Jdi na obsah Jdi na menu
 


medovníky

30. 9. 2013

 

LITÝ MEDOVNIK
Ingredience:

3 lžíce medu, 3 vejce, 450 g hladké mouky, 13 lžic mléka, 1 a ½ lžičky jedlé sody
skořice
Postup:
Med, vejce vyšleháme, přidáme mouku, mléko, sodu, a vymícháme.

Těsto nalijeme na plech a upečeme, Můžeme polít citrón. polevou

 

 

MARLENKA

 

Těsto:

250 g másla, 3 vejce, 300 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 100 ml mléka, 3 lžíce medu
Krém:

500 ml mléka, 6 lžic krupice, 2 lžíce krupicového cukru, 200 g másla, půl plechovky salka
dále: 100 g mletých ořechů, rum

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen co se spojí s ostatním, hmota by měla být mírně teplá.
Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko

a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C).
Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme

s ořechy.
Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout.

Do vlažné po kouskách vešleháme změklé máslo a salko.
Necháme uležet 1-3 dny, pak krájíme na řezy.

 

MEDOVNÍK

 

pláty z těsta:

1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody,

450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky
krém:

250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:

perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
Postup:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min. Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.

 

MEDOVÝ KRÉMEŠ
Ingredience:
28 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva, 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tekutého medu, špetička soli.

Krém : 1L mléka, 3 vanilkové pudingy, 25 dkg Hery nebo másla, 4 žloutky, 15-20 dkg cukru. Dále 2 -3 smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání.
Postup:
Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně vymazaného a vysypaného plechu - těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova.
KRÉM : v troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk - měl by mít pokojovou teplotu.
Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, krémeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční.

 

MEDOVÉ ŘEZY

Těsto:

380 g polohrubé mouky, 50 g másla, 2vejce, 1 lžička jedlé sody, 120 g moučkového cukru,

3 lžíce rozehřátého medu
Krém:

200 g másla, uvařený van.pudink/ze 4dcl mléka - hustý/, tuba slazeného kondenzovaného mléka, mouč.cukr 2lžíce, rum.
marmeláda
Posyp:

Strouhané ořechy asi 2 lžíce, 1lžíce kakaa - promíchat
Postup:
Všechny ingredience spojíme ve vláčné těsto. Rozdělíme na dvě částí a ty vyválíme na pečícím papíře na dvě stejné placky. Válíme přes mikroten - nelepí se na váleček.

 

 

V předehřáté troubě -180st. upečeme do světlé barvy.

Ještě teplé rozpůlíme na 4 kusy. Ušleháme krém : máslo s cukrem šleháme a přidáváme postupně vychladlý pudink-vše by mělo mít stejnou teplotu.

Vymačkáme tubu mléka a přidáme rum. Začneme slepovat : nejdříve krém, přiložíme plát, natřeme marmeládou, pak další plát a zase krém.

Trochu celé zatížíme, ať se to srovná a potřeme nahoře zbytkem krému.

Posypeme směsí strouhaných ořechů a kakaa. Je lepší nechat uležet aspoň den..

 

 

MEDOVNÍK SE SÁDLEM

 

Těsto:
1/2 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 6 dkg sádla /musí být, jinak to není ono/
2 vejce, 1 lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka

Krém:
1/2 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moučka,
20 dkg másla

Na dokončení:
rum, lžíce kakaa, mleté ořechy, cukr moučka

Postup:

Těsto:
Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C.

Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.

Krém:
Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.

Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy.

Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.


 

MEDOVÉ ŘEZY S OŘECHY

Těsto:

50 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučky, 25 dkg tuku (hera,stela)

3 lžíce tekutého medu, 2 lžíce mléka, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva.
Ořechová poleva:

10 dkg cukru moučky,12 dkg másla, 30 dkg lískových (burských) oříšků nasekaných nahrubo a 3 lžíce tekutého medu.
Krém:

1/2 l mléka , 1 vanilkový pudink , 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce cukru moučky,

25dkg másla(zlatá Hana)
Postup:
Na vále vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 poloviny. Vyválíme placky, dáme je na dva plechy. Pečeme na pečícím papíře na 180 °C . Nejprve upečeme jednu placku, na druhou musíme udělat ořechovou polevu, poté teprve pečeme.
Polevu děláme v kastrolku ,všechny suroviny smícháme a krátce povaříme, teplé nalijeme na placku a dáme péci.
Krém : cukr utřeme s máslem a vmícháme vlahou kaši uvařenou z mléka, pudinku a mouky .
Na vychladlou placku bez polevy namažeme krém a přiklopíme druhou plackou

s polevou. Necháme v chladu uležet do druhého dne.


 

HRNÍČKOVÉ MEDOVÉ ŘEZY


Ingredience:

3 hrníčky hladké mouky , 1 lžička sody , 1/3 kostky hery či jiného rostlinného tuku ,

1 hrníček krupicového cukru, 2 lžíce medu , 2 vejce

Krém:

2 hrníčky mléka , 1 vanilkový pudinkový prášek , 2 lžíce hrubé mouky , 2 balíčky vanilkového cukru ,1 kostka másla , trochu rumu, moučkový cukru dle chuti

Postup:

Tuk,cukr,med a vejce rozehřejeme ve vodní lázni,přidáme mouku smíchanou se sodou a ještě z teplého těsta vyválíme 3 placky,které každou zvlášť upečeme na vymazaném plechu.
Po vychladnutí je promažeme krémem a krémem ozdobíme i povrch moučníku,který nakonec můžeme posypat Grankem.Necháme v chladnu rozležet nejlépe do druhého dne a pak nakrájíme na řezy.
KRÉM - mléko povaříme s pudinkovým práškem a moukou do zhoustnutí,po vychladnutí přidáme vanilkový cukr,pokrájené změklé máslo,trochu rumu a dle chuti můžeme přidat moučkový cukr a vyšleháme.

 

MEDOVÉ ŘEZY ZE 4 PLÁTŮ

Těsto:

900 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g tuku (Hera), 3 velké lžíce medu,

1,5-2 lžičky jedlé sody, 2 celá vejce, trochu mléka

Krém: 1 Hera, uvařený (vychladlý) vanilkový pudink z 0,5 l mléka, 250 g cukru moučka - vše ušlehat
Postup:
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech ingrediencí. Do menší poloviny náplně se může dát uvařená kaše ze 0,25 l silné instantní kávy a 3 lžic hrubé mouky.

Na první placku namazat krém, připlácnout druhou, na druhou marmeládu nejlépe rybízovou, na třetí opět krém. Navrch polít čokoládou rozpuštěnou se 100% tukem ve vodní lázni (rozpouštíme v mikrovlnce). Polevu hodně slabě rozetřít, aby při krájení nepraskala.
Proleželé jsou za 2 dni.

 

 

NEBESKÉ MEDOVÉ ŘEZY

Ingredience:
45 dkg hladké mouky, 15 dkg práškového cukru, 3 PL medu, 5 dkg másla, 3 PL mléka,

1 vejce, 1 KL jedlé sody

Náplň:

1 a 1/2 másla, 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudink. Prášky, 3PL krystalového cukru

* mleté ořechy na posypaní, případně čokoládová poleva
Postup:

Mouku, cukr, med, máslo, vejce, mléko a sodu smícháme na těsto. Pokud je tuhé, přidáme trochu mléka, ne však moc. Necháme asi 15 minut odpočinout. Pak těsto rozdělíme na 5-3 stejných částí. Každý kousek rozválíme na plát, podsypáváme moukou, Upečeme všechny pláty. a pomocí válečku přeneseme na obrácený plech. Těsto popícháme vidličkou.
Náplň: Cukr upálíme na karamel, na něj nalijeme část mléka, aby se zkaramelizovaný cukr rozpustil. Do druhé částí mléka dáme pudinkový prášek a vlijeme do karamelového mléka. Uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a pak vyšleháme společně s máslem.

Náplň rozdělíme tak, abychom potřeli všechny pláty i vrchní plát, rovnoměrně uhladíme. Vrch posypeme sekanými ořechy. Zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne.

Pak ořežeme okraje, odřezky ještě můžeme rozdrtit a posypat jimi moučník.

Nakrájíme na úhledné řezy.

 

 

MEDOVÉ ŘEZY

Těsto:

380 g polohrubé mouky, 50 g másla, 2vejce, 1 lžička jedlé sody, 120 g moučkového cukru,

3 lžíce rozehřátého medu
Krém:

200 g másla, uvařený van.pudink/ze 4dcl mléka - hustý/, tuba slazeného kondenzovaného mléka, mouč.cukr 2lžíce, rum.
marmeláda
Posyp:

Strouhané ořechy asi 2 lžíce, 1lžíce kakaa - promíchat
Postup:
Všechny ingredience spojíme ve vláčné těsto. Rozdělíme na dvě částí a ty vyválíme na pečícím papíře na dvě stejné placky. Válíme přes mikroten - nelepí se na váleček.

V předehřáté troubě -180st. upečeme do světlé barvy.

Ještě teplé rozpůlíme na 4 kusy. Ušleháme krém : máslo s cukrem šleháme a přidáváme postupně vychladlý pudink-vše by mělo mít stejnou teplotu.

Vymačkáme tubu mléka a přidáme rum. Začneme slepovat : nejdříve krém, přiložíme plát, natřeme marmeládou, pak další plát a zase krém.

Trochu celé zatížíme, ať se to srovná a potřeme nahoře zbytkem krému.

Posypeme směsí strouhaných ořechů a kakaa. Je lepší nechat uležet aspoň den..