Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechovo čokoládové řezy bílkové

30. 9. 2013

 

Ořechovo čokoládové řezy bílkové

Rozpočet: 10 bílků, špetka soli, 300 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g rozpuštěného másla, 200 g polohrubé mouky, půl lžičky prášku do pečiva, citrónová kůra. Rybízová marmeláda na potření.
Krém: 250 ml mléka, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky - vařená kaše, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g strouhané čokolády a 100 ml rumu.
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku (Omega) a půlky vlašských ořechů na ozdobení.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a po troškách zašleháme krupicový a vanilkový cukr. Přimícháme strouhané ořechy s citrónovou kůrou, dále mouku s práškem do pečiva a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 150-160°C po dobu asi 30 minut. Upečený korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku, odstraníme z něj papír, necháme zchladnout, překlopíme zpět a potřeme rybízovou marmeládou. Z připraveného máslového krému oddělíme asi dvě třetiny a přimícháme strouhané ořechy, čokoládu a rum. Hmotu rozetřeme na korpus a uložíme do chladničky. Po ztuhnutí ořechového krému celý povrch potřeme ještě čistým máslovým krémem a necháme opět v chladničce ztuhnout. Potom nakrájíme čtverce (popř. obdélníky nebo kosočtverce), horní část namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme půlkou ořechu.