Jdi na obsah Jdi na menu
 


směs

30. 8. 2012

 

Holandský řízek
500g mletého vepřového masa, 150g strouhaného eidamu, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 0,2 litru mléka, sůl, mletý pepř, sladká paprika, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smaženíholandsky-rizek.jpg
Postup:
K masu přidáme sýr, hrubou mouku, strouhanku, mléko, sůl, vejce a všechno koření. Pečlivě promícháme a ještě prohněteme rukama. Z hmoty tvarujeme placičky, ty obalujeme postupně v hladké mouce, vejci, strouhance. Pak je zvolna na rozpáleném oleji smažíme do zlatova.
Košíčky z mletého masa
750g mletého masa, 2 vejce, 1dl vody, sůl, pepř, vejce, dle potřeby strouhanka.Obrazek
Maso smícháme se surovinami a pořádne propracujeme. Dáme do zapékacích mističek, uděláme důlek do kterého vyklepneme vajíčko. Žloutek propíchneme, osolíme, opepříme a dáme péct. Když je maso upečené, posypeme sýtem a dáme ještě do trouby, aby se sýr roztavil.
Příloha :brambory
Plněná sekaná z DP
750 g mleté sekané, 1 cibule, sůl, pepř, 3 lžíce bramborové kaše nebo Obrazekbramboráku v prášku, lžička mleté papriky, 2 vejce, majoránka
Náplň-párek, vejce na tvrdo
Mleté maso smícháme s přísadami, na mokrém celofánu roztáhneme směs a položíme na ní párek a půlky vajec. Opatrně zabalíme a dáme do domácí pekárny bez háků. Zapneme program Pečení a nastavíme na 1hodinu 10 minut.
Čevabčiči
750 g vepřového masa z kýty rozkrájíme, umeleme, přidáme 1,5 lžičky soli a 2 – 3 lžičky směsi koření „Čevabčiči“, dále pak 30 ml mléka a na špetku nože jedlé sody (maso bude „nadýchané“). Dobře propracujeme a dáme do chladničky asi na 1 hodinu odležet.Obrazek
Na prkénku posypaném moukou vyválíme váleček a z něho tvoříme šištičky na palec silné. Mouky nesmí být na povrchu šišek mnoho, protože by se při pečení tvořila nežádoucí kůrka.
Šišky pečeme na roštu nebo pánvi na velice malém množství tuku (sádlo, olej), ze všech stran. Šišky se musejí pouze opékat, nikoli smažit v tuku.
Podáváme s drobně nakrájenou cibulkou, plnotučnou hořčicí a jako příloha brambory, chléb nebo rýže.
Čevabčiči můžeme dělat i z masa míchaného – vepřového s hovězím nebo se skopovým. Vepřové musí být libové a dáváme ho obyčejně dvě třetiny.
Kapustové karbanátky
Menší kapustu jsem rozebrala na listy a dala do parního hrnce asiObrazek
na 10minut. Vychladlé nameleme na masovém strojku, nebo v mixéru rozdrtíme, ale ne na kaši. Přidáme půl kila sekané, 3 stroužky česneku, 2 vejce, lžičku vegety, lžičku sladké papriky, sůl, pepř, trochu majoránky a dle potřeby strouhanku. Vytvarujeme karbanátky a obalíme ve strouhance a pečeme na oleji dozlatova.
Masové kuličky se sýrovou omáčkou
0,5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouka, 2vejce, strouhanka
Zálivka:
250 ml smetany 33%
200 ml mléka
10 dkg nastrouhané nivy
10 dkg nastrouhaného eidamu
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme doměkka.

Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.
Moje plněná sekaná vl.
Do masa přidáme sůl,česnek,cibuli, pepř,pálivou papriku, hořčici, vejce a vše Obrazekpořádně vymícháme.Můžeme dát trochu strouhanky.Náplň:Pytlík rýže uvaříme,necháme vystydnout.Mrkev,celer a petržel uvaříme,ne moc měkké,přidáme
hrášek,kukuřici. Na dvou lžících oleje necháme zahřát 2 lžičky kari koření,přidáme rýži, zeleninu, celé vejce a promícháme. Z masa uděláme placku,na to dáme umíchanou rýži,doprostřed nějakou klobásu a zavineme.Přendáme do pomalého hrnce,potřeme bílkem a zapneme na High asi na 3-4 hod.Potom jsem to přendala na 15 minut do trouby aby se udělala kůrčička.Bez pomalého hrnce pečeme v troubě.
Masové koule Janov
Maso nasekáme, nebo koupíme hotové mleté. Dáme do mísy, přidáme sůl, Obrazekpepř, česnek, půl lžičky pálivé mleté papriky, trochu mléka a necháme přes noc v lednici. Druhý den přidáme vejce a jeden žloutek, promícháme, zahustíme lžící strouhanky, jestli je potřeba. Lžící nabereme směs, uděláme placičku na kterou dáme listový špenát, kousek pikantní klobásy a kousek Nivy. Pořádně zabalíme, obalíme ve strouhance a dáme do vymazané zapékací misky. Povrch potřeme zbylým bílkem. Pečeme na 200st. asi hodinu, během pečení potíráme vypečenou šťávou.
Fašírky
500g vařeného hovězího masa, stačí polévkové, česnek, pepř, vajíčko, sůl, strouhanka asi 2 lžíce.Obrazek
Maso umeleme na masovém strojku nebo v robotu, přidáme drcený česnek, sůl, pepř, vajíčko a podle potřeby zahustíme strouhankou. Uděláme placičky jako na karboše, obalíme v trojobalu a na pánvi upečeme do růžova.Podáváme sbramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Mletá pepřová roládka
500g mletého masa, 4 párky, vařená vejce, červená sterilovaná paprika, pepř, sůl, mléko, 1 Obrazekcelé vejce, 1žloutek, ostrá hořčice
Maso si den předem naložíme. Dáme ho do mísy, osolíme, opepříme, uděláme do něj důlky, zalijeme je mlékem a potravinovou fólií uzavřeme. Dáme do lednice přes noc.
Druhý den maso vyndáme, přidáme 4lžíce vrchovaté strouhanky, 1 vejce a jeden žloutek.Pořádně promícháme a na mokrém prkénku uděláme placičku, potřeme hořčicí, dáme půl párku, dvě čtvrtky vajíčka natvrdo a proužky papriky. Opatrně zabalíme a přendáme do pekáčku.Potom potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme strouhankou. Pečeme na 200st asi ¾ hodiny, podle toho jak jsou roládky velké.
Plněné pečené papriky
6 paprik, 500g mletého masa, cibule, rajče, sůl pepř, vejce, olej, máslo, trochu vody, koření čubrica
Z lusků paprik seřízneme vršek, zbavíme semen a žilek. Obrazek
Maso dáme do mísy, přidáme sůl, čubricu, pepř a vejce. Směs řádně propracujeme. Touto směsí naplníme papriky. Do pekáčku dáme 3 lžíce oleje a kousek másla,přidáme nakrájené rajče, paprikový lusk a cibuli na kroužky.Na to položíme naplněné papriky, zakápneme olejem a dáme do trouby péct na 180-200st asi na hodinku. Občas potřeme vypečenou šťávou. Když jsou papriky na povrchu světle hnědé, šťávu můžeme malinko zahustit.
Podáváme s vařenými brambory
Královské tajemství
Anglická slanina na plátky, krůtí játra 250g, sekaná asi 300g, šunkový salám100g, cibule, česnek, 4 rohlíky , trochu mléka, 5 vajec, sůl, pepř, oleObrazekj, majoránka, lžička pálivé papriky, hrst zelené petržele
Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokapeme mlékem. Cibuli nakrájíme najemno a necháme na pánvi zesklovatět. Játra odblaníme a nakrájíme na tenké nudličky.Do mísy s rohlíky dáme připravenou cibuli, játra, salám na kostičky, 3 žloutky, petrželku nasekanou, dáme dvě lžíce oleje, sůl, pepř, promícháme a Obrazekopatrně vmícháme sníh ze 3 bílků.
Zapékací mísu obložíme plátky anglické slaniny tak, aby nám přesahovala přes okraj. Mleté maso dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, kostičky z jednoho rohlíku, lžičku pálivé papriky, 2 vejce a řádně promícháme. Můžeme zahustit pokud je to řídké, strouhankou, nebo 2 lžícemi hladké mouky. Polovinu směsi dáme na slaninu, na to dáme polovinu nebo i méně nádivky z rohlíků, doprostřed vtiskneme klobásu nebo špalík šunkové salámy, červenou papriku na proužky a přikryjeme masovou směsí.Zbytek nádivky dáme do malé zapékací mísy a spolu vše pečeme na 180-200st. Asi hodinku a půl.
Holandský řízek
500g mletého vepřového masa, 150 g strouhaného eidamu, 2 lžíce hrubé mouky, Obrazek4 lžíce strouhanky, 200 ml mléka, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 vejce, strouhanka, tuk nebo olej
Mleté maso, sýr, mouku, mléko, sůl, pepř, papriku a vejce smícháme v míse dohromady, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 30 minut odležet. Po odležení z hmoty vytvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které obalíme ve strouhance a osmažíme je na rozpáleném oleji nebo tuku dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a s čerstvou zeleninou.

 

Boloňské špagety
Ingredience
300 g mletého masa - směs vepřové a hovězí, 1 malý rajský protlak, 1/4 pórku, 1/4 kostky masoxu, hladká mouka, sůl, 2-3 stroužky česneku, koření na mleté maso nebo na špagety, trocha oleje
Postup
Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou konzistenci. Přidáme masox, na kolečka nakrájený pórek, osolíme, přidáme jemně pokrájený česnek a dochutíme kořením. Necháme asi deset minut provařit na mírném plameni. Podáváme se špagetami a strouhaným sýrem.
 
Hradecké koule
Ingredience
400 g tučnějšího vepřového masa, 50 g jater, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1-2 žemle, mléko, 1 vejce, sádlo do pekáčku, kmín
Postup
Maso umeleme spolu s játry, přidáme pepř a česnek utřený se solí. Žemli namočenou v mléce a vymačkanou přidáme spolu s vejcem a propracujeme. Navlhčenýma rukama tvoříme koule velikosti slepičího vejce a rovnáme do pekáčku vymazaného sádlem. Povrch koule pokmínujeme, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s knedlíky a dušeným zelím.
 
 
Křenová sekaná se sýrem
Ingredience
500g mletého masa, 150g nakrájené slaniny, 250g strouhaného sýra, 70g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Postup
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlejeme vodou a pečeme asi 45 minut.
 
Mleté řízky se sýrem
Ingredience
5OO g mletého masa, 1 dl mléka, 1 vejce, 200 g tvrdého sýra, sůl, koření na mleté maso, sušená zelená petrželka, strouhanka, tuk na smažení
Postup
Mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti a důkladně promícháme s mlékem. Necháme hodinu uležet. Pak vmícháme vejce, strouhaný sýr, petrželku a promícháme. Z hmoty tvarujeme placičky a obalujeme ve strouhance. V rozpáleném tuku osmažíme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
 
 
 
 
Masové smažené kuličky
Ingredience
500 g mletého masa, 1 menší cibule, 2 lžíce bílého vína, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky pálivé papriky, 2 lžičky mletého zázvoru, několik lžic hladké mouky, sůl, olej na smažení
Postup
Všechny přísady vmícháme do masa, osolíme a zahustíme moukou. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky, které osmažíme na oleji dokřupava. podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 
Sekaná pečeně
Ingredience
1 kg mletého masa (vepřové a hovězí půl na půl),1 cibule, 5 vajec, sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránka, strouhanka, nadrobno pokrájená pažítka nebo petrželka.
Postup
Maso v míse důkladně promícháme s vejci, nadrobno pokrájenou cibulí, solí a kořením (množství dle chuti). Zahustíme strouhankou, přidáme bylinky, znovu důkladně promícháme. Hmotu rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme na plechu mokrýma rukama šišku. Potřeme je bílkem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem. Nezapoměňte na zeleninový salát nebo kyselou okurku.
 
Sekaná s párkem
Ingredience
800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, 2 vrchovaté lžíce Krenexu, 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření
Postup
Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, Krenex, petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou výpekem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím. Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.
 
Šlehané bifteky
Ingredience
300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, 4 bílky, tuk na smažení
Postup
Mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a společně se žloutky vmícháme do masa. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme masovou hmotu a klademe do rozpáleného tuku. Lžící namočenou v horkém tuku trochu zploštíme, případně zformujeme do požadovaného tvaru. Z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme s hořčicí a cibulí s chlebem nebo vařenými bramborami.
Na fotografii je množství z dvojnásobné dávky.
 
 
Zahradnická sekaná
Ingredience
1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, 1 plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, Krenex, grilovací koření
Postup
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžíce Krenexu a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme grilovacím kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut).
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně Krenexem.