Jdi na obsah Jdi na menu
 


domácí likéry

11. 9. 2012

 

RŮŽOVÝ LIKÉR
 
Ingredience:
15 květů z růže, 150 g cukru, 750 ml bílého rumu
Postup:
Květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte dobře odkapat. Dejte je do větší zavařovací sklenice spolu s cukrem a zalijte je rumem. Sklenici uzavřete a nechte stát na teplém místě 3 týdny. Hotový likér přefiltrujte přes plátno nebo přes papírový filtr na kávu
a naplňte jej do lahví.
Lze konzumovat okamžitě.
Pozn.: Nedávejte víc květů, likér dostane mýdlovou konzistenci.
KARAMELOVÝ LIKÉR
 
Ingredience:
1/2litru rumu,1 salko, možno přidat neslazené kondenz. mléko
Postup:
salko v plechovce vaříme 1hodinu. Po otevření vlijeme do nějaké nádobky a přidáme rum,
to vše protřepeme.Pokud možno, umixujeme v mixéru.
Poznámka:
Konzervu otvírejte až po vychladnutí!
 
ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR
 
Ingredience:
15 dkg čokolády na vaření, 5 dkg cukru (2 lžíce a 1 vanilkový) 3 dl plnotučné mléko,
1/4 l rumu (stačí 11/2dcl)
Postup:
Čokoládu a cukr rozpustíme ve vodní lázni.Na ohni rozředíme mlékem a povaříme.
Do vychladlého vmícháme rum.
 
DOMÁCÍ BAILEYS
 
Ingredience:
2 plechovky Salka, 1 mandlový pudink, 1/2 l mléka, 1/2 l rumu
Postup:
Plechovky salka dáme na 2 hodiny vařit, z toho 1,5 hodiny necháme jen mírně bublat.
Mandlový pudink uvaříme v mléku bez cukru. Až vychladne salko i pudink, vše umixujeme s rumem a pak případně přecedíme.
 
SLIVOVICE S MEDEM
 
Ingredience:
0,5 l slivovice a 0,5 l medu (oboje nejlépe domácí)
Postup:
Do litrové láhve pomocí trychtýře nalijeme med a dolijeme slivovicí. Důkladně protřepeme. Necháme zrát min. 3 měsíce a po tuto dobu láhev jednou týdně protřepáváme. Podáváme vychlazené jako likér nebo je z toho výborný "grog", který voní tím ovocem, ze kterého byla slivovice vypálená.
Poznámka:
Možno udělat i z hruškovice, atd.
 
 
 
 
VAJEČNÝ LIKÉR
 
 
 Ingredience:
8 žloutků, 300 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 500 ml svařené smetany na šlehání – vychlazené, 300 ml brandy nebo rumu.
Postup:
Prosetý cukr, žloutky a vanil. cukr třeme do pěny. Pak přidáme vychlazenou smetanu
a nakonec brandy. Dobře umícháme, nalijeme do čistých láhví a zazátkujeme.
Necháme trochu proležet.
 
RYCHLÝ VAJEČNÝ LIKÉR
7 - 8 žloutků, 1 slazené a 1 neslazené kondenzované mléko (velké), 1 šálek obyčejného mléka, 2 vanilkové cukry, 1/4 l rumu.
Postup:
Do vhodné nádoby nalijeme neslazené kondenzované a obyčejné mléko a rozšleháme v nich žloutky s vanilkovým cukrem.
 Dále šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí směsi (nesmí se vařit).
Stáhneme z ohně, přidáme slazené kondenzované mléko a za občasného promíchání necháme vychladnout. Nakonec přidáme rum a dobře promícháme.
 Necháme v chladnu nejlépe do druhého dne, aby spadla pěna a naplníme láhve.
 
VAŘENÝ VAJEČNÝ LIKÉR
 
Ingredience:
1 litr plnotuč.mléka, 8 žloutků, 0,5 l rumu, 300 g cukru, 1 SALKO, 250 ml šlehačky 30%,
1 vanilk. cukr
Postup:
Do většího hrnce dáme mléko, 30% šlehačku, cukr a žloutky.
Vše důkladně prošleháme a za stálého míchání přivedeme hmotu k varu. Pak základ likéru vychladíme a přidáme salko s vanilk. cukrem a rumem.
Vařený vaječný likér naléváme do lahví přes sítko, abychom odstranili případné zbytečky od bílků.
Plnotučné mléko lze nahradit 12% smetanou a salko lze nahradit pikaem stejné velikosti plechovky. Získáme tak čokoládový likér.
 
LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ
Ingredience:
250 ml šlehačky, 1 salko, 3 x ledové kaštany, 4 kostičky hořké čokolády, 1/2 litru rumu.
Postup:
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů.
Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví.
Z jedné dávky je litr likéru,
Je to výborné kvalitní pití, které je zase jiné, než známé domácí
BAYLES a vaječné koňaky.
Navíc bez pudingů, vajec a podobných "kazících se" přísad.
 
VÁNOČNÍ KARAMELOVÝ LIKÉ
 
Ingredience:
Jedna plechovka kondenzovaného slazeného mléka * 4 vanilkové cukry * ½ litru rumu,
3 žloutky
Postup:
Kondenzované mléko vaříme ponořené ve vodě cca 2 hodiny. Necháme zcela vychladnout. Nad párou řádně vyšleháme žloutky s vanil. cukry do husté hmoty, nesmí být cítit zrnka cukru. Nejlépe šlehačem na nízké obrátky asi 30 minut. Do mísy dáme zkaramelizované
mléko, do něj přidejte vyšlehané žloutky s cukrem a dobře vyšlehejte. Po trochách přidávejte rum za stálého šlehání. Likér necháme zcela vychladnout a přelijeme do láhví.
ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme
a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.
 
 
 
 
 
 
 
OŘECHOVÝ LIKÉR
 
 
Ingredience:
25 zelených ořechů, 4 hřebíčky,
kůru ze dvou pomerančů (důkladně omytých octem), kousek skořice,
0.75 litru cukrového sirupu (vyrobí se svařením 50 dkg cukru a 4 dl vody),
0.75 litru konzumního lihu, 0.25 litru vody
Postup:
Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do láhve se širokým hrdlem (od okurek). Přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, líh a převařenou vychladlou vodu. Láhev uzavřeme korkem a postavíme na slunečné místo a necháme ho 2 - 3 týdny stát. Pak přecedíme a přidáme vychladlý cukrový sirup.
Likér je možno konzumovat ihned a chutná výborně. Nemusíme čekat až na žaludeční potíže, při nichž se velmi dobře osvědčil.
 
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA