Jdi na obsah Jdi na menu
 


masa

 

Americkýřízek
 
Vepřové řízky mírně osolíme, opepříme a naklepeme. Pak je rozložíme do zapékací misky a pokapeme olejem.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm (mohou být i neoloupané se slupkou řádně vydrhnutou) a promícháme s trochou oleje.
Z takto připravených brambor vyskládáme v zapékací misce kolem masa „věneček“. Na každý kousek masa dáme půlku kompotované broskve, nastrouháme tvrdý sýr a poprášíme troškou mleté papriky.
Takto připravené řízky necháme odležet dva dny v chladu a pak teprve upečeme (asi 25 min.).
Podáváme se zeleninovou oblohou, různými zeleninovými saláty a zapíjíme dobrým vínem.
 
 
Hradní jídlo
 
Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu.
Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou.
Připravíme si vývar ze 1/4 lt vody a 1 kostky masoxu, vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci.
Podáváme teplé.
Příloha: hranolky, brambory atd.
 
 
Jizerský plněný vepřový kotlet
 
Osmažíme cibulku na anglické slanině, na ni dáme houby, pak přidáme vejce. Do hotové směsi přidáme pórek a petrželku.
Vepřové kotlety (asi 20 dkg - 1 porce) rozkrojíme tak, že ze strany od kosti prořízneme kapsu a tu naplníme připravenou směsí a sešpendlíme.
         Takto připravené kotlety zprudka orestujeme na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlejeme, přidáme nové koření, bobkový list a dáme do trouby. Dle potřeby podléváme.
         Děláme pod pokličkou. Je možno každou kapsu propíchnout, aby mohla šťáva ven.
         Nakonec šťávu zahustíme Solamylem a přecedíme.
Příloha: bramborové placky nebo špalíčky z bramborového těsta.
Naložené kotlety
 
1/2 kg vepřových kotlet naklepeme a nasolíme.
V misce rozšleháme:          vejce
                            strouhaný česnek
                            majoránku
                            sůl
                            vegetu speciál
                            kari nebo chilli
                            worčestr
                            drobně usekané feferony
Do našlehané směsi naložíme na 24 hodin kotlety a necháme proležet. Prudce osmažíme na rozpáleném tuku a podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.
 
 
 
Vepřové kotlety v alobalu
 
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na čtverec alobalu potřený máslem. Na každou kotletu dáme zeleninu - rajčata, papriky -nakrájené na kostičky, osolíme, zakapeme kečupem a zabalíme.
Pečeme na plechu 20 min.
 

 
Pekelná směs s bramboráčky a oblohou
         Rozpis:
         vepřová kýta (150 g na osobu)
         olej
         vorčestr, sojová omáčka, sladký kečup
         kapie, feferony (steril.), zeleninová směs
         sůl
         pepř
         tvrdý sýr
         na oblohu: salát, rajčata, kapie
 
         Maso naklepeme, nakrájíme na nudličky a smícháme se solí, pepřem, olejem, sojovou omáčkou, vorčerstrem a necháme chvíli odležet. Pak osmahneme na rozpáleném oleji a přidáme pórek nakrájený na kolečka, kapii na proužky, buráčky a dusíme do měkka (asi 15 minut).
         Jako přílohu podáváme bramboráčky, doplníme zeleninovou oblohou.
 
 
 
 
 
Rošťáci
 
Nakrájíme silnější plátky z vepřové plece nebo kotlety a naklepeme.
Na l kg masa:          1 lžička soli
                   1 lžička pepře
                   1 lžička Maggi
                   1 lžička Worčestru
                   2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
                   2 polévkové lžíce Solamylu
                   2 velká vejce
                   3 stroužky česneku
Maso obalíme ve směsi a necháme do druhého dne proležet. Připravujeme jako      minutku.
 
 

Svíčková
 
         Maso na svíčkovou odblaněné a zbavené šlach, prošpikované po vláknu, prudce osmažíme na tuku ze všech stran tak, aby vznikla kůrčička (maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě  šťáva).
         Osmažené maso vyndáme a místo něj vložíme kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer osmažíme dočervena. K osmažené zelenině vložíme znovu maso, o s o l í m e .
         Přidáme koření: pepř celý, nové koření, bobkový list, trošku tymiánu (rada: ušetříme čas, když koření vložíme zavázané do kousku gázy).
Za stálého míchání a podlévání vývarem dusíme (možno i v troubě), až maso změkne. Při zkoušení do masa moc nepíchat, aby nevytékala šťáva!
         Hotové maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce (když se mouka trochu nasucho opraží, má omáčka lepší chuť), povaříme.
Dochutíme: karamelem, citronovou šťávou a zjemníme šlehačkou. Už nevaříme.
         Karamel: krystalový cukr upražíme nasucho do hněda, zalejeme troškou vody a rozvaříme.
         Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
 
 
Řízky trochu jinak
         Vepřové řízkové maso osolíme, obalíme ve strouhance, tu trochu paličkou zaklepeme, znovu obalíme ve strouhance a pak ve vejci po obou stranách. Osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
         Usmažené řízky rozložíme vedle sebe na plech, na každý řízek dáme kolečka cibule a plátky slaniny. Odkryté zapečeme v troubě.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát (výborný je čočkový)
 
 
Slavnostní vepřová roláda (plněná mletým masem a párky)
 
         Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).
         Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme:
sůl, pepř, vejce, cibulku nasekanou nadrobno a česnek utřený se solí.
         Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.
         Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme. Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme. Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a  pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi pro vylepšení chuti šťávy.
 

Špíz smažený
60 dkg vepřového masa
10 dkg tvrdého sýra
1 kapie
1 cibule
šalvěj - nejlépe čerstvá
na obalení mouka, vejce, strouhanka
olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, ty osolíme a naklepeme. Pak napichujeme na špejli střídavě se sýrem, kapií, cibulkou a šalvějí. Obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku přebytečný tuk.
         Podáváme se speciální omáčkou, připravenou z :         jogurtu,
                                                                           kečupu
                                                                           zakysané smetany
                                                                           soli
                                                                           bílého pepře
                                                                           pažitky
 
 
Špíz obalovaný ve slanině
 
60 dkg vepřového masa
10 dkg anglické slaniny
10 dkg drůbežích jater
pepř
sůl
tymián
rozmarýn
olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a naklepeme. Drůbeží játra upravíme na menší kousky, osolíme a opepříme.
Kousky masa i kousky jater zabalujeme, každý zvlášť do plátku anglické slaniny, střídavě napichujeme na špejli a osmažíme na oleji.
Podáváme se speciální omáčkou z kečupu, jogurtu a zakysané smetany, do které přidáme pažitku, petrželku, estragon, bazalku - v množství dle chuti bílý pepř a sůl.

 
 
Kočičí výkřik
 
75 dkg vepřového nebo hovězího masa
         1 cibule
         máslo
         sůl
         kmín drcený
         citronová kůra
         zázvor
         ocet
         hovězí vývar
         zakysaná smetana
         mouka
 
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme maso nakrájené na nudličky, osolíme, okořeníme zázvorem a drceným kmínem a dusíme doměkka.
         Pak přidáme trochu octa, zakysanou smetanu, kterou jsme promíchali s trochou mouky a podlijeme troškou hovězího vývaru. Znovu zakryté ještě chvíli dusíme.
Příloha rýže.
 
        
Klášterní guláš    (jako minutka z roštěnky)
        
Rozpis: roštěnky, olej, cibule
          sůl, kari koření, pepř      
          hrášek steril., žampiony, kapie, feferonky, česnek, kečup
          eidam (20 g na porci)
         Roštěnky odblaníme, nakrájíme na nudličky (asi jako na čínu), naložíme do soli, pepře a zakapeme olejem. Když nenaložíme, je možno přidat Solamyl, který urychlí.
         Na oleji zprudka maso orestujeme, pak vyndáme a dáme cibuli, kterou jen zpěníme, česnek, feferonky, kapie, žampiony na nudličky, hrášek, zamícháme, přidáme kari a kečup(asi 1/2 skl.), zamícháme a za chvilku (asi za 2 minuty) přidáme maso.  
         Maso necháme vysmahnout - tento guláš neplave v omáčce.
         Příloha: bramborák, rýže nebo krokety
 
 
Kotlety v alobalu Stáňa
         Libové kotlety naklepat, osolit, opepřit, opaprikovat.
         Na každou kotletu položíme         2 plátky salámu
                                              cibuli na kolečka
                                               pokapeme kečupem
         Zabalíme do alobalu, dáme do trouby péci asi 3/4 hodiny.
         Možno připravit předem a nechat proležet.
         Příloha: brambory ve všech podobách
Maso po čínsku
 
         Rozpis na 1/2 kg vepřového masa:
         Maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm a necháme 24 hodin uležet v chladu v následující směsi:        2 kávové lžičky soli
         2       „     lžičky pepře
         2       „     lžičky Kari koření
         2 polévkové lžíce oleje
         2         „        lžíce Maggi
         2         „        lžíce Maizeny
         2 cibule nakrájené na proužky
         2 žloutky
         Uleželé maso osmahneme zprudka 3 min. po každé straně v hodně rozpáleném tuku.
         R ý ž e se k jídlu podává n e s o l e n á , aby vynikla chuť masa a koření.
 
 
 
Maso v alobalu
 
         Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme Vegetou nebo Kari kořením. Jednotlivé plátky balíme do alobalu:
na plátek okořeněného masa dáme 2 čtvrtky oloupaného jablka, pokapeme kečupem přidáme kousek másla nebo trošku oleje.
         Důkladně zabalíme, dáme na plech a pečeme v troubě dobře vyhřáté 1/2 - 3/4 hodiny.
         Podáváme s brambory a oblohou.
 
 
 
Minutka se žampiony
 
         Maso bez kostí naklepeme, nasolíme a mírně opepříme. Po jedné straně obalíme v mouce a na tuku zprudka osmažíme. Potom dusíme se žampiony s kečupem, podléváme vývarem. Nakonec zjemníme šlehačkou.
Příloha: rýže
Obměna:     
Když není alobal, může se dělat na pekáči, ale plátky masa nejprve po obou stranách, prudce orestujeme. Další postup je stejný.
 
 
 
 
 
 
 
Minutka na zázvoru
 
         Plátky vepřového masa bez kostí naklepeme a necháme uležet do druhého dne (i déle) v připraveném nálevu. Maso už nesolíme, protože sojová omáčka v nálevu je slaná dost.
 
Nálev: šálek sojové omáčky
         šálek bílého vína
         cibule nakrájená nadrobno
         2-3 lžíce oleje
         2-3 stroužky utřeného česneku
         1-2 lžíce mletého zázvoru.
 
Příloha: brambory, hranolky, rýže, pečivo (dle chuti) + zeleninová obloha
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA