Jdi na obsah Jdi na menu
 


potahové hmoty, marcipán

 

1.Základní falešný marcipán : 1 krabice sušeného mléka-40 dkg,40 dkg mouč.cukru,1 bílek,3 rovné lžíce medu,1 sklenička tresti mandle hořká,50 ml vody,6 dkg rozpuš.100% tuku
Je chuťově moc dobrý,je pružný,místo medu můžeme dát 3 PL Glukozy,nebo 2 PL medu a 1 PL kukuřičnáho sirupu
______________________________________________________________________________________________________________________________________-
2.Marcipán ze salka :40 dkg sušeného polotuč.mléka přesejeme,přidáme 1 zahuštěné kondenzované mléko-SALKO-2 ČL aroma mandle hořká,1 PL mouč.cukru,50 ml vody-při zpracovávání 2x potřít ruce olejem a dopracovat.
___________________________________________________________________________________________________________________________________
3.Marcipánová hmota na figurky (Olga C.) :40 dkg suš.polot.mléka, 50 dkg jemného mouč.cukru,4 PL kukuřič.sirupu (koupíte ve Zdravé výživě),nebo 3 PL glukozy,1/2 lahvičky tresti-mandle hořká,50 ml vody,olej na ruce.
Zpracovat a modelovat až druhý den,na figurky výborná-rychle schne.
____________________________________________________________________________________________________________________________________-
4.Modelovací mota z Domácí pekárny : 1 dcl vlažné vody,40 dkg prosátého mouč.cukru,40 dkg pol.suš.mléka,6-8 ČL oleje,6-8PL kukuřič.sirupu.
Pokud chceme hmotu měkčí,dáme 6-8 PL oleje.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
5.Marcipán Zdenky R. :1/2 kg suš.polot.mléka,1 kg mouč.cukru,4 PL kukuř.sirupu,4 PL vody,2 PL aroma mandle hořká,zpracovat-během zpracov.namočit ruce do vody asi 4-5x
nebo
1 krabice pol.suš.mléka,80 dkg mouč.cukru,4 PL vody,2 PL kukuřičného sirupu,1 a 1/2 PL aroma mandle hořká
___________________________________________________________________________________________________________________________________
6.Bílá model.hmota :12 dkg kokosového sušeného mléka,12 dkg moučkového cukru,2 PL medu,2 PL oleje,trošku mandl.aroma a trošku vody-opatrně
______________________________________________________________________________________________________________________________________
7.MMF-marschmallow fondant-(Bohuš L.) :2 balíčky marschmelownů po 8,5 dkg,nebo 1 balíček-17 dkg,40 dkg mouč.cukru,20 dkg suš.pol.mléka,2 PL vody,trochu 100% tuku-velikost lískov.oříšku,1/2 ČL kyseliny citronové
bonbony,vodu,Omegu a kys.citr.rozpustit v mikrovlnce- 2x po 1/2 minutě,vždy promíchat,pak přidat vše ostatní,obarvit gelovkami na požadovaný odstín,propracovat,při vyvalování podmazat Omegou.
Výborná elastická hmota vhodná na potah,modelování i kytičky.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
8.Marcipán od Medulky : 34 dkg pol.suš.mléka,34 dkg mouč.cukru,2 PL glukozy,2 PL oleje,2 PL mandl.tresti,voda podle potřeby-opatrně přidávat
______________________________________________________________________________________________________________________________________
9.Domácí VARNA-nejlevnější potahovka :300 ml vody,14 dkg másla,30 dkg hladké mouky,60-70 dkg moučk.cukru,1 sklenička mandlového aroma
Vodu s máslem přivedeme k varu,přisypávat mouku a umíchat hladkou kaši,vychladit .Na vále zapracovat cukr a aroma a můžeme ihned použít na potažení dortu. Můžeme i uchovat,v mikr.sáčku,v lednici vydrží až 2 týdny.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
10.Falešný marcipán :15 dkg suš.mléka,15 dkg mouč.cukru.2 PL medu,2 PL oleje,asi 3 PL vody,1 ČL mandl.aroma dr,Oetkera
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
11.MODELOVACÍ ČOKOLÁDA (HeRa - Radka H.) :30 dkg kvalitní čokolády-nejlépe Master Martini-italská,v podobě čoček,rozehřát na 40° C,svařit 3 dkg cukru se 3 dkg vody-provařit a odstavit,do horkého rozvaru ihned vmíchat 10 dkg glukozového sirupu,když nemáme,můžeme jej nahradit kukuřičným sirupem,který je dostupnější,promíchat a směs vlít do rozp.čokolády,promíchat,až se hmota začne oddělovat od stěn kastrolu,dáme do mikrot.sáčku ,hmotu rozprostřeme na placato a necháme vychladnout aspoň 1 hod,pak propracovat .
Vhodná na potah,ale i modelování růží a pod.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
12.ČOKOLÁDOVÁ HMOTA Z MARSCHMALLOW:15 dkg mouč.cukru,20 dkg čokolády,18 dkg bonbonů jakékoliv barvy,1 ČL másla,3 ČL 33% smetany,1 ČL mandl.aroma,nebo likéru Amaretto
Rozpustit nad parou nebo v mikrovlnce-čokoládu,bonbony,pak zapracovat cukr,přidat vše ostatní,zpracovat,nechat vychladnout a můžeme použít na potah i modelování.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
13.HOŘKÁ ČOKOLÁDA NA MODELOVÁNÍ :30 dkg hořké čokolády,10 dkg glukozy-Glukopur-hroznový cukr pro kojence a 4 dkg cukerného rozvaru 1:1-cukr a voda svařit,pak odvážit 4 dkg.
Čokoládu ve vod.lázni rozpustit na 40°C,přisypat Glukopur,přilít rozvar a šlehat,až je hmota jako změklá karamela,vychladit a pak propracovat
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
14.BÍLÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDA :23 dkg bílé čokolády,12 dkg Glukopuru-hroznový cukr,3 dkg cukrového rozvaru 1:1-krupic.cukr svařit s vodou
Čokoládu rozpustit ve vod.lázni,přisypat Glukopur,přilít 3 dkg rozvaru,umíchat,zakrýt igelitem a nechat 24 hod odstát.pak propracovat a modelovat.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
15.TMAVÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDAod Ariel (Marcela P.): 20 dkg hořké čokolády-rozpustit,1/4 hrnku(hrnek 250 ml)kukuřičného sirupu
BÍLÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDA : 20 dkg bílé čokolády,2 PL kukuřičného sirupu
______________________________________________________________________________________________________________________________________
16.ČOKOHMOTA Dáši B. :30 dkg 50 % čokolády,10 dkg Glukozy,4 dkg cuker.roztoku 1:1 (1 díl vody= 1dcl svařit s 1 dílem cukru= 1 dcl a odvážit 4 dkg)rozvar přidat k rozpuštěné čokoládě a glukoze,zpracovat,rozválet,použít na potah i modelování
______________________________________________________________________________________________________________________________________
17.ČOKOHMOTA Alenky T.:30 dkg čokolády,7,5 dkg kukuřičného sirupu-asi 3 PL,3 dkg mouč.cukru,30 ml vody
______________________________________________________________________________________________________________________________________
18.PRAVÝ MARCIPÁN:14 dkg jemně umletých mandlí,14 dkg moučk.cukru,1 bílek, menší čtvrť ČL soli
______________________________________________________________________________________________________________________________________
19.ČERNÝ MARCIPÁN-do marcipánu zapracujeme trochu kakaa a v trošce vlažné vodě rozmícháme práškovou potravin.barvu zelenou,aby byla sytá,stejné množství modré a červené (Kovandovi) a trochu kakaa a zapracujeme do marcipánu.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
20.ČOKOLÁDOVÁ HMOTA MMF od Mariolky- 30 dkg mouč.cukru,40 dkg hořké nebo mléčné čokolády,2 balení marsmallow bonbonů po 180 g,2 ČL másla,6 ČL 33% smetany,2 ČL likéru Amaretto,nebo brandy,nebo mandlového aroma
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni,přidáme bonbony a také rozpustíme,cukr přesijeme a postupně přidáváme do hmoty.Vyklopíme na vál,propracujeme a po vychladnutí můžeme potahovat.Pokud bychom chtěli bílou hmotu,použijeme bílou čokoládu a přidáme trochu zahuštěného kondenzovaného mléka-Salka(nevařit).
Mléčná potahovací a modelovací hmota podle Arielll
200g sušeného polotučného mléka (Laktino)
200g moučkového cukru
4 lžičky oleje (kdo chce mít hmotu měkčí, přidá až 4 lžíce oleje)
3 - 4 lžíce pšeničného sirupu (dá se koupit v prodejnách s biopotravinami a dá se případně nahradit kukuřičným sirupem nebo medem, ale tmavá barva zbarví i výslednou hmotu)
několik kapek mandlové tresti
trošku teplé vody (s vodou opatrně, velmi snadno se přeleje a potom se musí přidávat stejný díl sušeného mléka a moučkového cukru).
Některé cukrářky dělají tento "marcipán" v domácí pekárně. Stím já zkušenost nemám, takže vše propracovávám ručně tak dlouho až je hmota jako plastelína. Barvím jen části hotové hmoty. Dnes používám na barvení gelové potravinářské barvy, které jsou sice dražší, ale dobře se s nimi pracuje. Hotovou hmotu můžeme rozvalovat a potahovat s ní dort, stejně dobře ji můžeme použít na modelování květin i figurek. Hmotu uchovávám zabalenou v mikroténovém sáčku a uzavřené v dóze v ledničce.
Mléčná hmota se Salkem
1 krabice sušeného polotučného nebo plnotučného mléka (Laktino je nejlepší, dále lze použít Sunar)
1 plechovka hustého sladkého Salka
1 lžička oleje
několik kapek mandlové tresti
voda, případně moučkový cukr
Smícháme a vypracujeme "marcipán", který se téměř nelepí a je tuhý jako plastelína. Zahustit lze moučkovým cukrem, zředit vodou. Hmotu lze použít napotažení doprtu i na modelování. Díky její pružnosti lze dělat i velmi tenké květinové lístečky.
Jednoduchá potahovací hmota z bonbonů Marshmellow nebo např. Opičáci JOJO
Bonbóny Marshmelow nebo Opičáci JOJO
moučkový cukr
voda
případně potravinářské barvy
Do velké nejlépe skleněné mísy dáme bonbony. Na dort o průměru 23 cm dáme asi dvě třetiny sáčku bonbonů Marshmellow nebo skoro celý sáček Opičáků. Opičáci bývají různě barevní, proto doporučuji koupit více sáčků a vybrat si barvu, jakou bude mít výsledný potah na dortu. Pokud seženeme bílé bonbony Marshmellow, pak je můžeme obarvit na požadovaou barvu. Práškové barvy rozpustíme v minimálním množství vody a pokapem bonbony. Pokud nebarvíme, pokapeme bonbony jen vodou nebo několika kapkami citronové šťávy. Dáme na několik málo sekund do mikrovlnné trouby rozpustit. Pozor, proces je velice rychlý a bonbony se po rozpuštění rychle spálí. Vyjmeme z mikrovlnky a opatrně dáme mísu na pracovní stůl. Obsah je velice horký!!! Přisypeme moučkový cukr a mícháme. Cukru bude potřeba docela hodně, dlouho se bude hmota velice lepit a vypadat nechutně. Stále mícháme a přidáváme cukr. Když už nejde míchat, vyndáme na desku a zpracováváme ručně. Pokud hmota ztuhne, dáme ji na chviličku zahřát do mikrovlnky a pak se s ní dá dále pracovat. Touto hmotou lze potahovat dorty, ale je hodně sladká. Táké se z ní dají vykrajovat například listy.
 

 
 

 

 
Když jsem tento návod objevila na netu nevěřila jsem, že je to možné... ale zkusila jsem a byla velice příjemně překvapená... takže pokud chcete zkusit potáhnout celý dort určitě ji vyzkoušejte
 
 
Budete potřebovat jakékoli pěnové bonbony - tzv. marshmallows - prodávají se od různých výrobců - nejznámější je Haribo, ale viděla jsem i jiné značky. Jsou to pěnové bonbóny vyráběné především z cukru a vaječných bílků, s ovocnými příchutěmi. Dále si připravte moučkový cukr, pár kostiček bílé čokolády a sušené mléko. Pokud budete chtít přibarvovat tak i potravinářské barvivo.
 
Na jeden dort stačí rozpustit půl balíčku bonbónů ke kterým přidejte asi čtyři kostičky bílé čokolády a lžíci vody nebo citronové šťávy. Zbytek pečlivě uschovejte nebo je příště nenajdete :-)
Ale klidně můžete vyrobit hmotu z celého sáčku - hotovou hmotu lze snadno zmrazit a použít později.
 
Misku s bonbóny vložte do mikrovlnky a zapněte na cca půl minuty na plný výkon. Poté zkontrolujte a pokud nejsou bonbóny rozteklé a čokoláda povolená přidejte čas... vše záleží na výkonu vaší mikrovlnné trouby.
 
Hmota z mikrovlnky je velice lepkavá, rozteklá...sice jsem to jednou zkoušela zpracovat ručně, ale od té doby již nikdy - je to docela zápřah na mé zápěstí - takže používám metly na mixéru.
Pokud chcete hmotu přibarvit tak v této fázi je nejlepší místo - nasypte trochu barviva (kakaa apod) a teprve poté začněte zpracovávat.
 
Ještě teplou hmotu mixuji a přisypávám rovným dílem moučkový cukr a sušené mléko.. Mixuji tak dlouho, než se z lepkavého nic stane kompaktní hmota - neptejte se mne kolik cukru a suš.mléka do toho padne... fakt nevím ... ale určitě toho mléka bude do 100g na půl sáčku, možná méně.
 
Hmotu nechám vychladnout úplně a pak vyválím - podsypávám troškou škrobové moučky... jde to krásně, lze vyválet na tenko a hlavně se při přenášení na dort netrhá...
Hmota je skvělá na potahování, je chutná (teda nám chutná), ale nejde z ní moc modelovat, na modelování doporučuji falešnou marcipánovou hmotu.
 
takhle vypadá hmota bez přibarvení, připravená ze šmoulových bobónů Haribo... jak ten celý dort dopadl se můžete