Jdi na obsah Jdi na menu
 


rady pro pečení

 

Šátečky nebo jiné dobroty z listového těsta budou krásně nadýchané, když je před pečením na několika místech propíchnete vidličkou.
Čokoládové těsto v bábovce nebude suché, když ke kakau přidáte oříškový krém, třeba nutelu.
Zbylé droždí rychle osychá. Tomu zabráníte jednoduše tak, že ho zabalíte do vlhkého papíru nebo plátna.
Na delší dobu můžete droždí uchovat v mrazáku. Před použitím nechte kvasnice pár minut při pokojové teplotě, rychle povolí.
Trocha rumu do těsta, a bábovka bude hnedle kypřejší.
Když se nedaří pečivo vyklopit z formy, postavte je do nádoby s trochou vody.
Nemáte váhu? Trochu si započítáte, ale není to problém. Mírně vrchovatá polévková lžíce = 15 g mouky, ale 20 g moučkového cukru. Kousek másla velký jako vejce pak váží asi 50 g.
Když mouku prosejete, budou knedlíky i pečivo mnohem lehčí a kypřejší.
1/3
Kynuté těsto nemá rádo průvan ani chlad. Přísady nesmí být rovnou z lednice, všechny mají mít stejnou – pokojovou – teplotu.
Zbylo vám vykynuté těsto? Zmrazte ho a příště budete mít koláče upečeny mnohem rychleji.
Přímo do droždí či kvásku nikdy nedávejte ani máslo, ani sůl. Výrazně se pak zpomalí kynutí.
Jestli vaše trouba peče příliš prudce, tak pod plech nebo pekáč dejte druhý plech otočený dnem vzhůru.
Když do těsta na koláče přidáte půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v trošce vlažného mléka, dostanou koláčky krásnou barvu. A chutnají skvěle!
Pokud nejdřív šleháte žloutky s cukrem a potom přidáte máslo, koláč bude nadýchaný a lehký. Když napřed rozšleháte máslo s cukrem a až pak žloutky, těsto bude hutnější a křehčí. A když smícháte vše najedou, koláč bude pevný a vláčný.
Při rozmrazování lineckého těsta je dobré jít na to pomalu. Napřed ho proto šoupněte do lednice.
Mícháte těsto a zjistili jste, že vám došel prášek do pečiva? Nezoufejte, stačí místo něj přidat 4 lžíce rumu.
Těsto se při pečení nafukuje? Zapíchněte do něj pár makaronů, aby dírkami mohl utíkat vzduch.
Pudink, který ještě horký posypete práškovým cukrem, zůstane na povrchu měkký a krémový, bez škraloupu.
Oříšky a mandle do pečení se budou krásně loupat, když je necháte přes noc namočené v mléce.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA