Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavlova

1. 9. 2012
 
 
 
 
Slavný dezert, který připomíná baletní sukénku, kdysi přichystali na uvítanou věhlasné ruské baleríně, po níž se jmenuje.
 

Ingredience

bílek 6 kusů
cukr 270 g
škrob 2 lžičky
ocet 1 lžička
vanilkový extrakt 0.5 lžičky
smetana na šlehání 600 ml
ovoce dle chuti: banán, jahody, kiwi, borůvky, třešně 1 dávka

Dezert

Pavlova

Postup:
Troubu předehřejeme na 120 °C. Na plochý talíř dáme pečicí papír, potřeme ho máslem a posypeme škrobem. Bílky šleháme do ztuhnutí. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Vmícháme škrob, ocet a vanilkový extrakt.

Připravenou hmotu dáme na talíř. Pečeme hodinu a půl. Poté vypneme troubu, dvířka pootevřeme a necháme moučník pomalu vychladnout. Pavlova se trochu propadne a popraská, ale to je v pořádku. Povrch bohatě ozdobíme ušlehanou smetanou a pokrájeným ovocem. Měly by se střídat chuťově neutrální a kyselé plody.