Jdi na obsah Jdi na menu
 


chutná želatina

 

Sladké pokušení s ovocem
  • vejce 5 kusů
  • polohrubá mouka 5 lžic
  • cukr 5 lžic
  • olej 2 lžíce
  • ovoce dle chuti 1 dávka
  • vanička oleje 1 kus
  • šlehačka 1 kus
  • strouhanka 1 hrst
  • skořice 1 dávka
  • olej 5 lžic
  • zakysaná smetana 1 kus
  • balíček čiré želatiny 1 kus
  • tvaroh 1 kus
Na korpus vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme postupně mouku a olej. Nalijeme na vymazaný plech nebo formu, pečeme v troubě na 160 – 180°C asi 10-12 minut.
Na náplň smícháme cukr, tvaroh, zakysanou smetanu s dopředu udělanou želatinou – 200 ml horké vody smícháme s obsahem sáčku, přidáme 300 ml vody nebo šťávy z ovoce a dáme na chvilku do ledničky.
Na upečený a vychlazený korpus naskládáme ovoce, přelijeme náplní a dáme vychladit do lednice tak na dvě hodiny
Zdroj: Sladké pokušení s ovocem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sladke-pokuseni-s-ovocem [On-line 25.5.2012]
 
 
Panna cotta s krémem z lesního ovoce
  • smetana 30% a více 0.5 l
  • 1/4 balení želatiny 1 kus
  • moučkový cukr 3 lžíce
  • krystal 2 lžíce
  • zmrazená směs lesní ovoce/čerstvé plody 1 balení
  • voda 2 lžičky
  • vanilkový lusk 1 kus
Smetanu svaříme s moučkovým cukrem, přidáme předem namočenou želatinu (čtvrt pytlíku) ve 2 lžících vody, přidáme rozkrojený a vyškrabaný vanilkový lusk i se semínky a ještě dvě minuty provaříme a přecedíme do formiček, které naplníme do tří čtvrtin objemu. Posypeme částí ovoce a dáme na 3 až 4 hodiny chladit do lednice.
Krém připravíme ze zbytku ovoce, které svaříme s cukrem krystal, rozmixujeme a přecedíme. Panna cottu vyklopíme před podáváním z formiček a přelijeme ovocným krémem.
Zdroj: Panna cotta s krémem z lesního ovoce; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panna-cotta-s-kremem [On-line 24.5.2012]
 
Pro želatinové začátečníky
Potřebujete: 5 vajec, 250 g cukru krupice, 100 ml oleje, 100 ml vody, 250 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 10 banánů, 2 balení dortového želé.
Foto: Petr MakovičkaJemná banánová dobrota
Vejce důkladně vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, vodu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Dobře propracujte a nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte zhruba 40 minut při 180 stupních Celsia. Nechte vychladnout, poklaďte podélně rozříznutými banány (nebo jiným ovocem – kiwi, ananas, mandarinky...) a zalijte mírně ztuhlým dortovým želé, které jste připravili podle návodu na obalu.
Tip: Experimentátoři mohou místo želé použít krém z 2 vanilkových pudinkových prášků, které smíchají s 200 g cukru krupice, 1 vitacitem, 750 ml vody a uvaří.
Mandarinkový chlebíček
Potřebujete: 60 g másla, 50 g cukru krupice, 2 vejce, 100 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 25 g kakaa, 150 ml kefírového mléka, 50 g cukru moučka, 5 plátků želatiny, 50 ml nálevu z mandarinek, 200 g mandarinkového kompotu, 200 ml smetany ke šlehání.
Foto: Petr MakovičkaMandarinky a zakysanka? To k sobě patří!
Žloutky utřete s cukrem krupice, přidejte rozpuštěné máslo, kakao a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehaný sníh, nalijte na dno formy na biskupský chlebíček a pečte 25 minut při 180 stupních Celsia. Nechte zchladnout.
Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte kefírové mléko, moučkový cukr a scezený mandarinkový kompot. Plátky želatiny namočte do mandarinkové šťávy, nechte nabobtnat, zahřejte v mikrovlnce, dobře rozmíchejte a nakonec vlijte do připraveného krému. Vařečkou důkladně promíchejte a nalijte na upečený korpus do formy na chlebíček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici a krájejte na plátky.
Tip: Další recept na ovocnou buchtu se želatinovým krémem najdete v článku Souboj receptů: Tři úžasné moučníky z jogurtu.
Malinové řezy
Potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 vejce, 1 sáček prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 25 g kakaa, 2 malinové jogurty s kousky ovoce, 400 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 300 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2 balení želatiny v prášku, případně mražené nebo čerstvé maliny.
Foto: Petr MakovičkaMalinové mlsání z jogurtu
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, vanilkový cukr, kakao a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nalijte na vymazaný a vysypaný plech, pečte při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Nechte zchladnout a mezitím si můžete připravit krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovači, přimíchejte zakysanou smetanu, jogurty, vanilkové cukry a případně maliny. Želatinu připravte dle návodu na obalu a přidejte ji k základu krému. Rozprostřete na zchladlý kakaový korpus, nechte vychladnout a zdobte čerstvou mátou nebo meduňkou.
Tip: Vyměňte zakysanou smetanu za 250 g měkkého tvarohu, nebudete litovat!
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA