Jdi na obsah Jdi na menu
 


krémy, polevy

11. 9. 2012

Bílková poleva na perníčky

I) Utřeme dohladka 1 bílek, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosetého.

II)Utřeme 1 bílek s 6 dkg moučkového cukru (2x prosetého) a 2 kapkami jedlého oleje. 



Utřeme do hladké polevy 2 bílky s 25 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. 



1 bílek - 12 deka cukru - lžička citrónové šťávy

Bílek s práškovým, prosetým cukrem a citrónovou šťávou chvíli třeme; když poleva zhoustla rozetřeme ji nožem na dort a necháme v chladnu ztuhnouti nebo jí krášlíme různé cukrovinky a podobně. 



I) V mixéru nebo elektrickým šlehačem ušleháme 1 vejce, 20 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg tuku, 3 lžíce kakaa.

II) Nad párou necháme rozpustit 5 dkg másla, 5 dkg ztuženého tuku, vmícháme 25 dkg moučkového cukru prosetého se 3 lžícemi kakaa a 3 lžíce horké vody a vymícháme dohladka.

III) 10 dkg čokolády na vaření a 10 dkg ztuženého 100% tuku Iva rozpustíme nad párou.

IV) V troubě necháme změknout 3 tabulky čokolády na vaření, třeme s 20 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru a trochu teplé vody.

V) Nad párou rozehřejeme 12 dkg čokolády na vaření a 6 dkg ztuženého tuku.

VI) Do 12 dkg rozpuštěného tuku dáme 20 dkg moučkového cukru, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 lžíci rumu a 1 žloutek. Dohladka vymícháme. 



30g ztuženého tuku, 50g dia čokolády

Do rozpuštěného tuku přidáme na malé kousky rozlámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. 



I) 15 dkg kostkového cukru a 1/8 l černé kávy s cikorkou svaříme na nit. Do misky prosejeme 10 dkg práškového cukru a za stálého míchání přiléváme svařený cukr. Třeme tak dlouho, až se poleva leskne a kryje vařečku. Nalijeme na dort, nakloníme, aby se poleva stejnoměrně rozlila a necháme v klidu až do ztuhnutí polevy.

II) Utřeme 20 dkg moučkového prosetého cukru s potřebným množstvím horké silné černá kávy.

III) Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka 25 dkg moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme. 



5 bílků s 25 dkg moučkového cukru, vmícháme kakao. 



I) 20dkg moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 2 lžíce rumu, 1 malá lžička oleje. Cukr alespoň 2x prosijeme, zalijeme vařící vodou, přidáme rum a olej. Umícháme hustou lesklou polevu.

II) Do zbělení třeme 2 lžíce citrónové šťávy, trochu rumu, 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vody.

III) 15 dkg kostkového cukru a 1/8 l vody svaříme na nit. Do misky prosejeme 15 dkg práškového cukru a za stálého míchání přilijeme svařený cukr. Dle chuti a hustoty přidáme rumu a třeme tak dlouho, až se poleva leskne.

IV) Prosejeme dvakrát 20 dkg moučkového cukru, zalijeme 1 lžíci vody a 2 lžícemi rumu. Přidáme 1 malou lžičku oleje a utřeme hladkou hustou polevu. 



20 deka cukru - 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Do práškového cukru zamícháme plnou lžíci horké vody a vylisovanou citrónovou šťávu. Polevu třeme až zahoustne a pak jí poléváme dort.. 



10 deka cukru - 8 deka másla - 2 žloutky

Máslo třeme do pěny, přidáme žloutky, cukr. Polevu třeme 10 minut a pak rozetřeme na dort. 



5 bílků s 25 dkg moučkového cukru, vmícháme 14 dkg kokosové moučky. 



I) 10 deka cukrové moučky - 1 lžíce horké vody - 1 lžíce pomerančové šťávy Cukrovou moučku třeme v míse s vodou, přidáme pomerančovou šťávu a mícháme, až je poleva lesklá a hustá. Pak ji rozetřeme kulatou špičkou nože na pomerančový závin.

II) 20 deka cukru - 1/6 l vody - 3 lžíce pomeranč. šťávy. Cukr s vodou necháme vařit. Při vaření sbíráme z cukru vyvařenou, nečistou pěnu. Když ponoříme vařečku do cukru a tekutina stéká z ní zvolna, vláknovině, vylijeme svařený cukr do chladné, studenou vodou vypláchnuté mísy, ve které jej mícháme až bělí. Pak přilijeme pomerančovou šťávu, zamícháme a polevou ihned potřeme dort. Podobně připravujeme citrónovou vařenou polevu. Místo pomerančové dáme pak do svařeného, zčištěného cukru šťávu citrónovou. 



Utřeme 25 dkg másla s 3 lžícemi moučkového cukru, 2 vanilkovými cukry, do utřené směsi přidáme 15 dkg mletých ořechů spařených 5 lžícemi horkého mléka. 



21 dkg jemného krystalu, 25 dkg másla, 3 bílky, 7 dkg mletých ořechů

Máslo utřeme dopěny. Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni dohusta a necháme vychladit. Máslo vyšleháme s ořechy a studeným sladkým bílkovým sněhem do lehké pěny. 



Mléko promícháme s máslem, vanilkovým cukrem a kokosem, nakonec vmícháme mleté ořechy. 



Utřeme 25 dkg másla s 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutkem a 1 lžíci silně černé uvařené kávy. 



25 dkg tvarohu, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 2,5 dl mléka, 1 vanilkový pudink

V troše mléka rozmícháme puding a nalijeme do zbytku vařícího mléka. Mícháme, povaříme dohusta a necháme za občasného zamícháni vychladnout. Tvaroh utřeme s cukrem (i vanilkovým) a žloutkem. Vmícháme po částech vychladlý pudink. Zvlášť utřeme do pěny 20 dkg změklého tuhu (Hera) a 20 dkg moučkového cukru. Přidáme do tvarohové hmotu a společně vymícháme do hladkého krému. Místo vanilkového pudinku můžeme uvařit puding čokoládový nebo jiných příchutí. Krém je vhodný na řezy, dorty a rolády. 



I) Do 3/4 l mléka dáme 3 tabulky čokolády, 6 dkg kostkového cukru a zvolna uvedeme do varu. Do vroucího nalijeme 1/4 l mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 2 žloutky, 3 dkg bramborové moučky Solamyl a mícháme na plotně, až zhoustne. Chceme-li míti krému více, zamícháme do horkého ze 2 bílků tuhý sníh.

II) 100 g čokolády na vaření, 4 vejce, 1 lžička krystalového cukru, šlehačka na ozdobení.

Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme do ní žloutky a cukr, dobře promícháme a zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Krém nalijeme do poháru a necháme hodinu v chladu.

 

III) V kastrolku rozmícháme stejné váhové množství nastrouhané hořké čokolády a zakysané smetany. Na mírném ohni přivedeme do varu, hned ostavíme, zamícháme a nalijeme do pohárků. Dáme do chladničky ztuhnout. 



I) Našleháme 15 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutkem, 2 lžícemi kakaa nebo změklé čokolády.

II) Utřeme 10 dkg másla s 10 dkg moučkového cukru, 3 lžičkami kakaa a 1 nastrouhaným žloutkem. 



V páře šleháme 2 vejce s 20 dkg moučkového cukru. Zvlášť našleháme do pěny 25 dkg másla, po částech zašleháme vychladlou směs a přidáme kakao. 



 

I) Utřeme do pěny 25 dkg máslo s 10 dkg moučkového cukru. Zvlášť uvaříme v 1/2 litru mléka 2 vanilkové nebo banánové pudinky a necháme je vychladnout. Po lžících přidáme do máslového krému a společně prošleháme.

II) Utřeme 10 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, citrónová šťáva.

III) Utřeme 25 dkg Hery nebo másla utřeme s moučkovým cukrem podle chuti.

IV) Nad párou ušleháme do zhoustnutí 25 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, necháme vychladnout, potom zašleháme 25 dkg másla. 



Ušleháme do pěny 25 dkg másla a 15 dkg moučkového cukru. Obsah 1 jahodového kompotu (jahody rozmačkáme) smícháme s 1 lžící škrobové moučky (Solamylu nebo jahodového pudinku) a uvaříme dohusta. Necháme vychladnout a po částech zašleháme do máslového krému. 



Utřeme 30 dkg moučkového cukru se 2 lžícemi másla, 1 bílkem, trochu rumu a 10 dkg mletých ořechů. Zpracujeme hladké těsto, které válíme na pocukrovaném vále. 



I) Vypracujeme hladké těsto z 37 dkg moučkového cukru, 1 syrového žloutky, 1 lžíce másla, 7 dkg kokosové moučky, vanilkového cukru a lžičky rumu.

II) Smícháme 20 dkg mletých piškotů s 15 dkg mletých ořechů, 5 dkg másla, 2 žloutky, 10 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. 



I) Smícháme 15 dkg sušeného mléka s 20 dkg moučkového cukru, 4 dkg másla a 3 lžícemi vlažné vody. Bílý marcipán můžeme také obarvit potravinářským barvivem.

II) 6 lžic sušeného mléka, 6 lžic práškového cukru, 1 lžičku maizeny, 1 lžičku bílku, tuk ve velikosti lískového ořechu, pár kapek oleje a vody, potravinářské barvy. Všecky suroviny smícháme a důkladně zpracujeme na pomstěné umakartové nebo mramorové desce na hustotu plastelínu - pomáháme si vodou. Desku posypeme práškovým cukrem a marcipán tvarujeme. Když marcipán zbude, můžeme ho navlhčený uchovat v mikroténovém pytlíku - před použitím ho nastrouháme nebo nalámeme a přimícháme s troškou vody.

III) 100 g mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 bílek. Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

IV) 350 g moučkového cukru, 1 bílek, 110 g sušeného mléka, 110 g másla, 2 kávové lžičky mandlové tresti nebo 20 g namletých či jemně nasekaných mandlí. Moučkový cukr prosijeme, přidáme bílek, sušené mléko, měkké máslo a trest. Směs důkladně promísíme a necháme ztuhnout. Vytvořený marcipán pak tvarujeme pro další použití. Je možné ho obarvit potravinářskými barvami. 



100 g sušeného mléka, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, trocha oleje, vanilkové nebo mandlové aroma, potravinářské barvy nebo kakao k přibarvení na potřebné odstíny

Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do igelitového obalu, aby neosychala. Necháme 1/2-1 hodinu odpočinout. Poté z hmoty tvarujeme cokoliv podle vlastní fantazie. 



30dkg cukru moučky,15dkg sušeného mléka, 10dkg másla, 1 bílek, lžíce mandlové tresti

Z výše uvedených surovin připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek. U dětí mají velký úspěch "berušky", které S vytvoříte pomocí formičky na ořechy a po vyjmutí je zdobíte čokoládou. 



21 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 14 dkg strouhaných ořechů, 3 bílky. 



Do sněhu ze 3 bílků postupně zašleháme 15 dkg mletého cukru a 7 dkg mletých oříšků. 



Utřeme 50 dkg tvarohu s 1 sklenkou moučkového cukru a 25 dkg másla. Přidáme 2 lžíce rumu a 1 vanilkový cukr 



Do mísy dáme 2 balíčky rozemletých piškotů, pokapeme hodně rumem a zvlhčíme svařeným kakaovým mlékem (1/4 litru mléka a 2 lžíce kakaa). Ušleháme do pěny 20 dkg másla, přidáme po lžících den předen v tlakovém hrnci uvařené (1 hodinu) 1 slazené zahuštěné mléko. 



Utřeme do pěny 5 dkg másla, 17 dkg moučkového cukru, přidáme 2 dl vlažného mléka, 14 dkg hrubé mouky, proseté s 1/2 práškem do pečiva, 17 dkg mletého máku a ušlehaný sníh ze 2 bílků. 



Umeleme nebo válečkem na nudle rozdrtíme 1 a1/2 balíčku dětských piškotů. Smícháme s 12,5 dkg změklého másla, trochou rumu a sekanými ořechy. 


 

Ořechová nádivka

Maková nádivka

Karamelová nádivka

Tvarohová nádivka

Ořechový sníh

Oříšková hmota

Falešný marcipán

Mléčná hmota - náhražka marcipánu

Marcipán

Nepečené těsto

Ořechové nepečené těsto

Jahodový krém

Máslový krém

Máslový kakaový krém

Kakaový krém

Čokoládový krém

Tvarohový krém

Kávový krém

Kokosovo-ořechový krém

Bílý ořechový krém

Ořechový krém

Pomerančová poleva

Kokosová poleva

Máslová poleva

Citrónová poleva

Rumová poleva

Kakaová poleva

Kávová poleva

Čokoládová DIA poleva

Čokoládová poleva

Bílková poleva

Bílá poleva