Jdi na obsah Jdi na menu
 


minirohlíčky

 

MINIROHLÍČKY
Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 42 g kvasnic, sůl, malá lžička cukru
Náplň: šunka nebo šunkový salám, suchý salám, libovolný sýr (niva, eidam)
1 vejce na potření, semínka na posypání (semínka, mák, kmín)
Postup:
Mléko zahřejeme (aby bylo teplé, ne horké), rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Zatím do mísy prosejeme mouku a osolíme. Přilijeme olej a vzešlý kvásek a vařečkou promícháme. Pak vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto (není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí). Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý vyválíme na kruhovou placku a rozkrájíme na 8 dílků. Na každý dílek položíme náplň (např. půl kolečka šunky nebo salámu, 1 kolečko suchého salámu, trochu nastrouhaného sýra) a náplň srolujeme do co nejmenšího pevného válečku. Horní cípy "trojúhelníku" přetáhneme přes váleček a celé srolujeme do rohlíčku. Třetí cíp trochu protáhneme a omotáme tak, aby byl vespod. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°. Pečeme dozlatova asi 15 minut.
Rohlíčky můžeme naplnit i jinou oblíbenou náplní, klidně i sladkou (v tom případě po upečení pocukrujeme).
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA