Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mexické tortillové variace

1. 9. 2012
 
 
 
 
Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme česnek a mleté hovězí. Okořeníme, posolíme a necháme podusit.
 

 

Hlavní chod

Mexické tortillové variace (5 porcí)


Ingredience:

Tortilly:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 6 lžic oleje
  • sůl
  • voda

Postup:

Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme sůl, přilijeme olej a lžící promícháme. Postupně přidáváme vodu a ručně hněteme těsto, dokud není vláčné a hladké. Pak je dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut odpočinout. Na moukou posypaný vál odkrojíme kus těsta – přibližně tři polévkové lžíce – a vyválíme tenkou kruhovou placku. Na ni položíme talíř jako kruhovou šablonu a nožem ořízneme přebytečné těsto. Vykrojené tortilly dáme na talíř a hodně prosypeme moukou, aby se neslepily. Rozehřejeme pánev a postupně opékáme asi 20 vteřin z každé strany. Hotové skládáme na sebe a posléze plníme ingrediencemi.

Náplň z hovězího masa

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího
  • 0,5 kg různých hub (žampiony, hlíva atd.)
  • 200 g zauzené slaniny
  • česnek
  • sůl, pepř

Postup:

Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme česnek a mleté hovězí. Okořeníme, posolíme a necháme podusit.

Když je maso takřka hotové, přidáme houby a za občasného míchání doděláme na pánvi. Směs zbavíme přebytečné šťávy, aby z tortill nekapala.

Náplň z kuřecího masa

Ingredience:

  • 0,5 kg kuřecích stehen
  • nakládaná rajčata
  • chilli papričky
  • smetana
  • zauzená slanina
  • česnek
  • sůl, pepř
  • cukr

Postup:

Na kostky nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova na pánvi, přidáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek.

Směs orestujeme a přidáme kuřecí maso nakrájené na malé kousky. Maso necháme zatáhnout a přidáme nakládaná rajčata, která jsme si nasekali už v plechovce. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a necháme asi deset minut podusit. Když je maso hotové, stáhneme teplotu a opatrně vmícháme smetanu. Lehce povaříme, aby nám směs ztuhla.

Náplň z fazolí

Ingredience:

  • 2 plechovky fazolí (bílých a červených)
  • slunečnicový olej
  • chilli papričky
  • sýr s modrou plísní
  • kečup
  • česnek
  • sůl, pepř

Postup:

Do pánve na rozpálený tuk dáme drobně nasekané papričky zbavené semínek, pepř a česnek. Chvíli restujeme a přidáme slité fazole. Jakmile se začne směs vařit, přidáme kečup a nahrubo nakrájený sýr.

Když je sýr rozpuštěný a rozmíchaný v celé směsi, pánev odstavíme.

Servírování

Ingredience:

  • 0,5 kg rajčat (nakrájená kolečka)
  • různobarevné papriky
  • ledový salát
  • zakysaná smetana
  • sýr na strouhání
  • 300 g opečené slaniny
  • 200 g cibule (kolečka)

Postup:

Tortilly dáme na tác a směsi (hovězí, kuřecí a fazole) do misek. Ostatní suroviny dáme také do misek. Tortilla se plní na jedné polovině. Přímo na placku položíme list salátu, na něj pak postupně klademe různé ingredience a na závěr posypeme sýrem. Pak tortillu přehneme. Oba konce tortilly opět přehneme zpět přes střed, jeden přes druhý, vložíme do ubrousku a můžeme servírovat.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA