Jdi na obsah Jdi na menu
 


zkušenosti s domácí pekárnou

sekaná z brokolice


Suroviny:
1 brokolice
100 - 200g pokrájeného měkkého salámu
100g nastrouhaného Eidamu
1/2 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
3 vejce
2 lžíce dětské krupičky
2 lžíce strouhanky (i více podle potřeby)
podle hustoty trochu mléka
sůl, majoránka, pepř, drcený kmín

Postup:
Brokolici krátce povaříme, necháme okapat.
Dáme do mísy, rozmačkáme, přidáme všechny suroviny a přendáme do formy bez hnětacích metel.
Zapneme program Pečení.
Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme.

Nastavení pekárny: Program Pečení

karlovarské - tukové rohlíky,vynikající

Suroviny:
210 ml vody
15g sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / 210 ml mléka)
1 lžička soli
2 lžičky cukru
125g sádla
500g hladké mouky
25g čerstvého nebo 2,5 lžičky sušeného droždí

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na cca 12 dílů a uděláme rohlíky . a Z mé zkušenosti - těsto jsem rozdělila na 4 díly, ty pak na další 4 díly a potom každý díl se pokusila vyválet do kruhu, rozdělila na čtvrtiny , z troúhelníčků uválela rohlík dala na plech s pečícím papírem. Rohlíky necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy. Necháme chvilku nakynout, pomazat rozpuštěným sádlem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 220°C / 10 - 15 minut.
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.Jsou vynikající.


velikonoční nádivka


Suroviny:
12 rohlíků (housek)
10 vajec
2 lžíce rozpuštěného másla
sůl
1/4 lžičky muškátového květu
1/2 lžičky zázvoru
1 - 2 lžičky tymiánu
nasekaná čerstvá pažitka, petrželka
1 - 2 hrsti mladých kopřivových lístků příp. jiné zelené bylinky
400g uvařeného na kostičky nakrájeného uzeného masa

Postup:
Oddělíme vaječné bílky od žloutků – žloutky dáme do formy pekárny a z bílků ušleháme sníh. Rohlíky nakrájíme na kostičky, namočíme v mléce a vymačkáme – přidáme ke žloutkům. Přidáme i máslo, koření, bylinky a sůl. Zapneme míchání a hnětení. Míchání jde obtížněji, podle potřeby přilijeme trochu mléka a špachtlí hmotu opatrně nahrnujeme nebo i přitlačíme na hnětací háky, aby se hmota dobře propracovala. Zpracovanou hmotu vyndáme do mísy, vmícháme sníh a uzené maso. Vrátíme do formy bez hnětacích metel, můžeme pro barvu svrchu poprášit paprikou a spustíme program Pečení. Po jeho ukončení případně program zapneme znova. Pozor, u některých pekáren Pečení nelze přidat hned.
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý a následně Pečení.

Nastavení pekárny: Program Dort / Moučník

 

chléb s podmáslím


Suroviny:
350 ml podmáslí (nebo jiné tekutiny)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1 - 2 lžíce oleje
5 odměrek hladké pšeničné mouky (doporučujeme 500g mouky)
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední

 

 

ŠKVARKOVÝ CHLÉB

150 ml kysané smetany
200 ml vody
1 lžíce octa
1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nebo škvarkové pomazánky)
1,5 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička kmínu
150 g žitné mouky chlebové
350 g pšeničné mouky hladké
1 lžička sušeného droždí
 
 
Suroviny dáme do pekárny, tak jak jdou za sebou a spustíme program
 

chléb jogurtový

Suroviny:
200g vody
120g kysané smetany
4g jablečného octa
15g cukru
20g soli
400g polohrubé mouky
100g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
10g kmínu
1/4 čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední

 

Babiččin chléb

 

250 ml vody (lépe voda + pivo 1:1 to je o moc lepší)
1 vařená brambora
0,5 kg
hladké mouky (lépe směs hladké, žitné, celozrnné atd dle obliby)
1/2 lžíce soli
1/2 lžíce kmínu
3 ks fenyklu (drceného)
1/2 lžičky cukru
droždí na 0,5 kg mouky


Suroviny dát postupně dle receptu do pekárny a zapnout program cca 3:30
Po posledním míchání chléb posypu celým kmínem a hrubou solí, vypadá to lépe. Tento chléb vydrží dlouho vláčný.

 

pivní chléb - výborný


Suroviny:
250 ml piva
asi 5 lžic vody
1,5 lžičky soli
2 lžíce oleje
1 lžička kmínu
350g pšeničné chlebové mouky
150g grahamové (nebo špaldové)
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme slunečnicová semínka

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední

 

makový závin

Suroviny:
150 ml mléka
70 ml oleje
30g cukru
špetka soli
citronová kůra
300g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Postup:
Vyválíme plát, který potřeme libovolnou náplní, zavineme a spojem dolů vložíme zpět do pekárny. Zapneme na 1 minutu program Pečení, vypneme a necháme dostatečně nakynout. Pak spustíme celý program Pečení.

 

nejen makový závin pro domácí pekárnu


Suroviny:
300 ml mléka
50g cukru
špetka soli
2 rozkvedlané žloutky
vlijeme do pekárny
přidáme
75 g sádla
550 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink v prášku
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí

Postup:
Pekárnu zapneme na program Těsto.
Po dobu, kdy nám pekárna vyrábí těsto, si hruběji pomeleme 150g máku. Vezmeme asi 250 ml mléka dáme do něj mletý hřebíček a skořici osladíme ho (cukrem dle chuti, ale lepší je med!) a do mléka, které máme v kastrůlku, vsypeme mák. 10 minut vše povaříme, ještě do horkého vmícháme půl balíčku hrozinek a dáme rychle někam vychladnout. Náplň po schladnutí by neměla být příliš řídká, měla by se rozetírat ne lít!
Hotové těsto rozpůlíme, rozválíme na 2 pláty, aby vznikly obdélníky. Rovnoměrně potřeme náplní.
Těsto jako roládu srolujeme.
Přeneseme do pekárničkové formy, kde metličky otočíme k sobě, aby jakoby půlili pekárnu. Na každou stranu dáme jeden vleček. Při pečení se válečky spojí a vznikne nám krásná jedna roláda.
Nastavíme program Pečení a tak 1 max. 2 minuty bochánku přitopíme. Pak zase pekárničku vypneme a 15minut necháme ještě kynout. Za tu dobu nám pěkně vyroste. Pak zapneme opět Start, Professorka si program, kde byla nastavena, pamatuje, takže začne rovnou péct.
Pečeme 45minut
Po upečení necháme závin cca 15minut ve formě, po té vyklopíme a zabalíme tak na hodinku do vlhké utěrky.

 

margotková buchta


Suroviny:
250 ml šlehačky
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 nastrouhaná tyčinka Margot

Postup:
1 hrnek = 250 ml
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat. Pekárnu přerušíme přidržením tlačítka Start/Stop, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme.
Formu vytáhneme z pekárny a necháme vychladnout, až pak vyklopíme.

 

makovec


Suroviny:
1 hrnek mléka
2 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek mletého máku
1 - 2 hrnky cukru krupice (jak kdo má rád)
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Postup:
1 hrnek = 250 ml
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Hlavně nechat ve vytáhnuté formě vychladnout a pak opatrně vyklopit.

 

loupáčky


Suroviny:
300 ml vody
100 ml oleje
100 g cukru
trochu soli
1 vejce
600 g hladké mouky
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí

Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme, vytvarujeme rohlíčky (postup u receptu č.80), které můžeme naplnit čokoládou nebo Nutelou, džemem a pod, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem, žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem, posypeme nemletým mákem nebo hrubým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut.
Hotové loupáčky ihned přendáme z plechu na mřížku.

sekaná z pekárny


Suroviny:
1,5 kg mletého masa
3 vejce
2 stroužky prolisovaného česneku
1 cibule nakrájená na kostičky
1/2 lžičky soli
1 lžička majoránky
200 ml mléka
2 lžíce vody
1 rozdrobený Masox
1 lžička drceného kmínu
cca 200 g strouhanky

Postup:
Program Dort nebo Rychlý necháme 2x promíchat na cca 3,5 minuty. Pak přepneme na program Pečení.
Sekanou si můžeme namíchat v míse podle své chuti, pak dáme do formy bez háků a nastavíme hodinový program Pečení. Po ukončení programu zkontrolujte, zda propečení stačí, podle potřeby nastavit ještě jednou Pečení.
Pozor: některé pekárny nelze znovu nastavit, až když pekárna částečně zchladne!

 

rýžová kaše


Suroviny:
cca 1l mléka
200g syrové rýže
cukr podle chuti
trochu másla
možno skořice

Postup:
Hotovou kaši rozdělíme do misek a ochutíme.
Lze dělat i ze sušeného rostlinného mléka (sušené mléko + voda)

Poznámka:
nedoporučujeme používat rýži parboiled, ani dlouhozrnnou, zůstane tvrdá!!!

 

jogurt z pekárny


Suroviny:
150 - 200 ml vysokotučného jogurtu (nejlépe se živou kulturou)
2 lžíce sušeného plnotučného mléka
2 lžíce sušeného sójového mléka rozmíchaného v troše mléka na kaši
zalijeme 1 litrem plnotučného netrvanlivého mléka

Postup:
Program Těsto (spustíme celkem 3x).
Lépe je formu přikrýt alobalem.
Hotový jogurt dáme do plastové nádoby, necháme vychladnut a dáme do chladničky. Vydrží i týden, pokud ho nesníte je super hustý.

Nastavení pekárny: Program Těsto

bramborová sekaná

 

Suroviny:
70 ml mléka
3 vejce
2 lžičky soli
25g uzené slaniny
1/2 cibule
4 velké stroužky česneku
800g den předem vařených brambor
200g měkkého salámu
220g hrubé krupice
30g Solamylu
pepř, majoránka

Postup:
Do pekárny vložíme mléko, vejce, sůl. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky, rozškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli a jen trochu osmahneme do sklovita a odstavíme. Brambory jemně nastrouháme a salám nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme a vše vložíme do nádoby a ještě přidáme krupici smíchanou se Solamylem, pepř a majoránku. Sůl podle potřeby.
Necháme na program Rychlý umíchat. Program vypneme, vyjmeme hnětací metly a zapneme program Pečení, které po ukončení znovu přidáme (u některých typů pekáren nelze). Celkem pečeme cca 1,20h.

Nastavení pekárny: Program Rychlý, pak Pečení

pudink z domácí pekárny


Suroviny:
1 l mléka
5 lžic cukru
2 vanilkové pudinky v prášku

Postup:
Do formy nalijeme 750 ml mléka, dáme cukr a zapneme program Džem.
Po chvíli přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinky a necháme pracovat do zhoustnutí - cca 15 minut.

 

škvarky z domácí pekárny
Suroviny:
1kg syrového sádla
1 lžíce mléka

Postup:
Sádlo nakrájíme na malé kostičky, vsypeme do pečící nádoby, kde necháme hnětače, dáme do pekárny a zapneme program Marmeláda / Džem (program necháme projet 2x), před koncem přilijeme 1 lžíci mléka, ať máme škvarky krásně zlaté.

Před škvařením se může přidat i sůl, ale snižuje se tak trvanlivost jak škvarků tak sádla - proto moc nedoporučuji.

Nastavení pekárny: Program Marmeláda 2X

 

zapečené těstoviny


Suroviny:
500g vařených a vychladlých těstovin
4 vejce
1 lžíce oleje
koření - sůl, Vegeta, špetka pepře

náplň:
každý dle sebe, např:
lovecký salám, párky, sterilovaná červená paprika, okurky
nakonec sýr

Postup:
Těstoviny promícháme s vejci, olejem a kořením. Do formy dáme 1/3 těstovin, na to 1/2 náplně, zase těstoviny zase náplň a zakončíme těstovinami.
Zapneme program Pečení, celkový čas bude asi 1,20h.
10 minut před dopečením nahoru položíme proužky plátkového sýru (pekárnu nevypínáme) a dopečeme.

Nastavení pekárny: Program Pečení

 

rýžový nákyp


Suroviny:
500g rýže
cca 300 ml mléka
2 lžíce krystalového cukru (jak kdo rád sladké nebo jaké dáte ovoce)
2 vanilkové cukry
4 vejce
ovoce:
jahody, kiwi, kandované brusinky

Postup:
Rýži povaříme do poloměkka ve vodě, scedíme, zalijeme mlékem s krupicovým cukrem a povaříme doměkka. Necháme vychladnout.
Poté vmícháme vejce smíchané s vanilkovými cukry a dáme do formy půlku rýže, na to naskládáme ovoce a zase rýži. Zapneme program Pečení, pečeme cca 1,40h.

Nastavení pekárny: Program Pečení

 

francouzské brambory

 


Suroviny:
10 - 15 větších brambor
4 vejce
1 lžíce oleje
100 ml mléka
červená kapie v oleji
uzené maso
pórek
česnek, sůl, pepř, vegeta, majoránka...

Postup:
Brambory povaříme v osolené vodě (můžeme i ve slupce) a pak vychladlé oloupat tak, aby spíše zůstaly tvrdší než měkké!
Vychladlé a nakrájené na 0,5cm kolečka, vkládáme do formy. Poté vrstvu brambor potřeme česnekem, vložíme nakrájené na kostky uzené, červenou scezenou kapii, pórek. Vejce rozkvedláme v mléce spolu s olejem, majoránkou a část nalijeme na první vrstvu. Na to klademe vrstvu další - kolečka uvařených brambor a opět česnek a další vrstvu.
Vrstvy můžeme osolit či posypat vegetou se špetkou pepře, pak opět zalijeme vejci.
Pečeme 1,50h.

Nastavení pekárny: Program Pečení

 

krupicová kaše 1.


Suroviny:
1 litr mléka
4 lžíce cukru (na talíři ještě dochutíme)
150g dětské krupičky

Postup:
Krupičku je dobré dopředu nechat nabobtnat, ale pozor, mimo pekárnu.
Do formy vlijeme mléko a cukr a spustíme program Džem – Marmeláda. Jakmile se začnou hnětací metly točit, přidáme nabobtnanou kupičku.

Nastavení pekárny: Program Džem - Marmeláda

 

krupicová kaše 2.


Suroviny:
750 ml mléka
6,5 lžic hrubé krupice (cca 70g)
plátek másla
2 lžíce cukru
malá špetka soli

Postup:
Krupici rozmícháme v 250 ml mléka a necháme bobtnat, do pekárny vlijeme zbytek mléka, přidáme máslo, cukr a sůl a zapneme program Džem - Marmeláda.
Až se mléko předehřeje a začnou míchat hnětače, tak vlijeme nabobtnalou krupici s mlékem a necháme jet do zhoustnutí.

Nastavení pekárny: Program Džem - Marmeláda

rizoto


Suroviny:

Postup:
Do pekárny dáme cca 500g mletého masa, nasekanou cibuli a mrkev, trochu sádla, pepř, sůl, Vegetu a zapneme program Pečení.
17 minut před koncem přidáme 1 díl propláchnuté rýže (např. Parboiled, 1,5 hrnku), cca 1,5 dílu vařící vody (cca 2 - 2,25 hrnku vody - podle toho, kolik maso a zelenina pustí šťávy), scezený hrášek, promícháme vařečkou a "necháme dojít do konce programu. Pár minut necháme dojít ve vypnuté, zavřené pekárně.

Nastavení pekárny: Program Pečení

 

podkrkonošský hubník


Suroviny:
8 rohlíků (housek nebo veka)
350 ml mléka
2 vejce
2 lžíce dětské krupice
3 stroužky lisovaného česneku
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
200g hub nebo 6g sušených (nejprve namočíme)
pepř, sůl, máslo

Postup:
Pečivo namočíme do mléka, houby podusíme na cibuli, vše promícháme a dáme do formy. Povrch poklademe šupinkami másla. Spustíme celý program Pečení
Lze péct i v troubě na pekáči, čím slabší vrstva, tím líp.

Nastavení pekárny: Program Pečení

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA