Jdi na obsah Jdi na menu
 


8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

25. 11. 2014

 8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

 

 

 
 

Ať už si ohříváme oběd, rozpékáme pečivo nebo rozpouštíme máslo, většinou si za pomocníka zvolíme mikrovlnnou troubu. My jsme pro vás připravili 8 věcí, které byste do mikrovlnky nikdy dávat neměli.

Málokdo ví, že mikrovlny působí na některé potraviny a materiály jinak, než je tomu v běžné troubě nebo při obyčejném ohřívání na plotně. V mikrovlnce se mění vlastnosti potravin, což pro nás může mít i fatální následky. Z obyčejné vody se tak za pár sekund stane nebezpečná tekutina, která vám vařící vybuchne do obličeje.

Čerstvé ovoce

Nikdy nedávejte čerstvé ovoce do mikrovlnné trouby. Teplem se zničí veškeré vitaminy, ale například hroznové víno může ve vteřině vybuchnout a rozletět se na všechny strany. Jednotlivé slupky už z povrchu nejen že nedostanete, ale síla exploze poničí i ochranné mřížky ventilátorů.

Chilli papričky

Chilli papričky, obzvláště ty sušené, mohou způsobit velmi nepříjemný zážitek. Pokud je ohříváte, začne se z nich uvolňovat kapsaicin a jiné aktivní složky, které z papriky dělají velmi pikantní surovinu. Smísí se s párou a ve chvíli, kdy otevřete dvířka, pocítíte pálivou sílu na vlastní kůži.

Kapsaicin smíchaný s párou vám může způsobit na obličeji podobné skvrny, jako byste se popálili. Není nic příjemného, když vdechnete vlastně něco jako koncentrát z chilli papriček. Je to pořádná jízda, na kterou se jen tak nezapomíná.

 

Mikrovlnka

Foto: Thinkstock

 

Vejce

Uvařit vejce natvrdo v mikrovlnce vám bude trvat jen chvilku, ale následek bude nejspíš neodstranitelný. Vnitřek vejce dosáhne obrovské teploty, ale kvůli skořápce nebude mít pára kam unikat. Vám po takovém experimentu nezbyde nic jiného, než hodiny a hodiny drhnout žloutek, který s velkou pravděpodobností explodoval a rozprskl se po celém vnitřku mikrovlnky.

 

Nebezpečná situace může nastat i ve chvíli, kdy vejce zůstane vcelku a vy se ho okamžitě po vyndání pokusíte oloupat. Rozletí se a pořádně vás opaří.

Kov

I když si to všichni nejspíš uvědomujeme, ale přesto musíme zopakovat, že kov je věc, která by rozhodně neměla přijít do mikrovlnky za žádnou cenu. Dokonce i malé množství, které může být obsažené v některých glazurách nádobí, způsobí, že vám začne celá trouba jiskřit.

Pokud se vám uvnitř mikrovlnky objeví malý oheň, nejspíš jste na jídle zapomněli malý kousek hliníkové fólie. Spolu s mikrovlnami funguje jako zápalná šňůra.

Hrnek vody

Voda se zahřeje jen na povrchu, nádoba a zbytek tekutiny je vždy o něco chladnější. Na jejím povrchu tak vzniká velké napětí.

 

Pak už jen stačí vodu zamíchat, přidat čaj nebo přilít studenější tekutinu a doslova vám exploduje do tváře.

Chléb

Dáte-li chléb do mikrovlnné trouby na několik sekund, aby se rozpekl, po pár vteřinách získáte zapáchající pečivo, které v puse bude chutnat zatuchle a jako žvýkačka. Může za to voda, která se z pečiva začne uvolňovat, pára se v troubě srazí a steče zpět na chleba. Rozpékejte raději na horký vzduch a to na nižší výkon a delší dobu.

 

Mikrovlnka

Foto: Thinkstockphoto

 

Plastové nádobí

Vždy se ujistěte, zda je vaše plastové nádobí vhodné do mikrovlnné trouby. Mělo by být náležitě označené. Pokud dovnitř vložíte plastové věci, které tam nemají co dělat, můžete si rovnou vybírat novou troubu, protože rozteklou hmotu z ní nikdy nedostanete. Celý otočný talíř skončí v koši.

Houbička na nádobí

Je pravda, že pokud dáte houbičku do mikrovlnky na 25 sekund, zbavíte ji všech bakterií. Ale když uvnitř zůstane jen o malinko déle, bude vás v kuchyni vítat neskutečný zápach ze spálené houbičky i několik měsíců. Jestli ono se nevyplatí, koupit raději novou, než riskovat takovou pohromu.

zdroj: thedailymeal.com

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA