Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křupavé kuřecí řízečky

 

Křupavé kuřecí řízečky


 

Ingredience:

• 4 kuřecí prsní řízky
• 10 lžic kukuřičné mouky
• 5 lžic hladké mouky
• 1 lžíce kypřícího prášku
• 1 lžíce octa
• studená voda
• sůl
• pepř
• česnek
• olej


 

Postup přípravy:

- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).

- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)

a necháme odležet.
- Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance.
- Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.


 

Komentáře k receptu:

♠ Proč je tam ocet?

Stručné vysvětlení:
Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:

- mouku (= polysacharid)

- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)

- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.

 

Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu

 

Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí

Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se

i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA