Jdi na obsah Jdi na menu
 


mleté maso

 

MLETÉ MASO
                                      
 
Bůčková roláda Marta
 
1 kg bůčku umeleme (měl by mít pokojovou teplotu) přidáme:
8 vajec
         hrst česneku
         3 lžíce Vegety special.
Promícháme, dáme do tlačenkového střeva a vaříme. Pak odlejeme přebytečný tuk.
         Podáváme teplou i studenou.
 
 
Bůčková roláda - „Dočolomanský“
 
         1/2 kg bůčku mletého
         1/2 lžičky soli
         1/2 polévkové lžíce Vegety
         1 dcl mléka                     
Promícháme a necháme 3 hodiny odležet.
         Náplň: Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme.
                   Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady.
Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm, na ni navrstvíme nápň z vajec a hub a podle fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať, ..) s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme.
         Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená.
Obměna:   místo hub možno použít i párek.
                  
 
Mletý dušený bůček
 
1 kg mletého bůčku
cibule
česnek
sůl, kmín
Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé ¾ hodiny. Voda se nesmí vydusit !!!!
 
Příloha: bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky…)
           kysané zelí
 
Holandské řízky
 
         1/2 kg mletého bůčku
         30 dkg tvrdého sýra
         2 dcl mléka
         sůl
         vejce
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne       uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a     potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku.
Příloha: brambory, bramborová kaše