Jdi na obsah Jdi na menu
 


Božský nápoj káva: 10 věcí, které jste o ní nevěděli

1. 10. 2013

Božský nápoj káva: 10 věcí, které jste o ní nevěděli

 
 

 

1. Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů. Většina prodávaných káv jsou tak již žluklé, vyčpělé kávy.

2. Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí)

3. U nás je znám především italský „rituál“ pití kávy; starší a trochu složitější je rituál arabský. Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout. Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou našeho číšníka, má tácek a na něm šálky. Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice. Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu. To je často pro Evropany i Američany trochu problém, stavějí šálky dnem dolů a „číšník“ jim s úsměvem nalévá další a další kávu.

4. Český turek je specialita, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte.

5. Pravá arabská káva je ve většině případů připravována s cukrem a kořením. Používá se skořice, vanilka a kardamom. Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách.

6. V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit, které sebou už jako surovina nese. S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně pravý český turek.

7. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.

8. Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: arabica a robusta. Arabika je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku.

9. Pravlastí kávovníku je africký kontinent, konkrétně Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy.

10. Orientační hrubost mletí: velmi jemné - arabská káva; jemné - český turek; střední - Espresso, domácí espresso, Moka; hrubé mletí - kafetiér, filtrovaná káva.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA