Jdi na obsah Jdi na menu
 


zázraky v mikrovlnce

Vlašské ořechy

Postup

Vyloupané ořechy nandáme do vymytých a vysušených sklenic. V mikrovnce vlníme sklenici 0,5 - 0,7 litru 1,5 min na plný výkon. Pak sklenice vyndáme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min. Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá.

Takto zavařené ořechy vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé. Můžeme je takto uchovávat, pokud pro ně nemáme místo v mrazáku.

 

 

 

 

 

Vaření a mikrovlnka

 

Karamel z mikrovlnné trouby
V misce vmíchejte 4 lžíce vody a asi 150 g krystalového cukru. V mikrovlnce zahřívejte čtyři až pět minut na vysoký výkon (850 wattů). Pomocí utěrky nebo chňapky misku vyjměte a nechte stát, dokud hmota nezchladne do jantarova.

Fofr moučník od Barunky

2 celá vejce + 60 g písk. cukru smíchat

přidat 100g prosáté hladké mouky a 1/2 prášku do pečiva

nakonec vmíchat 100g rozehřáté (lze v mikrovlce) hořké čokolády a 100g rozpuštěného másla

Hmotu dáme do 1/2 malé mističky(formičky, košíčku) a vložíme do mikrovlnky na 50 - 60 sekund.

Vyběhnou tak, že udělají navrch i "čepici". Výborné je zdobit šlehačkou.

 

 

Smažený sýr „bez smažení“
 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE:

150 g tvrdého sýra, 200 g šunky, 6 celých vajec, 6 čajových šálků, tuk a strouhanka na vymaštění hrnečků

POSTUP PŘÍPRAVY:
Toto je tip na výbornou a rychlou večeři, přičemž odpadá obalování sýra v trojobale. Není to tak tučné a sýr nevytéká na pánev. Postup je velmi jednoduchý.....
 

 
Potřebné suroviny. Ještě tu chybí tuk a strouhanka na vymazání a vysypání hrnečků.

 
Sýr nastrouháme a šunku najemno nasekáme na malé kousky.

 
Na sýr následuje nasekaná šunka.

 
Na šunku rozklepneme 1 vajíčko.
 
 
A nakonec opět vrstvu nastrouhaného sýra.
 
 
Podáváme s vařenými či opečenými bramborami a tatarskou omáčkou.
Je to výborné a přejeme dobrou chuť.

"Vlnit " stačí 2 min., záleží, jak moc chcete mít udělaná vejce.

 

 

několik doporučení na houskový knedlík

Ingredience:
1 hrnek mouky,
1/2 prášku do pečiva,

1 vejce,
1 hrnek mléka,
rohlík,
sůl,
olej na vymazání hrnečku.
Příprava:
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva mléko, vejce, sůl a umícháme na hustou kaši. (Těsto nesmí být husté jako na normální knedlíky.) Přidáme na kostky nakrájený rohlík a promícháme.
Čtvrtlitrový hrníček vhodný pro použití v mikrovlnné troubě lehce vymázneme olejem a naplníme těstem, ne více jak do tří čtvrtin. Tato dávka těsta vystačí na tři čtvrtlitrové hrnečky, které můžeme dát do mikrovlnky současně.

Vlníme asi 2minuty (podle síly mikrovlnky).

a další

Ingredience pro přípravu 4 porcí:
1 rohlík | 1/2 hrnečku polohrbé mouky | 1/2 hrnečku hrubé mouky | 1 kypřící prášek | 1 vejce | 1 hrneček mléka | 1 špetka soli
Příprava:
Z ingrediencí uděláme těsto. Vypláchneme 4 hrnky studenou vodou a naplníme je do poloviny těstem. Pak dáme hrnky s těstem "vařit" na 4 minuty do mikrovlnky při plném výkonu.

Po uvaření necháme knedlíky ještě 1 minutu v teple mikrovlnky odpočívat. Pak stačí jen vyklopit (pokud nejde, obřízneme knedlík v hrnku nožem) a nakrájet.

a ještě jeden

Suroviny:
300 ml mléka
300g polohrubé mouky
1 vejce
1/2 kostky droždí
2 lžíce oleje
špetka soli
2 nakrájené rohlíky

Postup:
Těsto musí být řídké
Nalijeme do silikonové formy
vaříme 5 minut a při výkonu 800W a potom to tam ještě 1min necháme

a superrychlovka Image and video hosting by TinyPic

Od chvíle kdy se rozhodnete že je uděláte a dobou kdy je budete servírovat na talíře uběhne cca čtvrt hodiny. Žádné vaření vody, nic takového!!!

1,5 včerejšího rohlíku
1,5 čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky
2 žloutky
0,5 lžičky soli
0,5půl prášku do pečiva
1,5 čtvrtlitrového hrnku studeného mléka
2 bílky - ušlehat
 
Do misky nakrájíme jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky,
přisypeme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky,
2 žloutky,
asi půl lžičky soli,
půlku prášku do pečiva (1 lžička) a
zalijeme jedním a půl čtvrtlitrovým hrnkem studeného mléka.
Pak ušleháme 2 bílky a hned je lehce vmícháme do výše uvedené hmoty.
 
Vezmeme nějakou formu, která dá knedlíkům tvar. Mně se osvědčila na bábovku nejlépe z jenského skla, silikonu nebo keramiky, NE plechovou!!!!!! Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Přesuneme do ní těsto a dáme do mikrovlnky "vlnit". No a pokud máte roubu s výkonem 750W tak to tam nechte prohánět se přesně 8 minut. Až se trouba vypne počkejte cca 1-2 minuty ať se těsto "uklidní". Potom párátkem popíchejte a už jen vyklopte na talíř a nakrájejte ostrým nožem (mně se ideální jeví ten s pilkou). Pokud máte vajíčka od domácích slípek je knedlík krásně žlutý (můj případ). Pokud vaříte z kupovaných tak hold bude knedlík světlý, ale to mu na chuti nic nesebere.
 
 

 

 

chlebový knedlík

4 plátky staršího chleba nakrájíme na kostky , zalijeme 4 dcl vlažné vody a necháme v misce nasáknout. Předtím si na cibulce osmažíme cca 15 dg slaniny, necháme vychladout a pak přidáme do mísy s chlebem. Následují : 1 vejce, 1 hrnek pol. mouky, osolíme, 1/2 prášku do pečiva , pěkně promícháme a hmotu dáme ,nejlépe do silikonové formy(nebo do formy, která může do mikrovnky, do hrnečků apod.) a necháme 9 minut vlnit.

 

Expresní francouzské brambory z mikrovlnky

Použité suroviny:

1 zelená paprika malá | 2 lžičky oleje | 50 ml vody | sůl | pepř | celý kmín | 4 malé nové brambory | 2 vejce | 1 cibule malá | 1 rajče | 120 g uzeniny

Postup:

Brambory omyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky tlusté 3 - 4 mm do velkého hlubokého talíře. Brambory by měly být asi po proužek na talíři, tedy tolik, aby se nám tam vešly i ostatní ingredience. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibulku (nebo trochu cibule). Osolíme, okmínujeme. Přidáme vodu a olej.

Talíř vložíme do mikrovlnky, přikryjeme poklopem a zapneme na 750 - 800 W na dobu 3 minuty. Mezitím nakrájime malou zelenou papriku na proužky. Když mikrovlnka vypne, brambory v talíři zamícháme odspodu a vmíchame zelenou papriku. Dáme na další 3 minuty do mikrovlnky.

Mezitím nakrájíme uzeninu na kousky a rajče na čtvrtky. Vmícháme spolu s rozklepnutými vejci do talíře a dosolíme a opepříme. Vložíme zase na 3 minuty do mikrovlnky. Používáme poklop! Po 3 minutách jen francouzské brambory odspodu dobře promícháme lžící a dáme ještě na 2 - 3 minuty do mikrovlnky.

Nakonec expresní francouzské brambory z mikrovlnky promícháme a podáváme.


Další francouzské brambory:
Francouzské brambory se salámem a sýrem
Francouzské brambory se sýrem
Francouzské brambory s houbami

 

Piškot mikrovlnka

Suroviny:

3 žloutky, 3 bílky(sníh), 1 pol.lžíce vody, 10 dkg mouč.cukru, 1 vanilk.cukr, 15 dkg pol.mouky, 1/2 pr.do pečiva, 4 lžíce oleje

Postup:

Všechny ingredience vyšleháme,nakonec vmícháme sníh z bílků.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané 1,5 l nádoby a na plný výkon pečeme 6-7 minut.Po upečení necháme 5 minut dojít.Piškot vyndáme a necháme vychladit.Po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou, krémem, ovocem apod.

Image and video hosting by TinyPic

MALINOVÝ KOLÁČ

Co potřebujeme: máslo, moučkový cukr, půl šálku prolisovaných malin bez semínek, kyselou smetanu, vejce, půl čajové lžičky kypřícího prášku (nebo jedlé sody), 1 a půl šálku polohrubé mouky, skořici, sůl. Dobře utřete půlku másla se šálkem moučkového cukru, přidejte polovinu malin, dvě lžíce kyselé smetany a dvě vejce. Do dobře rozmíchané hmoty přidejte mouku, prášek, špetku skořice a soli a pečlivě zpracujte. Nalijte do pečící (nebo crisp) misky a na čtyři až pět minut dejte do mikrovlnky (když při lehkém zmačknutí těsto vyskočí zpět, je upečeno) a nechte vychladnout. Mezitím si připravte malinovou polevu: Dobře smíchejte dvě lžíce másla, šálek cukru, zbytek malin a jeden vanilkový cukr na stejnorodou hmotu. Poté přidejte ještě jeden šálek cukru a třete dohladka. Pak namažte na koláč.

