaniny, 50g cibule, 30g hl. mouky, asi ½ l vývaru, sůl
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a rozpustíme.Škvarečky vyndáme a odložíme. Do zbylého tuku přidáme pokrájenou cibuli, osmahneme a připravíme si růžovou cibulovou jíšku.Zalijeme jí studenou vodou, našleháme a povaříme.Omáčku podle chuti osolíme a přidáme do ní škvarečky ze slaniny. Podáváme s knedlíky nebo brambory k vařenému hovězímu masu.
Bílá houbová omáčka
200g čerstvých hub, sůl, citr. šťáva, 30g másla30g hladké mouky, špetka pepře, 1/8 l smetany, 1 žloutek, petrželka.

Houby nakrájíme na plátky, zakapeme citrónovou šťávou, aby neztmavly a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, našleháme, osolíme, opepříme a povaříme. Přidáme dušené houby a ještě asi 5 minut vaříme. Nakonec vlijeme v mléce rozkvedlaný žloutek a jenom prohřejeme, ale nevaříme. Před podáním přidáme nasekanou petrželku.

Zasmažená houbová omáčka
20g sušených hub, ½ l vody, 40g másla, 1 menší cibuli, 40g hladké mouky, sůl, trochu octa.
Sušené houby namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je scedíme a nasekáme. Vodu použijeme na omáčku. Z másla, nakrájené cibule a mouky uděláme růžovou jíšku, zředíme jí vodou z hub, doplníme další vodou , osolíme, našleháme a povaříme. Přidáme nasekané houby a povaříme asi 20 minut. Ochutíme octem.
Žampionová omáčka s vínem
40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vody, 20g másla, 200g žampiónů, petrželka, 50g cibule, 1/8 l bílého vína, sůl

Z másla a mouky připravíme růžovou jíšku, zalijeme ji vodo nebo vývarem, našleháme a povaříme. Na kousku másla podusíme očištěné a nakrájené žampióny na plátky, sekanou petrželku a cibuli. Přidáme bílé víno, osolíme a povaříme. Pak vše přidáme do omáčky a necháme přejít varem.

Světlá cibulová omáčka
100g cibule, 40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, sůl, žloutek, petrželka
Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle.Zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku, hned zředíme vývarem osolíme a dobře našleháme.Povaříme asi 20 minut,necháme trochu vychladnout a rozmixujeme.Vylepšíme žloutkem a nasekanou petrželkou.

Omáčku zjemníme,když do ní dáme oloupané jablko a necháme rozvařit.
Kaparová omáčka
40g másla, 40g cibule, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, špetka cukru, 1 lžička octa, 30g kaparů

Z másla, mouky a cibule připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, našleháme a vaříme 20 minut.Přidáme špetku cukru, trochu octa, přecedíme nebo rozmixujeme a nakonec vmícháme kapary. Protože jsou kapary ve slaném nálevu,solíme podle potřeby až nakonec.

Bílá křenová omáčka
40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, sůl, podle chuti cukr, 40g křenu.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, osolíme a krátce povaříme. Omáčku osolíme, přisladíme a nakonec vmícháme nastrouhaný křen. Můžeme vmíchat žloutek.

Omáčku podáváme k hovězímu masu, ovaru i k uzenému masu.

Omáčka z rajčatového protlaku
40g másla, 40g hl mouky, ½ l vývaru, 3 pepře, 2 nové koření, 1 bobkový list, cibule, 50g cukru, citrón, rajčatový protlak

Z másla, mouky a cibule uděláme světlou jíšku, zředíme vývarem, našleháme a povaříme 20 minut. Do hotové omáčky přidáme protlak, vyjmeme koření, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Podle chuti osolíme, osladíme a zakapeme citrónem.
 

Okurková omáčka II

30g másla, 30g hladké mouky, 1/4 l vývaru, 250ml smetany, sůl, 2 sladkokyselé okurky, špetka pepře, cukr, citr. šťávaObrazek
V kastrolku si připravíme růžovou jíšku z másla a mouky, přilijeme vývar a řádně metličkou rozšleháme a necháme povařit 20 minut. Potom přidáme sladkou smetanu, sůl a drobně nakrájené nebo nastrouhané okurky, špetku cukru, pepře, a trochu citrónové šťávy. Chvilku ještě necháme přejít varem. Podáváme s houskovám knedlíkem.
Papriková bešamelová omáčka
50g másla, 50g mouky hladké, ½ l mléka, sůl, polévková lžíce sladké mleté papriky, kelímek sladké smetany.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mléke, pomalu šleháme a vaříme asi 30 minut.Vmícháme papriku rozpuštěnou v troše másla. Přidáme do omáčky a dolijeme smetanou a necháme překulit varem.

Sýrová bešamelová omáčka Mornay
40g másla, 40g hladké mouky, sůl, ½ l mléka, 2 žloutky, 3-4 lžíce sladké smetany, 50g sýra.
Připravíme základní bešamelovou omáčku, žloutky smícháme se smetanou a sýrem a pomalu zašleháme do základní omáčky.Jen prohřejeme, už nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Můžeme dát ořech másla.
Tuto omáčku podáváme na ryby, květák, vejce