Jdi na obsah Jdi na menu
 


karlovarské rohlíky

 

Ingredience:
1 kg pšeničné hladké mouky, 50 g droždí, 15 g soli, 30 g cukru, 250 g margarínu, 30 g sušeného mléka, 4,2 dcl vody, 30 g oleje na potírání
Z 1 kg mouky vyrobíme 35 ks po 40 g
Postup přípravy: Tento sortiment pekařských výrobků vždy na kvásek nebo všech surovin zamícháním najednou.
Nejobvyklejší způsob: 1/3 tekutiny pro zadělání těsta, přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Necháme 30 minut kynout, tepl. omládku 30 °C. Po nakynutí přidáme zbytek vody a surovin. Tuhost těsta vyrábíme podle sortimentu. Teplota těsta 29-30 °C. Doba zrání 1-2hod.
Z vyzrálého těsta tvarujeme rohlíky, které dáváme na plech. Pečivo na plechu válečkem mírně přitlačíme a potíráme olejem. Po nakynutí podélně nařízneme. Pečeme v dostatečném množství páry.
Pečivo s vysokým obsahem tuku, typický křechký rohlík s dlouhou životností.

Tvarování rohlíků: těsto rozdělíme na stejné kousky a stočíme do malích bochánků. 5 min necháme odpočinout. Pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohliku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy.
 recept č.2.  
Suroviny:
210 ml vody
15 g sušeného mléka (pokud nemáme sušené mléko, dáme místo vody a sušeného mléka / 210 ml mléka)
1 lžička soli
2 lžičky cukru
125 g tuku nebo sádla
500 g pšeničné hladké mouky
25 g čerstvého nebo 2,5 lžičky sušeného droždí

Postup:
Vykynuté těsto propracujeme nejlépe na
silikonovém vále / klik, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na cca 12 dílů a umotáme rohlíky (postup u receptu č.80). Naskládáme na plech / klik s teflonovou / klik nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Rohlíky necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy, okraje několikrát nařízneme. Necháme nakynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak nakynuté rohlíky mírně zploštíme, pomašlujeme / klik olejem nebo rozpuštěným sádlem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 220°C / 10 - 15 minut.
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na
mřížku / klik.

Tento recept uvádíme s laskavým svolením pana Fr. Brusáka

Nejobvyklejší způsob ručního zpracování:
1/3 tekutiny pro zadělání těsta, přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30°C. Po nakynutí přidáme zbytek vody a surovin. Tuhost těsta vyrábíme podle sortimentu. Doba zrání 1 - 2hod. Z vyzrálého těsta tvarujeme rohlíky, které dáváme na plech. Pečivo na plechu válečkem mírně přitlačíme a potíráme olejem. Po nakynutí podélně nařízneme. Pečeme v dostatečném množství páry.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA