Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dejte na rady babiček!

 

Dejte na rady babiček! Tohle je nejcennější dědictví!
Věřte,  tyto tipy vám v kuchyni usnadní práciusnadní práci Málo platné, nebýt našich babiček, žilo by se nám hůře. Jejich vychytávky, které se dědí z generace na generaci, měly zkrátka něco do sebe a dodnes nám ulehčují život. Nám se podařilo objevit další poklady z jejich truhlic. Tady jsou!
|
JAK UCHOVAT OVOCE A ZELENINU
Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a tmě. Vydrží pak déle čerstvá.
Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji pečlivě zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.
Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout. Jinak zhořkne.
Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.
Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody.
Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.
Jak nastrouhat citron? Co nejlépe jej omyjte, použijte kartáček. Pak ho vcelku dejte do mrazáku. Až zmrzne, bez loupání ho nastrouhejte – kam si jen vymyslíte: na zeleninový salát, zmrzlinu, do polévky, na špagety, rýži, omáčku, rybu. Jídlu dodá nejen skvělou chuť, ale i potřebné vitaminy.
Z citronu můžete šťávu vymačkat do formiček na led a udělat si tak praktické kostky do čaje.
Citron zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.
Cibuli snadno oloupete, když ji namočíte na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
Krájení cibule neobrečíte, když ji zbavenou slupky dáte na chvíli do mrazáku.
S agresivní látkou, která se uvolňuje při krájení cibule, si poradí zapálený plamen, například svíčka. Při krájení ale sledujte jen cibuli, ať se neříznete!
ČAROVÁNÍ S MASEM
Maso můžete chvíli skladovat čerstvé i bez lednice. Stačí ho zabalit do utěrky namočené v octě. Nebo ho nechte namočené do octové vody.
Když maso necháte mimo lednici ponořené v mléce, také vydrží. Mléko denně měňte a maso obracejte. Mléko sice zkysne, masíčku to ale neublíží. Jen ho musíte potom pořádně omýt.
Připravujete špíz a bojíte se, že po vyndání špejle na ní polovina masa zůstane? Tak ji před použitím natřete tukem!
Nepříjemný zápach z vnitřností zmizí, když je naložíte do mléka. Klidně přes noc.
Slanina na pánvi se nezkroutí, když ji předtím na pár minut namočíte do studené vody.
Mimo lednici si maso udržíte na čas čerstvé také, pokud ho zabalíte do čerstvě natrhaných kopřiv. Anebo ho můžete zabalit do nakrájené cibule. Té ale musí být opravdu hodně.
Když kuře před pečením nebo grilováním potřete citronovou šťávou, bude krásně šťavnaté a chutné.
Při uzení kuře nebo krůtu v udírně překryjete prorostlou slaninou, maso zůstane krásně šťavnaté.
Vcelku upečené maso nechte 10 až 15 minut odstát, až pak ho krájejte. Šťáva se krásně rozloží a nevyteče.
Při pečení tužšího masa starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne!
Ukrojený salám neoschne, když uříznutou plochu natřeme vepřovým sádlem.
 
FÍGLE NA OMÁČKY
Málo výraznou omáčku z masa pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Omáčku doladí i sušená cibule nebo osmažená cibule posypaná cukrem, který se nechá zkaramelizovat.
Guláš je pořád vodový? Skvěle ho zahustí chleba! Když použijete kůrku, neztratí barvu.
Zdravě zahustíte omáčku i polévku najemno nastrouhanou bramborou.
JAK NA BRAMBORÁKY
Pokud bramboráky nejsou vůbec křupavé, přidejte do těsta trochu nastrouhané mrkve. Chuť potom zvýrazní nastrouhané jablko.
Polovinu brambor na bramborák strouhejte najemno, druhou nahrubo.
Křupavější budou i tehdy, když část mouky nahradíte strouhankou.
JAK ZÍSKAT KŮRČIČKU
Kachna bude křupat, když ji už upečenou pomažete medem rozmíchaným se sójovou omáčkou a dáte ještě na pár minut zprudka zapéct. Místo sójovky lze použít i balsamikový ocet.
CO DĚLAT, KDYŽ PŘIPÁLÍTE?
Proti pachuti připáleného jídla pomůže mrkev, nebo také korková zátka či krajíc chleba. Přidáme do jídla, které už je v čistém hrnci, a povaříme. »Pohlcovač pachu« pak vyhodíme.
MŇAM, MOUČNÍKY
Šátečky nebo jiné dobroty z listového těsta budou krásně nadýchané, když je před pečením na několika místech propíchnete vidličkou.
Oříšky a mandle se budou krásně loupat, když je přes noc necháte namočené v mléce.
Zbylo vám vykynuté těsto? Zmrazte ho a příště budete mít koláče upečeny mnohem rychleji.
Pokud nejdříve šleháte žloutky s cukrem a potom přidáte máslo, koláč bude nadýchaný a lehký. Když napřed rozšleháte máslo s cukrem a až pak žloutky, těsto bude hutnější a křehčí. A když smícháte vše najednou, koláč bude pevný a vláčný.
Mícháte těsto a zjistili jste, že vám došel prášek do pečiva? Stačí místo něj přidat 4 lžíce rumu.
Přímo do droždí či kvásku nikdy nedávejte máslo ani sůl. Výrazně se pak zpomalí kynutí.
Když se nedaří pečivo vyklopit z formy, postavte je do nádoby s trochou vody.
Pokud do těsta na koláče přidáte půl balíčku vanilkového pudinku rozmíchaného v trošce vlažného mléka, dostanou koláčky krásnou barvu. A chutnají skvěle.
Trochu rumu do těsta, a bábovka bude hned kypřejší.
Nemáte váhu? Trochu si započítáte, ale to přece není problém. Mírně vrchovatá polévková lžíce je 15 g mouky, ale 20 g moučkového cukru. Kousek másla velký jako vejce pak váží asi 50 g.
Při rozmrazování lineckého těsta je dobré jít na to pomalu. Napřed ho proto šoupněte do lednice.
Pakliže vaše trouba peče příliš prudce, tak pod plech nebo pekáč dejte druhý plech otočený dnem vzhůru.
Pudink, který je ještě horký, posypte práškovým cukrem, zůstane napovrch měkký a krémový, bez škraloupu.
JAK NAPRAVIT ZPACKANÝ OBĚD
Přesolenou polévku nebo omáčku pomůže napravit brambor, který v ní celý povaříte. Pomůže i kůrka chleba, sůl natáhne i mrkev nebo vaječný bílek, který krátce povaříte a pak vylovíte.
Ředit jídlo vodou je až ta poslední možnost! Slanost voda rozloží pomaleji než ostatní chutě. Když to jde, použijte radši smetanu nebo mléko.
Mírně přesolenou polévku pomůže »narovnat« pár kapek citronu. Nebo na lžíci položte kostku cukru, ponořte do polévky a počkejte, až se rozpustí. Pak lžíci s cukrovou kašičkou zase vyndejte. Ale pozor, vyhněte se nahrazení citronu octem.
Jídlu, které jsme přesolili nebo jinak znehodnotili přemírou koření, pomůže ponořená stříbrná lžička. Skvěle absorbuje tyto nechtěné chutě.
 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA