Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražský koláč

Pražský koláč

 

 

Pražský koláč 

Postup

PRAŽSKÝ KOLÁČ

„Pátrání po původu pražského koláče bylo pro mě zajímavou výzvou – není totiž vůbec jasné, odkud se vlastně vzal. V domácí kuchyni se tradičně nepeče, a navíc ho znají hlavně obyvatelé hlavního města. Společně se šéfredaktorkou Hankou Michopulu jsme proto o spolupráci požádali dokonce i prezidentku České cukrářské asociace, volali do pekáren, pátrali v kronikách. O původu koláče ale nikde ani zmínka… Zarážející je přitom hlavně podoba s francouzskou specialitou z Azurového pobřeží. Místní ‚Tarte Tropézienne‘ jako by pražskému koláči z oka vypadl, vzhledem i chutí! Možná se nějaký český cukrář kdysi nechal inspirovat… ale to už se asi nikdy nedozvíme. Jisté je jen to, že jeho dnešní podoba za našimi vzpomínkami dost pokulhává. Kdysi hedvábně jemná chuť koláče vzala za své v honbě pekařů za co nejnižší cenou… Také proto jsem si na pravý pražský koláč rád zavzpomínal."

TRADIČNÍ RECEPT:
Pro 8 osob
Doba přípravy: 30 minut

Potřebujete: · 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé) · 250 g majolky (zvláční těsto) · 3 lžíce krupicového cukru · 1 vejce · 30 g droždí · 150 ml vlažného mléka · špetku soli · vajíčko na potření koláče

Na žmolenku: · 120 g krupicového cukru · 200 g hrubé mouky · 120 g másla · 2 lžíce skořicového cukru

Na krém: · 200 ml mléka · 1 sáček vanilinového cukru · 1 lžíci škrobové moučky · 3 lžíce moučkového cukru · 100 g studeného másla · 500 ml smetany ke šlehání

1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).

3. Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.

4. Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.

5. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.

6. Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Převzato z http://www.apetitonline.cz/…y-kolac.html

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA