Jdi na obsah Jdi na menu
 


chlebánky

 

CHLEBÁNKY
Ingredience:
2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody,
25 g droždí
Postup:
Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, příp. solí a upečeme (asi 30 minut při 180 - 200°C).