Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oříškový dort

Oříškový dort



Doba přípravy: asi 35 minut
Doba pečení: asi 30 minut

Přísady:
Na těsto:
4 vejce
120 g cukru
50 ml oleje
70 g lískooříškové pomazánky typu Nutella
200 g celozrnné špaldové mouky
1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker

Na náplň:
500 ml smetany ke šlehání
1 PL lískooříškové pomazánky typu Nutella
1 zarovnaná PL moučkového cukru
2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
50 g jemně mletých ořechů (vlašských, lískových)

Na posypání:
2 PL mletých ořechů (vlašských, lískových)
2 PL nastrouhané čokolády

Příprava:
1. Na těsto ušleháme vejce a cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Vmícháme olej a lískooříškovou pomazánku. Mouku smícháme s kypřicím práškem, prosejeme do mísy s vaječnou pěnou a zlehka ručně vmícháme.
2. Těstem naplníme dortovou formu (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 30 minut

3. Vychladlý korpus podélně rozřízneme.
4. Smetanu, lískooříškovou pomazánku, moučkový cukr a smeta-fixy ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do nezcela tuhé konzistence. Do poloviny krému vmícháme ořechy. Ořechovým krémem dort naplníme. Zbylým krémem bez oříšků dort potřeme a ozdobíme.
5. Dort posypeme ořechy a čokoládou a před podáváním uložíme do chladničky.

TIP: Korpus můžeme potřít i marmeládou.