 

 

Dort na několik způsobů

Základní dort:
200 g cukru,
200 g másla,
4 vejce,
200 g mouky,
2 KL kypřícího prášku,
2 PL mléka

Cukr s máslem utřeme, zašleháme vejce, přidáme mléko a nakonec vmícháme mouku s práškem. Do vymazané (vysprejované) a vysypané formy (pokud nepoužijeme silikonovou) dáme těsto a vlníme asi 7 minut.

Obměny:

Banánový:
Přidáme 2 rozmačkané banány.

Oříškový/mandlový:
Použijeme jen 150 g mouky a 50 g mletých ořechů (jakýchkoliv) nebo mandlí.

Kávový:
Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm 1 PL instantní kávy.

Kokosový:
Použijeme jen 150 g mouky a 100 g kokosu.

Čokoládový:
Ubereme 2 PL mouky a přidáme 2 PL kakaa.

Pomerančový:
Místo mléka použijeme pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče.

Hotový dort můžeme plnit vlastní vyzkoušenou náplní nebo jen potřít džemem a ušlehanou šlehačkou.

Ovoce ve sněhu

(pro jednu porci):

1 PL ovocné šťávy, nebo 1 PL sherry, případně 1 KL rumu nebo brandy,
1 broskev, nebo 2 meruňky, švestky...,
2-3 KL cukru,
1 bílek

Ovoce rozkrojíme a vypeckujeme. Dáme do misky vhodné pro mikrovlnku i s ovocnou štávou (sherry, brandy, rumem), přikryjeme a vlníme asi 1 1/2 minuty. Ušlehaný bílek s cukrem dáme na ovoce a vlníme asi 1 minutu. Můžeme podávat se zmrzlinou či šlehačkou.

 

 


2 dcl vlažného mléka
1 celé vejce
1/4 prášku do pečiva
1 pol.lžíce kakaa
15o g cukru krupice
200 g polohrubé mouky

Všechny sypké suroviny smícháme dohromady a nakonec vmícháme vejce s mlékem. Nalijeme nejlépe do silikovové formy. Lze upéct i v plastové nádobě, kterou ale musíme vymazat a vysypat moukou.
Buchtu dáme do mikrovlnky a pečeme na plný výkon 5-7 minut. Po upečení necháme zchladnout a jednotlivé kousky můžeme ozdobit šlehačkou.

Mikrovlnná trouba stačí i úplně obyčejná.


Sádlová bábovka v mikrovlnce

Suroviny v misce ušlehám pomocí ručního mixéru se šlehacími metlami do hladké pěny.

Do pěny postupně zašlehávám mouku smíchanou s práškem do pečiva, tak aby v těstě nebyly hrudky.

Když chci bábovku udělat mramorovanou, odliju si trochu těsta do jiné misky, přidám 2 lžíce kakaa a zašlehám ho dohladka.

Do silikonové formy, kterou není třeba vymazávat a vysypávat, si naliju světlé těsto a ve formě ho urovnám. Potom naliju do formy i tmavé těsto a pomocí stěrky nebo vařečky obě těsta promíchám - vznikne tak pěkné mramorování. Když jsou těsta někdy hustší, tmavé těsto do světlého neproteče, proto si raději pomohu vařečkou.

Bábovku peču v silikonové formě v mikrovlnce.

Formu s těstem vložím do mikrovlnky na pevnou plochu a peču 12 minut. Po této době vyndám formu i s podložkou (např. otočný talíř) a bábovku nechám ve formě stát ještě asi 5 minut.

Bábovku vyklopím na talíř, lehce pocukruji a můžu podávat.

 

Sýrový koláč


 

200 g másla,
1 ½ hrnku cukru,
250 g cream cheese (Philly, Lučina),
3 vejce,
2 hrnky mouky,
1 kypřící prášek

Ušleháme máslo, cukr a sýr. Přidáme vejce a znovu dobře ušleháme. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Dáme do vymazané a vysypané formy vhodné do mikrovlnky (pokud nepoužijeme silikonovou) a vlníme asi 7 minut. Pro změnu můžeme přidat trochu kakaa nebo kokosu, oříšků atd.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA