Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na vlastní domácí chléb i kvásek?

21. 3. 2013

Jak na vlastní domácí chléb i kvásek?

 Ilona Víchová

Není nad pravý voňavý domácí chléb. Připravili jsme pro vás recept a postup, jak si doma upéct křupavou a čerstvou pochoutku krok za krokem.

Základem dobrého domácího chleba je kvalitní kvásek. Pokud nemáte někoho v okolí, kdo kvásek doma má nebo se vám nechce jít si ho koupit do pekárny, můžete si ho připravit podle našeho receptu.

Recept na domácí chléb

Budete potřebovat:

  • 800 g pšeničné tmavé chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • lžička kmínu
  • lžička soli
  • 150 ml chlebového kvásku
  • 500 ml vlažné vody

V míse si dobře smícháme sypké suroviny. Přidáme kvásek a postupně zapracujeme i vlažnou vodu. Těsto nesmí být moc tuhé. Pokud nemáte robot, můžete těsto vysypat na vál a zadělat rukou. Chléb se zadělává tak, že si vždy vezmeme krajní část a vmáčkneme doprostřed. Takto pokračujeme po obvodu celého chleba, až je těsto pěkně utažené. Podle potřeby podsypávejte moukou. Pak chleba nechte vykynout 2,5 až 3 hodiny.

Po kynutí chléb vyndejte na vál nebo na pracovní desku. Oddělte si lžíci těsta, kterou přidejte ke kvásku, který zbyl. Chleba opět lehce zapracujeme a utvoříme bochník, který položíme na pomoučený pečící papír a dáme do nádoby, která nám chléb pomůže vytvarovat. Nejlepší je ošatka nebo keramická plochá miska. Chléb necháme kynout maximálně 45 minut. V této fázi, nesmíme chléb nechat déle v teple, jinak je moc řídký a spadne.

Po uplynutí 45 minut chléb opatrně přeneseme na plech. Můžeme ho nechat takto kulatý nebo ho ozdobit 7 zářezy po obvodu. Této technice se říká karbování. Vařechou těsto na sedmi místech nadzvednete a vmáčknete dovnitř. Vznikne tak pěkná kulatá kytka. Chléb se také zdobí zářezem, který se křížem provádí uprostřed vrchní strany.

Před pečením ho potřete mlékem a dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů Celsia a dopékejte ještě 45 minut. Pokud to u vaší trouby jde, nepečte ho na horký vzduch. Zbytečně zvlhne a není tak křupavý. Nastavte si troubu na horní a dolní pečení.

Recept na chlebový kvásek

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce chlebové mouky
  • špetku soli
  • špetku kmínu
  • špetku sušeného droždí
  • vlažnou vodu

Z ingrediencí si smícháme řídké těstíčko. Takto necháme kvásek při pokojové teplotě 3 dny. Podle potřeby se kvásek přikrmuje lžící mouky a trochou vody jednou za tři dny. Pokud budete mít kvásek v lednici, stačí přikrmovat jednou za týden. Při pečení chleba si vždy před druhým kynutím oddělte trochu těsta a dejte do kvásku. Tak budete mít kvásek připravený na další pečení.

Podle potřeby přidávejte i vodu. Kvásek by měl mít konzistenci asi jako těsto na lívance. Nezapomeňte ho mít přikrytý utěrkou nebo ubrouskem.

 

 

 

Rady a tipy pro pečení domácího chleba

  • Kvalitní mouku z mlýna už nemusíte prosívat.
  • Při míchání v robotu, nechte nastavený nižší stupeň.
  • Vál si posypte hladkou žitnou moukou nebo chlebovou.
  • Optimální podmínky pro kynutí jsou 35-38 stupňů Celsia.
  • Povrch kynutého výrobku nesmí okorat.
  • Dobře upečený chléb po zaklepání duní.
  • Správně vykynutý chléb poznáte, když na něj jemně zatlačíte prsty a těsto se nevrátí zpět.
  • Na kynutí chleba jsou nejlepší pedigové ošatky, keramické mísy nebo plastové, které vyložíme utěrkou.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA